Илюзионистът

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jan 14, 2007 6:44 pm

Честито на всички не(гледали)! :D Преди вчерашния "Волкодав" в Мола имаше трейлър на "Илюзионистът". Ще дочакаме все пак, значи!

Съжалявам, че не го казах още вчера, но бях толкова зает да плюя (справедливо) вълкодава, че не се сетих.

(Да не сте посмели да гледате "Вълкодав" на голям екран! Няма толкова лош филм! Дет вика Трип: "Нищо общо със северния елен!" :lol: Не, сериозно, няма с какво да го сравня... ако бях гледал Уветата, може би щях с тях? You've been warned officially. :neutral: )
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Jan 15, 2007 10:30 am

И аз го изгледах този уикенд (за съжаление преди потвърждението, че ще излиза на кино :( ). Донякъде споделям мнението на Гибли относно сюжета, но смятам че имаше недвусмислени намеци за мотивите на главните герои. Общо взето, филмът не беше това, което очаквах, но пак ми хареса. Според мен, обаче, мотивацията на главните герои ми се стори достатъчно естествена, защото аз приемам филма повече като приказка, поне с такова впечатление останах. Някак си цялата атмосфера, която особено сполучливо бе постигната със състаряването на картината, ми създаде усещане за някоя от приказките на Андерсен, например. Определно си заслужава гледането, и потвърждава мнението ми, че Еди Нортън е един от най-интересните актьори през последните десетина години.
Spoiler: show
Иначе съм съгласен, че нямаше конкретни доказателства за лошотата на престолонаследника, въпреки че реакциите на хората бяха достатъчно показателни. Фактът, че самият главен инспектор още от самото начало беше склонен да вярва повече на Айзенхайм, отколкото на Леополд би трябвало да говори достатъчно. Но както и да е, точно това ми създаде усещането за приказка, защото и там обикновено лошите са си лоши по принцип, дори и да не са извършили нагледно лоши неща.
This signature is not yet rated

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Jan 17, 2007 4:47 pm

За всички, които не са гледали филма - извинете, че си говорим в спойлери, но наистина е твърде издаващо и развалящо удоволствието.
Да де, ясно е, че не е цвете принцът, вероятно наистина е садист и дори убиец. Да се твърди, че е добър, би било затваряне на очите. При все това обаче ме притеснява фактът, че нашите хора нямаха особени основания да му причинят всичко това. Какво пречеше да се измъкнат, след като тя беше вече "умряла" и без да го натопяват за убийството? Да речем, че са го направили за застраховка, но принцът не тръгна да затваря Айзенхайм, така че той можеше просто да отпътува и да не го видим повече... Нямаше да има филм, вярно :) Но заради това щастливият финал никак не ми беше щастлив, защото се питах как така на тия двама добри герои въобще не им тежи на съвестта, че са причинили смъртта на друг човек...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Jan 17, 2007 4:52 pm

Напротив, оценяваме по достойнство жеста. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Jan 17, 2007 6:40 pm

Е са кой е казал че са милички и добридчки и те. Надцакаха си го кат пич. Са кой го карал да се самоубива, не е кат да го пратат в каторга.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Jan 17, 2007 6:44 pm

Ми по законите на Щастливия Край (тм) трябваше да са Много Добрички (тм), защото са Нашите Главни Герои (тм), които се обичат с Чиста и Свята Любов (тм). Както и да е де, филмът си е добър :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Jan 17, 2007 6:49 pm

Е са човека е илюзионист, не се очаква да е нормален ;) пък и третия винаги го отнася.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Feb 19, 2007 1:30 am

Никога не съм бил толкова вбесен от един филм. Но може би би трябвало да се радвам. След като е възможно голяма част от хората (и то от умните, че и критиците) да приемат сериозно подобно недоразумение, значи писането на хитри, въздействащи истории е детска игра, а не - както си мислех - житейско призвание, достъпно за малцина.

По-долу е разказан целия филм. Прочетете и преценете дали си струва да се гледа. От кумува срама съм го поставил в спойлер таг, макар че сюжетът изненадва само с изключителната си предвидимост и идиотщина.
Младата графиня се влюбва в някакъв льольо само защото онзи може да прави няколко лесни фокуса. Даже зарязва всичко и тръгва да бяга с него. Обаче на льольото му се скарват, той напълва гащите, тегли една на момичето и изчезва за 15 години.

После се връща. Графинята е одъртяла, но все още му се кефи. Въпреки че има на разположение не друг, а самия престолонаследник Леополд. Човек (по думите й) твърде интелигентен, който може да има всяка жена под слънцето, но е избрал точно нея. И й се доверява дотолкова, че споделя с нея всичко за плана си да възроди държавата за благото на всички.

Льольото, който междувременно е станал велик магьосник, решава, че няма лошо все пак да опъне графинята, макар и след толкова време. Тя охотно му пуска. Решават да тръгнат нанякъде заедно, за да си наваксат. Филмът би трябвало да свърши тук.

Обаче на магьосникът Айзенхайм му е криво, че принцът наистина е много интелигентен и е единственият, който всеки път му казва в очите, че това са трикове, а не магия. Всички останали, дори хитрото ченге, имат Айзи за чудодеец. И това не е учудващо, тъй като някои от триковете му са абсолютно идиотски и неизпълними, но Айзи владее добре СиДжиАй-а.

Айзи решава, че нищо не му струва да унищожи злобно благородника, ей така - за спорта, и продажната трътка веднага склонява да предаде своя принц. Въпреки, че това означава да му изневери публично, да го отрови и да му плюе в лицето. След което да го обвини лъжливо в собственото си убийство и да се направи на мъртва.

За убийството й си го отнася невинен човечец, чийто живот свършва в затвора. На Айзи му е все тая. Той е зает да се прави на покрусен половин година, плюейки гадни клевети по адрес на принца. После подлудява целият град, играейки си с чувствата на хорицата, за да ги настрои срещу Леополд. Лъже нагло в очите доброто ченге, за да го накара да се усъмни в своя покровител. Накрая ченгето намира подхвърлените от графинята на местопрестъплението очевидни улики (които още си седят там) и решава да предаде своя благодетел, от когото е видял само добро.

Принцът спокойно му казва, че Айзи му е промил мозъка, но вече е късно. Ченгето го е прецакало много гадно. Леополд вади пистолет и вместо да го гръмне между тъпите очи, с тъга му описва мечтата си за възродена държава, на която е посветил живота си, преди да бъде зверски предаден от най-близките си. Ченгето гузно мълчи. Принцът се сбогува и се гръмва в главата, като истински благородник.

На другия ден ченгето се сеща как е бил изигран от престъпника Айзи (сякаш е много трудно), но кой знае защо се смее щастливо при осъзнаването на факта, че е участвал активно в убийстото на своя принц и е плюл на собствената си мечта за общественополезна висока длъжност, за което е работил през целия си живот. В това време Айзи шиба графинята в планинска вила. Хепиенд. Кредитс.
За купищата сюжетни дупки е излишно да говоря, тъй като, както виждате, самият сюжет е тотално сбъркан. Но ще спомена един общ въпрос. Защо Айзи изобщо трябваше да е илюзионист? Същият номер можеше да бъде изпълнен и от обикновен престъпник.

П.П.: Ако не ми вярвате, Гибли го е казала много добре още в първия пост от темата.
Last edited by shayhiri on Sat Mar 03, 2007 6:28 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Feb 19, 2007 1:42 am

Филмът не е нищо особено, но не е толкова лош или неморален
Обаче на льольото му се скарват, той напълва гащите, тегли една на момичето и изчезва за 15 години.
Не, разделят ги насила и я разкарват в неизвестна посока, а той среща някво Призвание.
Графинята е одъртяла, но все още му се кефи. Въпреки че има на разположение не друг, а самия престолонаследник Леополд. Човек (по думите й) твърде интелигентен, който може да има всяка жена под слънцето, но е избрал точно нея. И й се доверява дотолкова, че споделя с нея всичко за плана си да възроди държавата за благото на всички.
Човек, който има навика да бие жени, убил е една и главно иска да свали баща си и да управлява с желязна ръка, а жената го интересува само като политически брак, джийз! И не видях да й е доверил нещо, по-скоро тя се досещаше.
Обаче на магьосникът Айзенхайм му е криво, че принцът наистина е много интелигентен и е единственият, който всеки път му казва в очите, че това са трикове, а не магия.
Айзи се пъчеше на престолонаследника само докато го ползваше да близо до херцогинята (не графиня).
Айзи решава, че нищо не му струва да унищожи злобно благородника, ей така - за спорта, и продажната трътка веднага склонява да предаде своя принц. Въпреки, че това означава да му изневери публично, да го отрови и да му плюе в лицето. След което да го обвини лъжливо в собственото си убийство и да се направи на мъртва.
Принцът иска да си направи частна държава, бие жени, вече е убил една и не ще да изпусне политически изгодната графиня.
За убийството й си го отнася невинен човечец, чийто живот свършва в затвора. На Айзи му е все тая. Той е зает да се прави на покрусен половин година, плюейки гадни клевети по адрес на принца. После подлудява целият град, играейки си с чувствата на хорицата, за да ги настрои срещу Леополд. Лъже нагло в очите доброто ченге, за да го накара да се усъмни в своя покровител. Накрая ченгето намира подхвърлените от графинята на местопрестъплението очевидни улики (които още си седят там) и решава да предаде своя благодетел, от когото е видял само добро.
Целта оправдава средствата енд стъф?
Принцът спокойно му казва, че Айзи му е промил мозъка, но вече е късно.
Принцът всъщност лъже, защото и той не знае, че е с промит мозък...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Feb 19, 2007 1:45 am

Е не е като ДОНЕЙДЕ едностранчиво да я описа историята :shock:
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Feb 19, 2007 1:46 am

Ми мене ме остави с приятно усещане филмчето, пък останалото са технически подробности ;)

А и човек дет бие жени трее да бъде пречукан немилостиво на место :twisted:
Last edited by Xellos on Mon Feb 19, 2007 1:51 am, edited 1 time in total.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Feb 19, 2007 1:48 am

Морви, всичко, което казваш за Леополд, е подхвърлено отстрани. Защо му вярваш? С какво е по-истинско от лъжата на Айзи? Или просто имаш нужда да вярваш, че лошият е лош?

Покажете ми една-единствена лоша постъпка или дума на принца в цялата история.

Мор, официалният вариант е десет пъти по-едностранчив. Моят е по-скоро реалистичен.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Feb 19, 2007 1:52 am

Вкратце от мен
(ПЛЗ спойлерите ВСЕ ОЩЕ да са в тагове, не всеки го е гледал)
Плюсове:
- атмосфера и приказно усещане (особено в началото)
- магия вместо фокусничество (не разбирам защо това дразни хората, за мен е големият плюс)
- отвореният (всъщност) финал. Може да се правя на тъп, но ме кефи да мисля, че всичко станало далеч не е е на 100% както го видя Джиамати накрая :)

Минуси:
- много слаба актьорска игра от всички. Еди Нортън, пред когото иначе дори аз с никаквата си кино-култура благоговея, ми беше тотално безличен. И брадата не му отива освен това.
- доста сюжетни недомислици, мисля че по-горе са изброени
- безидеен е. грам послание няма в цялата работа.

В общи линии го смятам за по-слаб от Престижа, въпреки че това, което най-силно ме впечатлява и което очаквах от него (красота, атмосфера, магичност) си го имаше. Просто.. доста бледичко.
Last edited by Moridin on Mon Feb 19, 2007 1:52 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Feb 19, 2007 1:52 am

А и човек дет бие жени трее да бъде пречукан немилостиво на место :twisted:
тва е батка, ако щеш се съгласявай.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Feb 19, 2007 1:58 am

Ксел, ако ти си в положението, в което беше Леополд
когато й шибна шамара: предаден, опозорен, отровен, използван, принуден да го направи, за да подпише смъртната си присъда
какво щеше да направиш? Точно той беше жертвата в случая!