Matrim, не че нещо, ама... другите томове са дори малко по-добри

Е, да, няма го моментът на изненада от въвеждането в (не би трябвало да бъде, но той определено я описва различно!) новата вселена, вече познаваш някои от героите, вече може би си се поразровил малко из историческите извори за периода да видиш за какво още може да пише Стивънсън... и той пак успява да изненада - и с обрат, и с вкарване на нови и още по-неочаквани герои, и със всякакви сведения за всякакви събития и места - но няма да казвам повече, защото не искам да издавам
А иначе по основната тема - аз лично не мога да сравня Лабиринта и Огледалата (поотделно или заедно) със Snowcrash - всичките са прекрасни, всичките са антиутопични, всичките си ги препрочитам от време на време. Всъщност един от любимите ми цитати на всички времена, който от време на време използвам и ми се иска да можех да използвам малко по-"истински", е от Snowcrash - именно Raven - "I'm sure they'll listen to reason!"

(а някой ден ще седна и ще го прочета и на български... и това си го повтарям на всеки шест месеца...) ... а един от любимите ми, макар и малко не-съвсем-с-добро-любими, моменти от литературата изобщо е от Фалшивите огледала, когато (истинската, живата) Вики успява да се направи на заспала, докато прекрасно знае, че след секунди ще бъде забравена и изместена от "другата" Вики...
Достатъчно подобни са, за да изглежда, че могат да бъдат сравнявани; но са и достатъчно различни, за да не могат. Поне според мен.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.