Malazan Book of the Fallen
Moderator: Moridin
Действието започва няколко години преди началото на първи том, така че хронологично може да я сложим на първо място сред книгите от главната поредица. Развива се на нов континент, родното място на Трул Сенгар.matsi wrote:някой може ли да каже как е като хронология петата,че при Ериксън е малко объркващо и също така коя сюжетна линия се развива в книгата?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Никога!Interpreter wrote:Е те са ми като рожби гарджетата![]()
Поне да беше казала едно "А честито, пу на кака грозното!"
Ама то сега и да кажеш, изпросена работа вече

Смятам, че емотикона, който съм използвала в поста си, достатъчно добре пресъздава чувствата ми относно излизането на книгата най-сетне. Макар, сигурно, пак да ни мъчиш с разни Гугли, Въсли и др. подобни, аз и се радвам на тази поредица.
pulled out
- Daggerstab
- Arcanist
Търся книгата от два месеца без резултат.Daggerstab wrote:Някой може ли да ми каже откъде мога да се сдобия с The Bonehunters в електронен формат?

Anything that begins well ends badly.
Anything that begins badly ends worse.
Smile, tomorrow will be worse.
my music
Anything that begins badly ends worse.
Smile, tomorrow will be worse.
my music
Минала съм около 1/3 от Приливите и засега съм малко разочарована от книгата. Въобще не схващам какво става, кой какъв е, кой на кого е син/дъщеря и кой за какво се бори.
Започвам да се чувствам като във филм на Линч. Навярно на края ще ни бъде обяснено всичко, който разбрал - разбрал, който не - да чете пак. Но все пак, трябваше ли така объркано да върви действието. Десетки имена без връзка с предишните книги, действие без връзка с досега описваните събития, но и без автора да си направи труда да ни въведе малко по-плавно в ставащото. Не одобрявам. 

pulled out
Списъкът с действащите лица не помага ли? Аз си спомням, че доста неща пропуснах първия път когато четох пети том, но главно защото бях твърде зарибен и четях твърде бързо. 

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Мат, никакъв списък не може да помогне, защото тези списъци са малоумни и непълни. За какво е даден списък на Крепостите с д.л. Темел, Пазач, Портал, Пътека и т.н., а няма и дума за Оссерк. И за какво са ми само имената? Примерно 1 от виденията на Удинаас в което 2 жени, Менандори и Сукул Анкаду влачат Шелтата Лор, говорят с Оссерк за майка им, не и помня името. Кои са тези и за какво говорят? Защо са така настроени против майка си, коя изобщо е тя? Защо ми е да знам, че Менандори е и Предателка или Зора. Щеше да е къде-къде по-добре и полезно, ако беше написано, че е дъщеря на Осерк, който е бог на каквото там е бог, че Сукул и е сестра и т.н. Въобще, да се поизяснят малко връзките. Оссерк какъв е на Скабандари, последния Бог ли е или обикновен Едур? За какво говори Пернатата вещица при гадаенето. Защо нейните думи толкова разстройват Серен Педак, особено когато спомена нещо за Близнаците-Владетели? Каква всъщност е Пернатата вещица та стои по-високо като обществено положение от Удинаас. Доколкото съм прочела и тя е робиня като него. Тогава? Нищо не разбирам. Да не говорим пък за виденията на Удинаас.
Аз чета доста бавно и внимателно, защото искам да знам какво става, искам да се ориентирам в действието, но наистина е трудно. Разбирам, че така е по-, обаче е и доста объркващо.
Роланд, не знам как можеш да кажеш, че този том е най-разбираемият.
С другите томове нямах никакъв проблем с ориентацията, докато тук читателят е хвърлен по средата на действието без някой да си направи труда да му разясни кои са героите, какво става и за какво говорят всички. Честно, като започна да чета книгата ме отказва още на 4-тата страница и някак не ми е увлекателна. Едва изчитам по 10-тина стр на ден.
Да, третирам я като отделна книга, именно поради тази причина трябваше да има повече обяснения в списъка с д.л. и речника.
Забравих да спомена, че Техол и Бъг внасят приятно разнообразие в книгата.
Аз чета доста бавно и внимателно, защото искам да знам какво става, искам да се ориентирам в действието, но наистина е трудно. Разбирам, че така е по-, обаче е и доста объркващо.
Роланд, не знам как можеш да кажеш, че този том е най-разбираемият.

Да, третирам я като отделна книга, именно поради тази причина трябваше да има повече обяснения в списъка с д.л. и речника.
Забравих да спомена, че Техол и Бъг внасят приятно разнообразие в книгата.

pulled out
Ами извинявай, но всичко, което си изброила като неясно, аз поне съм го разбрал от четенето. Сега, изключваме вероятността да съм много по-схватлив от теб, защото е обидна, така че остава просто да съм чел по-внимателно, знам ли.
Осрик е Големият Лиосански Асцендент, така както Скабърс е Големият Едурски Асцендент, а Силкас и Аномандър са Големите Андий Асценденти. Шелтата е дъщеря на Скабандари и е преспала с Драконус, раждайки Енви и Спайт. Затова и другите две я плющят. Другите две пък са дъщери на Осрик. Всичко това си е казано ясно в книгата.
А що се отнася до това кой бил бог и кой не бил, сама знаеш колко е разтегливо понятието в тая поредица.
А, а защо Федър Уич е над Удинас също е казано. Защото той е роден в дълг, а тя - не.
Осрик е Големият Лиосански Асцендент, така както Скабърс е Големият Едурски Асцендент, а Силкас и Аномандър са Големите Андий Асценденти. Шелтата е дъщеря на Скабандари и е преспала с Драконус, раждайки Енви и Спайт. Затова и другите две я плющят. Другите две пък са дъщери на Осрик. Всичко това си е казано ясно в книгата.
А що се отнася до това кой бил бог и кой не бил, сама знаеш колко е разтегливо понятието в тая поредица.
А, а защо Федър Уич е над Удинас също е казано. Защото той е роден в дълг, а тя - не.
And you can't dance with a devil on your back...
- Moridin
- Global Moderator
Бтв майката на Менандоре и Сукул е Тиам, която ако не знаеш коя е, значи определено не си внимавала и в първите 4 книги, при все че толкова по-ясни били
Нещо повече, точно тази сцена е и доста разширяваща представата за ролята на Тиам и връзката й с Драконовите Асценденти на Тисте-тата.
Иначе съгласен за едно - не стана ясно защо предсказанието на Feather Witch разстрои чак пък ТОЛКОВА Серен. Отдавам го на евтин Ериксънски мистицизъм в стил Дюн, дето героите *разбират* много неща, ма читателите - нъц.

Иначе съгласен за едно - не стана ясно защо предсказанието на Feather Witch разстрои чак пък ТОЛКОВА Серен. Отдавам го на евтин Ериксънски мистицизъм в стил Дюн, дето героите *разбират* много неща, ма читателите - нъц.
Може да я е объркал (както и теб временно, доколкот си спомням ;р) фактът, че Едурите смятат и трите за дъщери на Скабандари, но това си е тяхна заблуда, както става ясно именно от въпросната сцена.Шелтата е дъщеря на Скабандари и е преспала с Драконус, раждайки Енви и Спайт. Затова и другите две я плющят. Другите две пък са дъщери на Осрик. Всичко това си е казано ясно в книгата.
This is it. Ground zero.
Посипвам си главата с пепел и оттеглям всяка дума за неяснота на Малазан-а, която съм написала. Ериксън е Бог и пише божествено. Който не разбира, какво е написал е идиот и трябва да чете докато схване. Точно това и ще направя, зарязвам Приливите и започвам да чета отново от книга №1 докато не запомня 10 000-те д.л. и роднинските им или други връзки.
Как ли пък не!!
Мор, благодаря ти за твоята добронамереност. Винаги, ама винаги успяваш да намериш баланса в постовете си. Дори и когато критикуваш. Да, първите 4 книги са доста по-ясни в смисъл, че не се губи ориентация в ставащото. А, че съм забравила коя точно е Тиам, не е в липсата на ориентация, а на претоварена памет от моя страна. За съжаление използвам лаптоп и нямам възможност да си ъпгрейдна RAM-а, но ще опитам да го използвам по-пълноценно.
Edit: Feather Witch? Аз пък мислех, че ударението е на е-то.

Мор, благодаря ти за твоята добронамереност. Винаги, ама винаги успяваш да намериш баланса в постовете си. Дори и когато критикуваш. Да, първите 4 книги са доста по-ясни в смисъл, че не се губи ориентация в ставащото. А, че съм забравила коя точно е Тиам, не е в липсата на ориентация, а на претоварена памет от моя страна. За съжаление използвам лаптоп и нямам възможност да си ъпгрейдна RAM-а, но ще опитам да го използвам по-пълноценно.

Edit: Feather Witch? Аз пък мислех, че ударението е на е-то.

pulled out