Memoirs of a Geisha

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Yan
Site Admin

Post by Yan » Sun Feb 05, 2006 5:48 pm

Roland of Gilead wrote:
Jaar wrote:Красив е, но по един различен начин. Тук всичко е стилно, премерено, използвано като допълнение към емоциите и действията на екрана, а не основен "повествователен" похват, както е в "Герой". :)
Стилно? Премерено? Допълнение към емоциите и действията? Екскюз ми, най-обикновени японски декори. Ся, вече всичко, което има японски полъх, ли ше определяме за гениално?
Все пак не си гледал достатъчно японски филми, че да си толкова категоричен.

Имаше адски стилни моменти и много точно уловен контраст при окупацията от американците. Имаше и обратното. Не че това ще ти промени негативното мнение.

Ясно, че филма не е това, което си очаквал, но все пак си имаше своите достойнства...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Feb 05, 2006 5:59 pm

За това не споря. Най-малкото не е скучен, освен малко към края, което за два часа и половина си е постижение. И не съм гледал достатъчно яопнски филми, но съм гледал в пъти повече от достатъчно американски. И този имаше чисто американски фийлинг, с типични и стандартни похвати и без поне за мен нито една конкретно врязваща се във възприятията ми като красива сцена. Да, стандартно красивичко в източен стил, но някакви специално търсени визуални изпълнения аз не видях. Освен евентуално гората в началото, ма тя пък ми заприлича твърде много на тая в Слийпи Холоу и тва малко поразвали ефекта :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

Killua
Ascendent

Post by Killua » Sun Feb 05, 2006 8:04 pm

Много хубав филм беше според мен :)
Атмосферата, грацията на гейшите, музиката... нищо, което вече да не е било казано, разбира се
Лично мен Онее-сан/Мемеха определено ме грабна най-много, от тая жена лъха изтънченост, красота, елегантност, просто не свалях очи от нея, когато беше в кадър (са, леля ми непростимо я сравни с Гала :twisted: ).. А пък Председателят... още повече като разбрах, че е Онзи Самурай от "Последния самурай".. Той наистина беше един много симпатичен пън :lol:
Финалът... ами мен ме подразни, но съвсем леко.. защото някак предпочитам тоя тип филми да са тъжни :)
shadow dance nikoga ne luje

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sun Feb 05, 2006 10:15 pm

Roland of Gilead wrote:
Jaar wrote:Красив е, но по един различен начин. Тук всичко е стилно, премерено, използвано като допълнение към емоциите и действията на екрана, а не основен "повествователен" похват, както е в "Герой". :)
Стилно? Премерено? Допълнение към емоциите и действията? Екскюз ми, най-обикновени японски декори. Ся, вече всичко, което има японски полъх, ли ше определяме за гениално?
Просто правех сравнение с "Герой", което е очевидно в поста. А и сам си го казал в по-надолу:
Да, стандартно красивичко в източен стил, но някакви специално търсени визуални изпълнения аз не видях.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Feb 05, 2006 10:58 pm

Ееееми на мен тва не ми се комбинира със "Стилно, премерено и допълнение към емоциите и действията" 8-)
And you can't dance with a devil on your back...

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Mon Feb 06, 2006 10:04 am

Ами може да са най-обикновени японски декори, но това не променя факта, че са красиви и въздействащи.

И така, няма да ви изненадам - филмът ми хареса. Не бих го нарекла гениален, защото това е оценка, която изисква доста критичност, а аз не си дадох труда да проявя прекалена такава. Наслаждавах се като "редови потребител" и съм доволна за всяка минута от филма. Вероятно защото бях предупредена да очаквам разочароващ край, очакванията ми бяха толкова ниски, че когато наистина видях края, се зачудих какво му е чак толкова разочароващо. Да не говорим, че мястото, където се развиваше, беше невероятно - хармония, красота, покой... Ако не бях виждала подобно място, щях да си помисля, че е нереално.

От "Танцът" очаквах нещо повече - но затова са виновни тукашните коментари :P . Т.е. очаквах нещо различно. Но все пак беше въздействащо.

Килуа, напълно подкрепям мнението ти за Мемеха! Тази жена ме впечатли още от "Тигър и Дракон" - има невероятно излъчване!
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Feb 06, 2006 12:41 pm

Да си кажа и аз мнението :) Филмът ме разочарова, но това е, защото имах големи очаквания. За последното основната вина е моя, но и на тия, дето са му правили краткото описание на сюжета и неземно красивия плакат, защото и двете не отговарят на това, което в действителност се показва във филма. Първо, обещаните най-влиятелни мъже на времето си, запленени от чара на главната героиня, така и не ги видяхме. Епичните събития - също. Всичко беше някак ограничено, малко по мащаб, нямаше го усещането за голяма продукция (странно, предвид на вложените средства).
Второ, плакатът. Той е невероятен - страшно въздействащ с това бяло лице, яркочервените устни и прозрачно сиво-сините очи... Да, очите. Във филма не бяха такива, а някак замъглени, и стояха изкуствено, вероятно заради начина, по който светлината се отразява от цветните лещи. Да бяха дали малко пари за компютърна обработка, за да ги направят каквито са на плаката... Знам, че звучи смешно да се хващам за този дребен детайл, но от образа на плаката си имах някаква представа за героинята, за очите, които омагьосват с кристалната си чистота... А във филма това е изчезнало.
Друг проблем беше езикът - нито един западен актьор нямаше и все пак говореха на английски! И това е проблем, защото фразите звучаха неестествено, понякога дори накъсано (а се предполага гейшите да са изкусни в разговора...).

Това, разбира се, не са толкова проблеми на филма, колкото на моите очаквания за него и глупостта ми да приема предварително, че той ще бъде шедьовър заради обещаващия материал.

Иначе - музиката не ме впечатли особено, със съжаление трябва да призная, че и операторската работа също. Танцът ми беше малко странен като идея, защото беше модерен (може би идеята е, че е стреснал с необичайност традиционните японски вкусове?). Гласът зад кадър по принцип ме дразни, а когато е не само в началото и края, а и тук-там в целия филм, вече съвсем не ми харесва. Обясняваха като на идиоти :(

Знам, че след толкова критики ще прозвучи странно, но филмът всъщност ми хареса, когато се примирих с това, че не е разтърсващата епична драма/хроника, която очаквах. Споменатите вече в темата плюсове - декори, костюми, музика (знам, казах, че не ме е впечатлила особено, но пък и не дразни и е красиво изпълнена), великолепните актриси... Тук-там по някой японски детайл, който пълни душата - например дъсчиците с имената, обувките, запретването на ръкавите на кимоното с лента при работа... Храмът между другото си е съвсем реално място, не знам дали са снимали там или са направили декор-копие, но беше страхотно да видя във филма същата пътека и същите леко изкривени стълби, които бях разглеждала на снимки преди това :) Моментите с обучението на гейшата и практикуването на изкуството й ми бяха много интересни.

Въпросът за финала - според мен си е съвсем на мястото с оглед на филма като цяло.
Spoiler: show
След 2 часа страдания и неудовлетворена любов публиката (в това число и аз) иска щастлив край и си го получава. Според мен един нещастен/трагичен край няма да носи нищо, защото предхождащият го филм няма исканата дълбочина. Би било просто израз на някакви претении.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Mon Feb 06, 2006 2:42 pm

Мамеха и мен ме впечатли най-много. :D

Ghibli, на мен пък ми хареса именно защото нямаше нищо епично в него. Филмът е твърде е личен, за да има място за мащабни събития.
Last edited by Jaar on Mon Feb 06, 2006 2:44 pm, edited 1 time in total.
Once you find them

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Feb 06, 2006 2:43 pm

Погрешни очкавания просто при мен :)

Edit: Да не бъде съвсем спам, ето ви една снимка да припомни хубавите кадри от филма:

Image

А това е линк към плаката, който така ме заплени, в огромен размер (1010 x 1500 px) 8-) Препоръчвам!
:arrow: http://www.impawards.com/2005/posters/m ... ha_xlg.jpg

(трябвало да се пейстне в адрес бар-а на нов прозорец или таб линкът, за да се отвори, иначе не ще)
Last edited by Ghibli on Mon Feb 06, 2006 3:23 pm, edited 4 times in total.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Feb 06, 2006 2:58 pm

Image

За мен тя беше жената във филма, поне до половината (за Мамеха съм съгласна с Ланис и Гиб иначе). Много ми допадна образът, който пресъздаваше. Ако не беше английският с акцент щеше да е още по-радваща. Сцените, в които пушеше, облегната небрежно на вратите, ми харесаха много. Въобще няма да засягам темата за убийствената й красота и кимоната, които така добре й стояха до последното :wink:.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Feb 06, 2006 3:00 pm

И аз много харесвам Гонг Ли (основно заради "Китайска кутия", но и тук беше прекрасна).

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Feb 06, 2006 3:05 pm

Оказва се, че аз съм я гледала в 2046, но не помня. Аз почти не помня филма де, беше продължение на друг, който също съм гледала... а май ги видях тогава наобратно :roll:... бла бла бла...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Killua
Ascendent

Post by Killua » Mon Feb 06, 2006 3:25 pm

О, тя също е мноого красива, но някак не я харесвах гримирана, затова пък с разпусната коса (като на снимката, дадена от Елейн) е направо прекрасна :)
Сцената с пожара също беше хубава :)
shadow dance nikoga ne luje

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Feb 06, 2006 3:38 pm

И на мен ми хареса, но моментът, когато Хацумомо напусна изгорялата къща и се обърна назад беше по-силен, поне за мен. За този говоря: След пожара

А помните ли онези думи на разказвачката, че поетът (или беше нещо друго) бил написал стихотворение за загубата на стената на храма, което било от три думи и трите били задраскани. Поправете ме ако бъркам някъде, защото не го помня добре. Иначе това много ми хареса :).
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Mon Feb 06, 2006 5:52 pm

Ghibli wrote:Друг проблем беше езикът - нито един западен актьор нямаше и все пак говореха на английски! И това е проблем, защото фразите звучаха неестествено, понякога дори накъсано (а се предполага гейшите да са изкусни в разговора...).
Не се оплаквай, защото на немски фразите звучаха още по-изкуствено. И все пак изкусно, точно където трябваше. Не мога да отрека, че дубльорите си бяха свършили добре работата. :)
Once you find them