Аха-аха да започна с превъзнасянето и пред очите ми изниква заплашително размахващия се показалец на Роланд, напомняйки ми да си спестя думата 'гениално' за близките 5 филма, които гледам

Истината е, че когато се опитвам да напиша мнение за нещо, което съм гледала/чела се старая да подбирам думите си така че наистина да ги мисля. Колкото мога съм обективна, поне за пред себе си. Разбира се, нищо не мога да направя по въпроса, че съм твърде впечатлителна и често лепя етикети 'гениално'.
Та, имах безкрайното удоволствие да гледам Memoirs of a Geisha на кино и въпреки гадното прекъсване за '5 минути почивка' в средата и отвреме-навреме пропукващия звук, лентата ме плени. Усещането, което ми остави е подобно на това след като гледах 'Герой'. Двата филма са много различни и все пак си приличат - в красотата, грацията, символиката, драматизма, емоционалността. И докато в 'Герой' красотата е стилизирана като в картина на майстор импресионист, 'Мемоарите' успява да докосне и нещо по-дълбоко от сетивата.
Атмосферата, която обгръща цялото повествование е омайваща, пленителна и същевременно някак тъжна и носталгична. Заслушайте се само в музиката, толкова семпла и все пак красива и драматична. Трябва да се отбележи, че настръхващите цигулкови сола са изпълнявани не от кой да е, а от Ицхак Пърлман. Тези на виолончелото - от небезизвестния Йо-Йо Ма.
Тъй като в следващия брой на ШД ще намерите истинско ревю, което ще ви разкаже по-детайлно и по-професионално за филма, не смятам да се оливам в писания. Исках само да споделя моите впечатления и да ви подшушна да отидете да видите сами този филм.
Сега видях, че 'Memoirs of a Geisha' е номиниран в 6 категории за Оскар. Не са от най-съществените, но дано ги вземе:
Best Achievement in Cinematography
Best Achievement in Art Direction
Best Achievement in Costume Design
Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score
Best Achievement in Sound
Best Achievement in Sound Editing