Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 04, 2014 9:19 pm

LFbg wrote:
Dante wrote:Много ми се чете качествена фантастика-фентъзи, която да ми припомни какво е да не можеш да загасиш лампата в 4 сутринта. И да я има в Читанка. Някакви идеи?
"Качествена" и "фантастика" са антоними. Все пак ако дадеш някакви насоки към това, което харесваш, ще се опитам да ти предпочета автор.
Я ми предпочети и на мен като си почнал :lol: :lol: :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Aug 04, 2014 9:24 pm

Дантето май искаше да му се препоръча автор/заглавие, не да му се предпочита, но може би изоставам от тенденциите в родната реч омайна сладка... :wink:

А това че "фантастика" и "качествена" били антоними се разминава със Закона на Стърджън - 90% от всичко е боклук. Не 100%. А фантастика има бая, та и с 10% има материал за четене. :)

Пък Дантето наистина да вземе да каже кои заглавия/автори вече е прочел и кои е харесал/отхвърлил, ей така за ориентир.

LFbg
E'lir

Post by LFbg » Mon Aug 04, 2014 9:49 pm

Roland wrote:
LFbg wrote:
Dante wrote:Много ми се чете качествена фантастика-фентъзи, която да ми припомни какво е да не можеш да загасиш лампата в 4 сутринта. И да я има в Читанка. Някакви идеи?
"Качествена" и "фантастика" са антоними. Все пак ако дадеш някакви насоки към това, което харесваш, ще се опитам да ти предпочета автор.
Я ми предпочети и на мен като си почнал :lol: :lol: :lol:
Дантето май искаше да му се препоръча автор/заглавие, не да му се предпочита, но може би изоставам от тенденциите в родната реч омайна сладка...
Това злобеене кара ли ви да се чувствате по-добре, момчета? Простете ми лапсуса, щом толкова ви е подразнил.
Роланде, леко с иронията. Да няма пак "недей да използваш такъв снизходително-иронизационен тон"? Каквото повикало, такова се обадило. И в тоя ред на мисли - понякога в българската реч се слага запетая преди "като". Динг, динг, динг! Познай дали трябваше да сложиш сега?
Но разбира се, аз не съм запознат с тенденциите в българската реч...
:wink:
Self control... The only way to survive in this world dominated by idiots!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Aug 04, 2014 10:01 pm

Злобеене и дразнене поне от моя страна нямаше (даже миролюбиви смайлита турих), но при тая първосигнална реакция няма и внимание повече да има.

А ми беше симпатичен в политическата дискусия... Жалко, че скачаш с гръмките определения на чужди постове дори когато нямаш повод, само защото изказват различна теза от твоята.

LFbg
E'lir

Post by LFbg » Mon Aug 04, 2014 10:17 pm

passer-by wrote:Злобеене и дразнене поне от моя страна нямаше (даже миролюбиви смайлита турих), но при тая първосигнална реакция няма и внимание повече да има.
Реакцията ми беше срещу Роланд. Имам си причини за нея. Твоят пост просто попадна на пътя, а и цитатът беше вторично добавен, ако въобще има някакво значение за теб.
А ми беше симпатичен в политическата дискусия... Жалко, че скачаш с гръмките определения на чужди постове дори когато нямаш повод, само защото изказват различна теза от твоята.
Това за политическата дискусия ли се отнася? Не бях ли аз човекът, защитаващ точно "различните тези"?
Ако е било за тук - нямам представа за какво говориш. Във всички случаи - реакцията се определя по дразнителя. Какъвто той, такава и тя. Аз реагирам според хората, с които говоря.

Между другото ще е хубаво скоро да дойде Данте...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Aug 04, 2014 10:28 pm

Не, в политическата дискусия си беше ОК, ако и малко твърде ироничен на моменти, ама в оная обстановка ти влизам в положението, макар че участниците бързо стигнаха до режим "двете козлета на моста" и дискусията отиде на кино. А имаше интересни тези (за протокола - аз съм от отбор "безотговорни зеленчуци").

Ако някой изкаже несъгласие с теб (като мен тук за фантастиката или други хора в други разговори), това не е задължително повод за словесна война. Разни хора, разни виждания. :wink:

И по-общо казано: това, че едни хора са се сдърпали в една дискусия не пречи да си хортуват културно в друга.
Да си караме всяка тема сама за себе си ми се вижда по-смислено от автоматичното тръгване с рогата напред заради лоши спомени от стара тема. Важи за всички нас, казвам го от личен опит като пряк участник и страничен наблюдател. :wink:
Иначе тук няма да се водят смислени обсъждания след повече от 10 години форум. :mrgreen:

Dante
Mistborn

Post by Dante » Mon Aug 04, 2014 11:40 pm

Чел съм наистина всякаква фантастика и много автори, които са коренно различни, не знам откъде да започна. Мога да кажа по-скоро каква фантастика НЕ харесвам - супер технологична, научна и суха.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Aug 04, 2014 11:51 pm

passer-by wrote:Пък Дантето наистина да вземе да каже кои заглавия/автори вече е прочел и кои е харесал/отхвърлил, ей така за ориентир.
Dante wrote:Чел съм наистина всякаква фантастика и много автори, които са коренно различни, не знам откъде да започна.
Ами при тия параметри...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sc ... on_authors

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fantasy_authors

Иначе за разкази - Стърджън, Зелазни, Шекли.

За романи - Джеймс Уайт (поредицата Галактическа болница в 12 части), Бари Хюгарт, Сергей Лукяненко (Патрулите и Лабиринтът), Лоис Макмастър Бюджолд (сагата за Майлс Воркосиган), Стърджън, Зелазни, Саймък, Джон Уиндам... така всеки може да ти изброява, няма смисъл.
Last edited by passer-by on Tue Aug 05, 2014 12:52 am, edited 1 time in total.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Mon Aug 04, 2014 11:57 pm

Оф, всякакви автори и книги знам, просто ми се искаше да препоръчате нещо интересно, защото имам големи пропуски. Например, кои са ви любимите книги от поредицата на "БАРД"? От там съм чел само на Дан Симънс, Господарят на Светлината и дотам. Като любими фантастики мога да посоча на прима виста "Дюн", "Градът", "Хиперион", "Момиче на пружина", "Невромантик" (макарче по принцип не харесвам киберпънк горните са изключения), "Пикник край пътя", "Марсиански хроники", "1984", "Играна на Ендър"... това достатъчно ли е?
Просто от ГОДИНИ ей така не съм чел наистина страхотна фантастика и като цяло малко се дистанцирах от жанра, а ми се завръща. Точно идеята ми е, че има толкова много неща, че не знам кое по-напред да подхвана.
А да - и сега чета "Звездна вълна се надиха" и ми харесва.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Aug 04, 2014 11:59 pm

Така е вече по-конкретно.

Точно добавих горе някои мои любими автори, които са интересни за мен, но всичко си е до личен вкус - пробваш, преценяваш.

Статиите в ШД са добър източник на автори и заглавия, поразрови се.

А Дейвид Брин (Звездна вълна се надига) пише твърда научна фантастика, каквато казваш, че по-скоро не харесваш. Е, има и по-"твърди" от него, де.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Tue Aug 05, 2014 12:14 am

Да, това малко ме дразни и няма да ми стане от любимите книги, но концепцията е интересна. Като цяло обичам повече фантастики с яки идеи и стил, отколкото сухите научни тип "Слепоглед". Винаги съм бил на мнение, че ако ако ти се чете нещо подобно по-добре си вземи специализирана, а не художествена литература :D

LFbg
E'lir

Post by LFbg » Tue Aug 05, 2014 12:42 am

Dante wrote:Като цяло обичам повече фантастики с яки идеи и стил, отколкото сухите научни тип "Слепоглед". Винаги съм бил на мнение, че ако ако ти се чете нещо подобно по-добре си вземи специализирана, а не художествена литература :D
Аз да те насоча в друга посока... Нещо на компютъра играеш ли? Пробвай с Liberty`s crusade на Jeff Grubb. Войната на Либърти се превежда. По Старкрафт е, разказва историята на Рейнър и т.н. Много добра книжка - лека, точна, смислена. Няма да спечели Нобелова награда, но на фона на всичко останало си заслужава.
Книгите по Хейло вселената може би ще представляват интерес за теб, щом си харесал Играта на Ендър. Те са... по-епичен вариант. Хвърли им едно око.
Ако харесваш Мартин и Зелазни, погледни и Нийл Геймън с неговата Американски богове. Спечелила е Хюго и Небюла, различна е, а и Геймън е бил близък приятел с двамата споменати по-горе.
Като цяло хвърли око на спечелилите Небюла и Хюго. Има добри неща там.
За нещо различно бих ти предпочел и Кулата на Кинг, ако си падаш по епично геройско фентъзи(така се казваше май). Заслужава си най-вече заради финала. А и историята на Роланд е впечатляваща...
Разказите на Сапковски в стилово отношение са доста добри и много интелигентни. Подчертавам, разказите!
За друго в момента не се сещам...

ЕДИТ:
Махнах линковете, че не съм сигурен дали са позволени.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Tue Aug 05, 2014 1:13 am

На Геймън съм дайхард фен, мерси за останалите препоръки. Казано честно и аз се чудих дали да не започна "Тъмната кула" на Кинг. Същото важи и за "Вор". И двете много ги хвалят, но ме плашат дългите поредици и се чудя дали си заслужава. Между другото, да се възползвам от случая, с коя книга започвате "Вор"?

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Aug 05, 2014 1:20 am

Първи резултат от Гугъла на "Майлс Воркосиган хронология". :mrgreen:

(По-добре прескочи частта "Хронология на събитията" и мини направо на "Библиография на български".)

http://www.shadowdance.info/design/800/ ... 1Avtor.htm
passer-by wrote:Статиите в ШД са добър източник на автори и заглавия, поразрови се.
:D

LFbg
E'lir

Post by LFbg » Tue Aug 05, 2014 9:45 am

Dante wrote:На Геймън съм дайхард фен, мерси за останалите препоръки. Казано честно и аз се чудих дали да не започна "Тъмната кула" на Кинг. Същото важи и за "Вор". И двете много ги хвалят, но ме плашат дългите поредици и се чудя дали си заслужава. Между другото, да се възползвам от случая, с коя книга започвате "Вор"?
Поне аз вече с поредици не се захващам, повечето не си заслужават. Кулата, според мен, прави изключение, но съм фен на Кинг и харесвам общо взето всичките му книги, така че ти ще трябва да прецениш.
Най-добрият вариант е да прочетеш някой разказ на Кинг. Ако стилът ти хареса, пробвай Кулата. Ако не ти хареса, пробвай Вор. Имай предвид, че Бюджолд и Кинг са съвсем различни писатели.
Между другото, ти ли беше написал нещо за Генезис на Бекет? Ако ти харесват такива концепции, погледни Азимов. Също Майкъл Суонуик(Стерцо и динозавър мисля, че беше разказът му, спечелил Хюго), Рей Бредбъри и Гръм гръмна(A sound of thunder) най-вероятно ще ти докара усмивка на лицето, щом разпознаеш идеята.