Време за нова тема

part I
part II
Part III
Moderator: Moridin
Atonement-a го препоръчвам. Според мен няма начин да не ти хареса.Roland wrote:Дочетох си The Cement Garden. Много мрачна книга, пълна с много самота, объркване и хлад. И разпад, макар и много индиректен и прикрит. Хареса ми, макар и да не мога да кажа, че ме впечатли чак толкова много. Определено е много майсторски написана обаче. Сега подхващам After Dark на Мураками, но мисля после да такна Atonement, там стилът на МакЮън май е по-различен, не всеки диалог свършва на третата реплика и не всички реплики са прости изречения
Да, но определено останах с впечатление, че човекът е задобрявал с практиката. "Ubik", която е от 69та, макар много подобна на Трите стигми (от 65та) е по-стегната и само печели от атмосферата и усещането за параноя, с които в предишната е попрекалено.За съжаление изглежда, че най-яките книги на Дик (и.е. халюциноподобните) просто доста си приличат...
Аз не можех да чета повече от една глава на ден. А понякога оставях книгата и по средата на главата. Не само заради тежкия език, всъщност изобщо не заради тежкия език, макар че имаше цели изречения, които не можех да схвана на места, не само несъществуващи по речниците думи. Да разказваш за такива неща по този начин просто… Маккарти е луд, освен че е гений. Действително с The Road са стилистично много различни – Пътят е Хемингуейска като стил (не и като скучност, слава богу), а с Меридиана най-после разбрах защо толкова често сравняват Маккарти с Фокнър и Мелвил. В същото време обаче си мислех, че дори да ги прочетеш без да знаеш кой ги е писал, ще познаеш, че е един и същ човек. Доста странно. Наистина уникална книга, по-някакъв много болезнен начин. Все пак като че ли на мен The Road ми остава на първо място. Сега ще чета Outer Dark, тя пък е от „южняшката серия” и вероятно ще е от своя страна напълно различна.Darkling wrote:"Blood Meridian". Ей така съм -->Няма такова чудо просто, книгата е уникална по всички фактори и има НАЙ-смазващата атмосфера изобщо. Това, което съм попрочел досега ми харесва много повече и от "Няма място за старите кучета" и от "The Road" и стилистично е по-различно.
Маккарти обаче яко се е изсилил с езика, неколкократно ми се случи да попадам на думи, които не само не съм чувал, но липсват и в речника.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest