Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Martix
Archmage

Post by Martix » Wed Oct 03, 2012 7:05 pm

@Trip Точно кохерентен имах предвид, като свързан и последователен. И ако кнвч има свързан сюжет, то със сигурност няма последователен такъв.

А Мураками не се съмнявам, че е гениален автор, но такъв е и Дънкан.
There are no rules! I'm gonna get you!

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Oct 03, 2012 7:11 pm

Прокси, питам те друго.

Ти ми говориш за жанр от музиката, а аз - за съставните елементи на самото изкуство. Те са едни и същи за всеки жанр. Та, питам те, как смъкнатите гащи, шарените кърпи и хоризонтално изпънатите патлаци ти променят представите и преценките за съставните елементи на изкуството "музика".

Мартикс, "кохерентен" значи "издържан в рамките на логиката". Това е. Нищо повече и нищо по-малко - защото "издържан в рамките на логиката" всъщност е нещо многообхватно.

Данте:
И не съм сипал жлъч, просто казах, че не ми допадат подобни книги...
Да поставим ли болднатото редом с това, което каза в първия си пост? Даже няма да е нужно анализ да му правим, според мен. Много щедро схващане за "перифраза" имаш, ако горното ти е обобщението на онова с "как мразя", и "изгъзиците", и т.н.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Oct 03, 2012 7:16 pm

Изгубих се из мненията в последните 2 страници, обаче. Мисля, че не се изказах много добре и ме разбрахте по грешно. Това, разбира се, се дължи на малоумния ми начин на изразяване по форумите, заради което и избягвам да пиша по тях, но точно ShadowDance вече ми е дори навик да влизам всеки ден. Не, че не обичам "сложните" книги. Не си падам по посредствена литература. Просто не ми харесва, когато съм прочел някаква книга, която обективно е много добра и 70% от нея ми е харесала страшно много, а накрая авторът ти се изреже "ами отговорите на всички въпроси са индивидуални за всеки читател". Това не ми хареса и конкретно в "Кафка на плажа". Много от метафорите ми станаха ясни, това, че всичко се върти около мита за Едип и т.н също ми стана ясно. Обаче не ми хареса, че за много от нещата просто отговор няма (или аз не го намирам) и когато помислих, че вината е в мен, чета, че самият Мураками няма конкретен отговор. Сигурно се дължи, че още съм на 20 и обективно съм си тъп на гъз (да, сам си го казвам), обаче просто на този етап от живота ми това не ми харесва. И това е личното ми мнение. Обаче никога няма да тръгна да сипя жлъч по тези книги. Въпреки впечатлението си от Кафка, Мураками ми стана голям любимец по ред причини и със сигурност ще продължа с неговото творчество и след някоя друга година ще се върна при "На плажа".

п.п
И пичове няколко пъти казах, че не искам да споря и, че сте прави. Какво още да направя, за да разберете?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Oct 03, 2012 7:23 pm

Еми, хубаво е, че все пак стигнахме до горното ти мнение, което за мен поне включва един много базов компонент - ясна индикация за собствените ти ограничения на тоя етап.

Също такава индикация, междувпрочем, биха били изрични сравнения и паралели с читателския ти и житейски опит досега. Koлкото повече конкретика ми предлагаш на мен, като на читател на отзива ти, толкова по-справедливо и толкова по като с равен чувствам, че си се отнесъл към мен. Всяко гръмко обобщение, щеш или не, те кара да приличаш на тиранин-съдник и спрямо това, което коментираш, и спрямо хората, пред които коментираш.

А иначе в момента никой с никого не спори - реагираме и обосноваваме реакциите си, за да не изглеждат като дошли от нищото. Ся, тоя разговор не си го четем само ние двамата/тримата, ще му се натъкнат и някакви други хора.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 03, 2012 9:39 pm

Между другото, Данте, като цяло разбирам за какво говориш и какво усещаш интуитивно, но за да ти предложа друга гледна точка - според мен не винаги това "всичко да се разбере, да има отговори и всеки сюжетен елемент да е преведим до цел в повествованието" е абсолютната ценност. Донякъде жанрът, в който пише Мураками (доколкото има такъв), е красив именно с това - да ти предаде чувството за една мистична вселена, каквато всъщност е нашият живот - изпълнен с неразбрани неща, недоизказани мисли, догадки, изплъзващи се чудеса.
This is it. Ground zero.

Nameless_onee
Scholar

Post by Nameless_onee » Wed Oct 03, 2012 9:40 pm

и да се върнем към темата...

тъкмо почвам "Самурай" на Джон Ман, след 30 станици определено мога да заявя, че очаквах и се надявах на нещо доста по-различно...
Фанатизма е другата страна на ограничението

Dante
Mistborn

Post by Dante » Fri Oct 05, 2012 7:46 pm

Aве. Аз имам ебахти странната молба, обаче може ли някой да ми препоръча добра книга за готвени, с някакви вкусни, лесни и разнообразни рецепти? Обяснявам. Вече втора година съм студент и ми писна да ям боклуци и да си харча парите за гнусотии. От няколко седмици се опитвам да си готвя, обаче опит никакъв, а интернет е така залят с информация и с толкова много глупости, че чак не е истина.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Oct 05, 2012 8:02 pm

Отиваш в библиотеката, искаш ей таз книга и си готов.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 05, 2012 8:34 pm

Бла, импровизация му е майката. Иначе хвърлям едно око тук http://kulinar.bg/%D0%92%D0%BA%D1%8A%D1 ... _l.ph.html поне за ориентация върши работа. Ако нещо много конкретно ти се прави питай и тук, ще те заринем. :P

Иначе ритуалното за месеца препрочитане на:

"You are a strange hound, Snuff."
"You are a strange cat, Graymalk."
Last edited by Xellos on Fri Oct 05, 2012 8:41 pm, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Dante
Mistborn

Post by Dante » Fri Oct 05, 2012 8:41 pm

Не. Като цяло искам да се науча да готвя, защото първо излиза по-евтино (в смисъл едно кило хубаво свинско/пилешко месецо ти е 7-9 лева...), второ вече съм напълнял доста и е време да се храня като хората и най-вече - по-вкусно е. А има 241414151251 предавания, сайта, книги за готвене и човек се обърква. Мерси на Marfa за предложението, изглежда супер добро, дали го има по книжарниците или антикварите?

едит
Намерих нещо подобно в Читанка, но не знам дали е същото.
http://chitanka.info/book/3046-gotvarska-kniga-za-myzhe

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Oct 05, 2012 8:45 pm

Ми по принцип човек трябва да добие усета за рязане, температура и време с практика... другото е взаимозаменяемо, като се има предвид, че не ядем вкъщи повече от 10тина вида манджи, салати и тн извън празниците, ама щом ти се търси апокрифна книга ;р виж за диетично (в смисъл пазене на тегло) хранене не разбирам :D Ей вчера примерно си сглобих от пилешка и френска лучена супа 1 по кселоски квото си харесах като продукти, дамек квото намерих в хладилника и камерата :)

Един от най-бруталните курсове по готварство бтв.
http://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg
Last edited by Xellos on Fri Oct 05, 2012 8:54 pm, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Oct 05, 2012 8:53 pm

Не става с книги - трябва да гледаш някой и да се пробваш. Само по книга стават големи абоминации, както съм се уверявал неведнъж :)

Dante
Mistborn

Post by Dante » Fri Oct 05, 2012 9:05 pm

И аз така си помислих, обаче няма кой да ме научи :cry:

както и да е, да не спамим, все пак темата е за книги. Ако някой админ сметне за нужно може да отворим една тема за "Готварство" в общия, мисля, че ще се получи интересно.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 08, 2012 8:14 am

And you can't dance with a devil on your back...

Martix
Archmage

Post by Martix » Mon Oct 08, 2012 11:30 pm

Днес, докато чаках на автогарата, прочетох Безценния живот на Скот Пилгрим. И btw, това ми е първия сблъсък с комикс.
Общо взето ми хареса, но първо - много е грозен. И от героите май само Скот е що годе приличен. Рамона е по-зле от филма. И второ - филмът е по-як. А и е точно по комикса до степен в цялата книжка да има максимум 10-тина панела, които ги няма и във филма едно към едно.
Май няма смисъл да купувам другите, ако въобще ги издадат у нас до края.
There are no rules! I'm gonna get you!