Кой какво чете, part IV
Moderator: Moridin
Прокси, питам те друго.
Ти ми говориш за жанр от музиката, а аз - за съставните елементи на самото изкуство. Те са едни и същи за всеки жанр. Та, питам те, как смъкнатите гащи, шарените кърпи и хоризонтално изпънатите патлаци ти променят представите и преценките за съставните елементи на изкуството "музика".
Мартикс, "кохерентен" значи "издържан в рамките на логиката". Това е. Нищо повече и нищо по-малко - защото "издържан в рамките на логиката" всъщност е нещо многообхватно.
Данте:
Ти ми говориш за жанр от музиката, а аз - за съставните елементи на самото изкуство. Те са едни и същи за всеки жанр. Та, питам те, как смъкнатите гащи, шарените кърпи и хоризонтално изпънатите патлаци ти променят представите и преценките за съставните елементи на изкуството "музика".
Мартикс, "кохерентен" значи "издържан в рамките на логиката". Това е. Нищо повече и нищо по-малко - защото "издържан в рамките на логиката" всъщност е нещо многообхватно.
Данте:
Да поставим ли болднатото редом с това, което каза в първия си пост? Даже няма да е нужно анализ да му правим, според мен. Много щедро схващане за "перифраза" имаш, ако горното ти е обобщението на онова с "как мразя", и "изгъзиците", и т.н.И не съм сипал жлъч, просто казах, че не ми допадат подобни книги...
Изгубих се из мненията в последните 2 страници, обаче. Мисля, че не се изказах много добре и ме разбрахте по грешно. Това, разбира се, се дължи на малоумния ми начин на изразяване по форумите, заради което и избягвам да пиша по тях, но точно ShadowDance вече ми е дори навик да влизам всеки ден. Не, че не обичам "сложните" книги. Не си падам по посредствена литература. Просто не ми харесва, когато съм прочел някаква книга, която обективно е много добра и 70% от нея ми е харесала страшно много, а накрая авторът ти се изреже "ами отговорите на всички въпроси са индивидуални за всеки читател". Това не ми хареса и конкретно в "Кафка на плажа". Много от метафорите ми станаха ясни, това, че всичко се върти около мита за Едип и т.н също ми стана ясно. Обаче не ми хареса, че за много от нещата просто отговор няма (или аз не го намирам) и когато помислих, че вината е в мен, чета, че самият Мураками няма конкретен отговор. Сигурно се дължи, че още съм на 20 и обективно съм си тъп на гъз (да, сам си го казвам), обаче просто на този етап от живота ми това не ми харесва. И това е личното ми мнение. Обаче никога няма да тръгна да сипя жлъч по тези книги. Въпреки впечатлението си от Кафка, Мураками ми стана голям любимец по ред причини и със сигурност ще продължа с неговото творчество и след някоя друга година ще се върна при "На плажа".
п.п
И пичове няколко пъти казах, че не искам да споря и, че сте прави. Какво още да направя, за да разберете?
п.п
И пичове няколко пъти казах, че не искам да споря и, че сте прави. Какво още да направя, за да разберете?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/
Еми, хубаво е, че все пак стигнахме до горното ти мнение, което за мен поне включва един много базов компонент - ясна индикация за собствените ти ограничения на тоя етап.
Също такава индикация, междувпрочем, биха били изрични сравнения и паралели с читателския ти и житейски опит досега. Koлкото повече конкретика ми предлагаш на мен, като на читател на отзива ти, толкова по-справедливо и толкова по като с равен чувствам, че си се отнесъл към мен. Всяко гръмко обобщение, щеш или не, те кара да приличаш на тиранин-съдник и спрямо това, което коментираш, и спрямо хората, пред които коментираш.
А иначе в момента никой с никого не спори - реагираме и обосноваваме реакциите си, за да не изглеждат като дошли от нищото. Ся, тоя разговор не си го четем само ние двамата/тримата, ще му се натъкнат и някакви други хора.
Също такава индикация, междувпрочем, биха били изрични сравнения и паралели с читателския ти и житейски опит досега. Koлкото повече конкретика ми предлагаш на мен, като на читател на отзива ти, толкова по-справедливо и толкова по като с равен чувствам, че си се отнесъл към мен. Всяко гръмко обобщение, щеш или не, те кара да приличаш на тиранин-съдник и спрямо това, което коментираш, и спрямо хората, пред които коментираш.
А иначе в момента никой с никого не спори - реагираме и обосноваваме реакциите си, за да не изглеждат като дошли от нищото. Ся, тоя разговор не си го четем само ние двамата/тримата, ще му се натъкнат и някакви други хора.
- Moridin
- Global Moderator
Между другото, Данте, като цяло разбирам за какво говориш и какво усещаш интуитивно, но за да ти предложа друга гледна точка - според мен не винаги това "всичко да се разбере, да има отговори и всеки сюжетен елемент да е преведим до цел в повествованието" е абсолютната ценност. Донякъде жанрът, в който пише Мураками (доколкото има такъв), е красив именно с това - да ти предаде чувството за една мистична вселена, каквато всъщност е нашият живот - изпълнен с неразбрани неща, недоизказани мисли, догадки, изплъзващи се чудеса.
This is it. Ground zero.
- Nameless_onee
- Scholar
Aве. Аз имам ебахти странната молба, обаче може ли някой да ми препоръча добра книга за готвени, с някакви вкусни, лесни и разнообразни рецепти? Обяснявам. Вече втора година съм студент и ми писна да ям боклуци и да си харча парите за гнусотии. От няколко седмици се опитвам да си готвя, обаче опит никакъв, а интернет е така залят с информация и с толкова много глупости, че чак не е истина.
Отиваш в библиотеката, искаш ей таз книга и си готов.
Бла, импровизация му е майката. Иначе хвърлям едно око тук http://kulinar.bg/%D0%92%D0%BA%D1%8A%D1 ... _l.ph.html поне за ориентация върши работа. Ако нещо много конкретно ти се прави питай и тук, ще те заринем. 

Last edited by Xellos on Fri Oct 05, 2012 8:41 pm, edited 1 time in total.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Не. Като цяло искам да се науча да готвя, защото първо излиза по-евтино (в смисъл едно кило хубаво свинско/пилешко месецо ти е 7-9 лева...), второ вече съм напълнял доста и е време да се храня като хората и най-вече - по-вкусно е. А има 241414151251 предавания, сайта, книги за готвене и човек се обърква. Мерси на Marfa за предложението, изглежда супер добро, дали го има по книжарниците или антикварите?
едит
Намерих нещо подобно в Читанка, но не знам дали е същото.
http://chitanka.info/book/3046-gotvarska-kniga-za-myzhe
едит
Намерих нещо подобно в Читанка, но не знам дали е същото.
http://chitanka.info/book/3046-gotvarska-kniga-za-myzhe
Ми по принцип човек трябва да добие усета за рязане, температура и време с практика... другото е взаимозаменяемо, като се има предвид, че не ядем вкъщи повече от 10тина вида манджи, салати и тн извън празниците, ама щом ти се търси апокрифна книга ;р виж за диетично (в смисъл пазене на тегло) хранене не разбирам
Ей вчера примерно си сглобих от пилешка и френска лучена супа 1 по кселоски квото си харесах като продукти, дамек квото намерих в хладилника и камерата 
Един от най-бруталните курсове по готварство бтв.
http://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg

Един от най-бруталните курсове по готварство бтв.
http://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg
Last edited by Xellos on Fri Oct 05, 2012 8:54 pm, edited 1 time in total.
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
- RRSunknown
- Elder God
И аз така си помислих, обаче няма кой да ме научи 
както и да е, да не спамим, все пак темата е за книги. Ако някой админ сметне за нужно може да отворим една тема за "Готварство" в общия, мисля, че ще се получи интересно.

както и да е, да не спамим, все пак темата е за книги. Ако някой админ сметне за нужно може да отворим една тема за "Готварство" в общия, мисля, че ще се получи интересно.
Днес, докато чаках на автогарата, прочетох Безценния живот на Скот Пилгрим. И btw, това ми е първия сблъсък с комикс.
Общо взето ми хареса, но първо - много е грозен. И от героите май само Скот е що годе приличен. Рамона е по-зле от филма. И второ - филмът е по-як. А и е точно по комикса до степен в цялата книжка да има максимум 10-тина панела, които ги няма и във филма едно към едно.
Май няма смисъл да купувам другите, ако въобще ги издадат у нас до края.
Общо взето ми хареса, но първо - много е грозен. И от героите май само Скот е що годе приличен. Рамона е по-зле от филма. И второ - филмът е по-як. А и е точно по комикса до степен в цялата книжка да има максимум 10-тина панела, които ги няма и във филма едно към едно.
Май няма смисъл да купувам другите, ако въобще ги издадат у нас до края.
There are no rules! I'm gonna get you!