Прочетох Railsea на Миевил. Разказва се за свят, в който вместо океан има огромно пространство запълнено с навързани желозопътни релси и хората обитават "островите" около тях, тъй като сред линиите е пълно с големи подземни хищници. Естествено има влакове вместо кораби и историята започва на такъв, който лови огромни къртици, а капитанката си е набелязала определен жълт такъв, наречен Mocker-Jack... Да, книгата започва като пълна гавра с Моби-Дик, но за щастие не се движи само по тая линия, а е преработка на всякакви пиратски приключенски истории в добре развит и абсолютно безумен свят. Има страхотен хумор. Жанрът е YA обаче и не знам дали това е причината, но сюжетът не успя да ме зариби особено. Не ми беше скучно, но нямаше моменти, които ме оставят без дъх като в останалите му книги. Un Lun Dun също беше YA, но ми хареса повече.
Сега започнах Yellow Blue Tibia на Адам Робъртс. Врътката е яка - в 1946 Сталин събира група писатели на научна фантастика и им казва, че тъй като Америка със сигурност ще падне до пет години, народът ще има нужда от нов враг. И ги кара да измислят извънземно нашествие, което да може да се изценира, след което тайната полиция ги кара да забравят за случая. Писателите си живеят живота, докато един ден нашествието не се случва наистина... Това е началото, ще видим как го е развил.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."