Загледах първи епизод на Dantalian no Shoka.
Впечатленията са ми противоречиви.
От една страна въпреки различния керъктър дизайн и арт, заглавието по атмосфера ми напомня за Gosick: псевдоевропейска старинна обстановка, масивни сгради, библиотеки, pop-up книги, легенди, мистерии за разплитане, лоли-образна тсундере главна героиня

и пр. и пр.
Разликата е, че тук мистичните елементи са реални, а не илюзионистки трикове, като в Gosick. Другата разлика е, че при кастването на магиите може да се "насладим" на трансформационни анимации в стил mahou shoujo...нещо което не очаквах в заглавие от тип detective-mystery-horror. Третата разлика е, че Gainax са си стиснали здраво кесията и ни пробутват едно относително евтино шоу за разлика от eye-candy-то на Gosick, където Bones демонстрират характерната си разточителност.
Абе нещо не ме радва Dantalian-ката, но засега ще го следя.
Втората серия на Blood-C не ми хареса - два пъти повече от нещата, които дразниха в първа серия (ох това пеене на белостишия), два пъти по-малко от хубавите неща. Първи епизод беше извинен да ни мотка и запознава с героите...ама във втори трябваше вече да почват с plot-а.
Май от новите заглавия само Usagi Drop ме зарадва и с втората си серия.