Ми да разкажа, що не? Не съм ли ви ревала вече от тях? Бях толкова възмутена, като си взех ГСМ-а...
Значи, тук в Калгари има 5 (май) различни компании. Човек би рекъл, че при наличната конкуренция, тия ще почнат да си подбиват цените, ама нъцки! Някъде са се събрали и са се наговорили копелетата. Аз даже мисля, че те може би принадлежат на една единствена корпорация в крайна сметка...
Тук не можеш да си купиш мобилния апарат просто така и после да си вземеш сим-карта от което компания те кефи в момента. Продават и апарати, отделно, ама за много кинти и после е по-сложно да се запишеш към план на някоя от компаниите. Та връзват те от самото начало с апарат правен специално за компанията (сигур са кодирани някак) - моят е Самсунг някъв, на който отгоре си пише Телус (компанията към която съм), който получаваш против ен-годишен договор. Нашият е тригодишен и мисля като изтече да се направя на канадка и да им кажа, че искам да говоря с мениджър, след което да го попитам какво може да направи за мен, че да не му избегам по тъча в конкуренцията. Но за тия три години сме вързани. Планът ни е някъв 25-30 доларов, с който аз и Сашо можем да си говорим един с друг колкото си искаме. Ако пожелаем да говорим с друг човек обаче, трябва да си цакнем могъщо. И тук идва любимата ми врътка - в Канада плащат и тоя, който се обажда и тоя, на когото се обаждат! Еднакво плащат (т.е. плащат колкото биха платили за това те да се обадят на някого според плана си). Представете си ква сметчица ще ми се навърти, ако си вдигах телефона на всяко иззвъняване - тук телефонният спам е като и-мейл спама, има го и по ГСМ-ите. В общи линии, тук съм си говорила с хора от Европа, Азия, Латинска Америка, Нова Зеландия, Африка - всички са потресени, щото това да плащаш като ти се обадят се случва само в Северна Америка, братче!
Други любими мои моменти - плащаш си за всички НАЙ-ДРЕБНИ екстри, които в България си вървят by default с всички планове. Примерно, плащам некви 3 ли, 8 ли долара отгоре за колър ай-ди. Или както му викахме в Бг, функцията клип или нещо от сорта. Което ми спестява бая пари, щото мога да различа спама така и да не си вдигна телефона.
Самият ми телефон е с блокирани опции от компанията. Примерно, не мога да си сложа няква мп3ка като рингтоун - мога да слагам само рингтоунс, свалени против долари от техния сайт. УРОДИ!
Затва сега телефона ми звъни с някво техно, което беше във фабричните мелодии. От принципни съображения ОТКАЗВАМ да им дам кинти и за рингтоунс. Дееба!
Освен планът за разговори, плащаме некви могъществени кинти за интернет плана на Сашо - щото нали ми е специален, пожела да има смартфоун. Та за тия трябва да се купи допълнителен план, за да можеш да браузваш нета. Иначе всеки мегабайт трансфер ти излиза по долар или нещо от сорта. Общо плащам за мобилките на месец по 95 долара някъде. Тук се наслагват и ДДСта, също и няква месечна такса за това, че изобщо имаме телефони. Добре, че не говоря по тоя ГСМ с никого освен с Александър, че иначе си е ебало капаците.