Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Oct 12, 2010 8:51 pm

By the pricking of my thumbs,I'm gon' kill you lazy bums...Сори не се сдържах :lol: .Та,прочетох Нещо зло се задава вчера и се чувствах много странно.В смисъл хареса ми много самата книга но стилът на автора хем ми харесва хем не.Искам да кажа за картинността спомената в ревюто на Роланд че ми хареса но наистина ме грабнаха само няколко момента(с восъчният куршум и вещицата,с Уил и балона на вещицата и когато бащата на Уил прегръщаше мистър Дарк).Но това което наистина ме впечатли бяха диалозите.Дори в началото при някакви незначителни размени на реплики между героите се разкрива страхотният диалог.Странни изрази,неща които хора не си говорят ей така,всеки ден но тук а супер на място...А теориите и размишленията на бащата на Уил за произхода на цирка а и за други неща са страхотно написани и мега убедителни.Тоест написани са (поне на български) на сравнително прост език но разкриват супре много.А финала е много весел и хубав.

Прочетох и Ген(всъщност Next на английски) на Майкъл Крайтън.Много динамична,на места мизантропска и мрачна,поне според мен.И тъй като авторът е все пак учен и професор е написано достатъчно убедително за да не си кажеш "какви са тези трансгенетични животни,какви са тия лекове за болести,какви са тия генни патенти".Минус е че има много имена на лекари и герои които обаче лично аз не успях да запомня всички просто защото са нормални и скучни. :lol: Ако беше фентъзи...Но както и да е,страхотна книга и я препоръчвам на всеки на който са му интересни възможностите на генното инженерство,поне на теория.
П.П.Ама наистина има такава глупост като генен патент! :shock: Автора го е написал на края на книгата.
П.П.2 Не гледайте че книгата е към Кралете на трилъра,не е трилър.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 12, 2010 9:56 pm

Бредбъри все пак на какъв език го чете? Щото ако е на български, трудно можеш да добиеш идея от стила и картинността.
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Oct 12, 2010 10:20 pm

Аз чета Anathem от Нийл Стивънсън и много й се кефя, някой друг беше ли я чел, Пенчев? Почти съм накрая вече.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Oct 12, 2010 10:33 pm

Roland wrote:Бредбъри все пак на какъв език го чете? Щото ако е на български, трудно можеш да добиеш идея от стила и картинността.
Не ми се ще да прозвчуа просташки но на български. :mrgreen: А под картинност не разбирам езищвото богатство а просто цялостният начин на описване на сцените в такъв смисъл.Един вид като добавяне на кинематографичност в книгата като във Вещера(некадърен пример но това ми дойде наум).Не че бих отказал да я имам на ингриш само че малко се съмнявам дали изобшо ще хвана нещо ако наистина му е толкова богат речника. :oops: Чудя се дали да си купя един омнибус който видях със 451 по Фаренхайт,Гробище за лунатици и Смъртта е занимание самотно?Имам предвид бих го взел ако и другите му книги са толкова яки.
П.П.Защо Нещо зло се задава е в ИСФ при положение че е по-скоро фентъзи?
П.П.ВАЖЕН ВЪПРОС:Кака почна да учи в София и след като е обиколила целият Славейков е успяла да ми намери одраскано и омачкано издание на Вещерите на Крис Удинг.Та може ли някой да ми даде съвети за внимателно четене?

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Oct 13, 2010 10:30 am

Сега ще си призная един грях.
За първи път на 18 години седнах да чета Пратчет. За около два дни изгълтах Морт. Пристрастен съм. Вече имам чувството, че 12-ти клас ще мине под знака на Пратчет.
Препоръчайте други негови, които да започна като за начало.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 10:32 am

за начало Движещи се картинки и Малки богове, че не са свързани с останалите, а се безкрайно добри :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Wed Oct 13, 2010 10:45 am

Според мен спокойно можеш да се захванеш с тези, които са за Стражата, от тях няма слаба общо взето. Което значи - Въоръжени мъже, Стражите! Стражите!, Глинени крака, Шовинист, Нощна стража, и може и да пропускам нещо :) А на БГ или ЕН ги четеш?

Goshko
Misting

Post by Goshko » Wed Oct 13, 2010 10:47 am

Dante wrote:Препоръчайте други негови, които да започна като за начало.
Ето списък на всички книги от Discworld (копиран от wikipedia :) ). Не е задължително да ги четеш поред, но е силно препоръчително особено ако са с едни и същи главни действащи лица. Най-добре започни с Mort (Смърт), The Color of Magic/The Light Fantastic (Ринсуинд), Guards! Guards! (стражите) и Wyrd Sisters (вещиците) - това ще ти даде представа за основните действащи лица.

1 The Colour of Magic - Rincewind
2 The Light Fantastic - Rincewind
3 Equal Rites - The Witches, The Wizards
4 Mort - Death
5 Sourcery - Rincewind, The Wizards
6 Wyrd Sisters - The Witches
7 Pyramids - Miscellaneous (Djelibeybi)
8 Guards! Guards! - The City Watch
9 Eric - Rincewind
10 Moving Pictures - Miscellaneous (Holy Wood), The Wizards
11 Reaper Man - Death
12 Witches Abroad - The Witches
13 Small Gods - Miscellaneous (Omnia), The History Monks
14 Lords and Ladies - The Witches, The Wizards
15 Men at Arms - The City
16 Soul Music - Death, Susan Sto Helit, The Wizards
17 Interesting Times - Rincewind, The Wizards
18 Maskerade - The Witches
19 Feet of Clay - The City Watch
20 Hogfather - Death, Susan Sto Helit, The Wizards
21 Jingo - The City Watch
22 The Last Continent - Rincewind, The Wizards
23 Carpe Jugulum - The Witches
24 The Fifth Elephant - The City Watch
25 The Truth - The Ankh-Morpork Times, The City Watch
26 Thief of Time - Death, Susan Sto Helit, The History Monks
27 The Last Hero - Rincewind, The Wizards, The City Watch
28 The Amazing Maurice and his Educated Rodents - Miscellaneous (Überwald)
29 Night Watch - The City Watch, The History Monks
30 The Wee Free Men - Tiffany Aching
31 Monstrous Regiment - Miscellaneous (Borogravia), The City Watch, The Ankh-Morpork Times
32 A Hat Full of Sky - Tiffany Aching, The Witches
33 Going Postal - Moist von Lipwig
34 Thud! - The City Watch
35 Wintersmith - Tiffany Aching, The Witches
36 Making Money - Moist von Lipwig
37 Unseen Academicals - The Wizards, Miscellaneous (Nutt)
38 I Shall Wear Midnight - Tiffany Aching
When in danger, When in doubt, Run in circles, Scream and shout.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Oct 13, 2010 10:54 am

На български ще ги чета, за съжаление.
Но превода на Морт ми се стори страхотен. Не знам как е оригинал.
Втората за Смърт "Дядо Праз" ли е?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Wed Oct 13, 2010 11:02 am

Да, ама със С :) Не са толкова зле на български, аз повечето така съм ги чела, особено като бях ученичка/студентка още :roll: и нямах възможност да купувам на английски. Само последните не са много за четене в превод, ама докато стигнеш до тях има доста материал :) За Смърт също много кефят, Жътварят, Музика за душата, Дядо Прас, Крадец на време са на БГ заглавията, мисля :) Приятно четене и не чети на обществени места да не те мисля за откачалка, като почнеш да се хилиш (мен ми се е случвало, та... :oops: )

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 11:03 am

Не.. но тя е най-добрата :mrgreen:
Втората е Жетварят, третата Музика на душата, след това Дядо Прас, след това - донякъде - Крадец на време.

между другото имаше и един доста яки схеми за връзките между книгите и реда, в който би било добре да се четат, ама.... де ли бяха.
This is it. Ground zero.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Wed Oct 13, 2010 11:28 am

http://www.lspace.org/books/reading-order-guides/
Тези тук вършат работа май :)

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Oct 13, 2010 12:05 pm

Да си призная и аз че не съм чел Пратчет.Има желание но книги няма в книжарниците.А не знам дали цветът на магията има тираж да дам заявка.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 1:04 pm

Как бе, пълни са всички книжарници. В кой град се намираш? Бтв Хеликон поне, а и сумати други, доставят. Като ако си поръчаш повече книги, доставката или е безплатна, или не те натоварва с повече от 50 ст. на книга.
This is it. Ground zero.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Wed Oct 13, 2010 1:10 pm

Тъкмо гледам на сайта на Хеликон ги има почти всички, по-старите книжки са само по 7 лв, ех, че тръпка беше да си ги купувам! Цветът на магията я няма наистина :( Но ето тук я има : http://www.mobilis.bg/articles/filter_by_field/page:2 само че аз от Мобилис не съм поръчвала. Между другото из библиотеките би трябвало да се намират, аз първите така ги четох, а оттогава мина доста време :)