Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Tue Sep 28, 2010 10:22 pm

Roland wrote:Аз пък бих казал, че има. Книгата е със сериозни дефекти и като цяло далеч не е шедьовърът, дето масово я изкарват в България.
e кажи два-три дефекта, не ни оставяй да гадаем :) вярно, че съм я чел преди година и нещо, обаче нищо сбъркано не помня, а имаше някои ужасно въздействащи моменти
Spoiler: show
стария бог в оня малък град в края, примерно - донякъде и висенето на дървото и разходката в другия свят, плюс моментите, в които Локи и Один се разкриват, особено Локи.
Вярно, че сюжетната линия със
Сам-Саманта ми беше малко ненужна на места, както и части от действието с умрялата жена... всъщност умрялата жена изобщо,
но това е и единственото, което не ми допадна. Книгата като цяло не е точно шедьовър, но не се и опитва да бъде - ценното в нея са най-вече описанията. Мене лично невероятно ме кефи начина, по който Геймън пише за магически моменти така, все едно са част от ежедневието, превръща ги почти в приказки, почти в баналности и въпреки това по един кротък начин успява да ти въздейства... трудно се описва, ама в книгата го има.
Говоря примерно за времето в къщата на Чернибог и срещата на Один и Еостре (ако й е така името на български), както и времето в къщата на египетските богове, особено смъртта на Суини.
Оф, пък аз дойдох да пиша аз какво чета... Хулио Кортасар - откачен е и го препоръчвам на всеки. Мъча се да му разбирам испанския в момента и понеже не го говоря свястно, всяка втора дума гледам в речник - ама въпреки това езикът му е адски красив, а идеите му са просто изчанчени :) е, трябва да се отбележи, че засега единственото, което съм му чел, са първите пет разказа от Final del Juego, ама рядко съм срещал автор, който толкова бързо толкова да ми хареса.
Last edited by RAT400 on Tue Sep 28, 2010 10:24 pm, edited 1 time in total.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 28, 2010 10:24 pm

300 страници протяжен пълнеж в средата броят ли се?
And you can't dance with a devil on your back...

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Tue Sep 28, 2010 10:29 pm

липсва ми книгата да проверя, ама май точно в средата бяха моментите от последния ми спойлер, които за мен са най-доброто в нея. Ненужно донякъде, да - обаче това е и идеята, просто приятни описания, без да се движи сюжетът. Май просто на мен пълнежът ми е харесал достатъчно, че да го обявя за оправдано самоцелен, докато на тебе ти е дотегнал.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Sep 29, 2010 10:01 am

Четем втората книга от омнибусовете за Амбър и вече прочетох ръката на Оберон,просто У А У! :mrgreen:

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Sep 29, 2010 2:38 pm

На 350-та страница.
И този така наречен "пълнеж" май ми харесва повече от началото.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Wed Sep 29, 2010 8:56 pm

Roland wrote:300 страници протяжен пълнеж в средата броят ли се?
Пълнежът те кара да оценяваш още по - високо по - интензивните части на книгата на принципа на художествения контраст :lol:
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Sep 29, 2010 9:53 pm

Абсолютно. Той Джордан затва написа последните 5 книги, лека му пръст.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Sep 29, 2010 10:34 pm

Факторът четивност за мен е към топ 3 най-важни качества за една книга.
Към края съм и така не го усетих това влачене и пълнеж, за което говорите. :neutral:
А аз МНОГО се дразня на подобни изпълнения и не си поплювам да зарежа такива книги (за справка на Колелото и втората до средата не успях да докретам, а Хайнлайн тотално съм го отписал като автор за близките година-две).

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Sep 29, 2010 11:27 pm

Това те прави неизмеримо странен - аз досега развлачена книга на Хайнлайн не съм чел.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Sep 29, 2010 11:35 pm

Абсолютно. Но различни хора, различни интереси. :)

Remus
Smallfolk

Post by Remus » Thu Sep 30, 2010 5:45 am

Прочетох Mogworld – дебютната книга на Ben "Yahtzee" Croshaw, надявам се ще продължи да пише, защото книгата определено беше добра IMO. Става въпрос за магьосника Джим, който бива убит още в първите страници на книгата и по-късно се събужда от вечния сън като немъртъв, чиято цел в (не)живота става да открие начин да умре. Но се оказва, че вече никой в света им не може да умре – когато някой го направи, духът му просто трябва да изтича до най-близката църква и да се съживи, а ако е нежив, просто да изчака тялото му (или каквото е останало от него) просто да засмуче душата му обратно и да продължи с (не)живота си. Звучи познато ли? Ами, да – малко по-късно пък се оказва, че Джим всъщност е NPC в MMORPG играта Mogworld (или по-точно Massive Online Game World).

Въпреки че описват книгата като подобна на Пратчет, не бих казал – мога да сравня историята с обърната версия на история с Ринсуинд, но хуморът е в друг стил. Джим е велик, поддържащите герои са забавни, дори и дразнещите от тях са интересни, заради реакцията, която вадят от него. Има много бисери, както и няколко препратки към ревютата му, даже в края има mock ревю на измисления свят. Любопитно защо действието е в първо лице – явно е решил, че щом ще има само една гледна точка, нека поне е описано директно през нея. В началото е малко бавна, но щом подхване главното действие, постоянно се случва нещо. Ако трябва да посоча едно нещо, което най-много не ми допадна в книгата, това е края. Не че е лош, но според мен ако книгата беше свършила точно преди епилога щеше да е далеч по-добре, тъй като съм sucker за bittersweet финалите, а и книгата си имаше действие, което да следиш не само заради комедията, но и повдигащо някои въпроси. Епилогът все едно изрязва целия смисъл на това действие, за да се получи един не-точно-хепи-ендинг-но-и-поне-не-точно-трагичен край.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 30, 2010 7:47 am

Взех си я и аз и ще я почна в някакъв момент. Пичът определено има страшно чувство за хумор, което не значи, че ще е успял да го вкара в писмена форма, но да видим.

Goshko
Misting

Post by Goshko » Wed Oct 06, 2010 1:19 pm

Ех искам и аз Mogworld, но не ми се поръчва online а някак ме съмнява че ще я намеря на Славейков :)

Най-накрая си взех I Shall Wear Midnight. Доста добре започва, но съм се зарекал да я чета бавно, така че за сега само стотина страници в автобуса след работа :)

Донесоха ми и The Evolutionary Void от чужбина та поне за 1-2 седмици ще има какво да се чете.
When in danger, When in doubt, Run in circles, Scream and shout.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Oct 06, 2010 2:22 pm

Към края на "Повече от човешки"съм. Добро е книжлето, харесва ми, но Стърджън така и не успя да ме спечели и впечатли истински.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Oct 06, 2010 9:19 pm

При положение че не е съвсем фентъзи но ми звучи интересна да си купя ли Крадецът на книги след като прочета Амбър,Вещерите,Нещо зло се задава и Ген?
Он:Вече съм на Принц на Хаоса и очаквам да разбера най-накрая какво,аджеба,става?Особено за битката между Логрус и Лабиринта и най- Коруин!
Сексът между мерлин и Корал в центъра на Лабиринта накара така ме разхили че хората от близките чинове ме изгледаха на кръв(че правехме контролно а аз свърших по-рано)
:lol: