Malazan Book of the Fallen

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
sauron
Paragon

Post by sauron » Fri Feb 04, 2005 10:45 am

Мен пък Денерис винаги си ме е кефела :lol: . А на тази Фелисин освен да стискам палци, да и дойде ума у главата и да си затвори малко човката /на средата на 2 та книга съм/, друго не ми остава :cry:
P.S. Все пак засега, нещото което най му куца на Ериксън според мен е че нито един герой не ми стана симпатичен, не ми пука за никого. Просто този човек може да е много добър да описва епични и мащабни светове, но с хората просто не може да го направи. Подобно нещо бяха женските образи на Джордан- абе не можеше да ги направи. Тука е същото , ама със всички. И силно се страхувам това да не е камъчето, което ще катурне каруцата, за оценката ми към поредицата. Гледам че в повечето ревюта, малко или повече това се споменава, но не повлиява на крайната оценка, което ми е чудно :?:
Все пак това е роман , а не някаква хроника на една империя.

Random
Ascendent

Post by Random » Fri Feb 04, 2005 12:37 pm

Хе, не бих казал, че на Ериксън му куцат героите. Действително има известна повтаряеммост в някои образи, във всяка книга има по няколко дразнещи, но като цяло мисля, че е добър в построявнето на образи. В ревютата си го пише - може и да има дразнещи герои, но не и такива, които те оставят безразличен. Фелисин си беше кучка, но пък не може да се отрече, че образът и е съвсем реален и търпи голямо развитие. Пък и ти си на втора книга още, в трета и пета героите са много по-грабващи:)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Feb 04, 2005 12:50 pm

Мда, Техол и Бъг 4евър :)
This is it. Ground zero.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Feb 04, 2005 1:07 pm

Random wrote:Пък и ти си на втора книга още, в трета и пета героите са много по-грабващи:)
Не съм съгласен, с какво пък са по-грабващи в трета и пета от тези във втора и четвърта?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Random
Ascendent

Post by Random » Fri Feb 04, 2005 1:35 pm

Е, въпрос на лична преценка естествено. Във втора и четвърта книгите напомнят доста повече на някаква хроника на империята в интерес на истината и оставят малко по-сухарски впечетления, залитат малко към псевдо-исторически елементи на места. В трета и пета се набляга повечко на магията, някакси по-самостоятелни ми са героите там, имат повечко сценично действие в центъра събитията. Пета верно ме разочарова по много показатели, но поне героите ми харесаха доста.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

sauron
Paragon

Post by sauron » Fri Feb 04, 2005 2:30 pm

ха дано по някое врема да вземе да ме грабне някой от героите, може би като им се натрупа повече игрово време :wink: и това ще стане. Но е кофти вке пак някакси в такава дебела поредица да не си намериш някой любим герой. Вярно Крупе беше много забавен, ама само много забавен и толкова. Аномандър Рейк също е готин, ама той пък с тези почти божествени способности, някакси стои много нависоко, също някакси не мога да го нерека любим. Както и да е , има още време. А пък дали и самият Ериксън не се стреми нарочно да не прави герои, към които да се привързваме, не знам. Засега поне обаче, по тази точка Мартин и Джордан водят- има герои които ме кефят, има такива които мразя, и ма както винаги и такива, които според автора трябва да са положителни, ама мен ме дразнят. А в Малазан засега-една Фелисин която ме дразни, един симпатяка- Крупе, и другите някси ми е все едно за тях :cry:

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Fri Feb 04, 2005 3:21 pm

Аз пък съм много доволна от факта, че не успях да се привържа към нито един герой до момента. Това е много важно при четенето на книга с такива мащаби (многотомните саги имам предвид). Защото тъкмо се привържеш към някой герой и на автора вземе, че му хрумне да го заточи в странство, да го загуби нейде из Гори Тилилейски и разни други неща все в този насока, за да може да си изведе на преден план нови герои и да си "освежи" сюжетните линии. В което няма нищо лошо, де. Даже е много забавно на моменти. Стига да не си толкова привързан към старите образи, че да ти се убие цялото удоволствие от книгата. И да я четеш само, защото си я започнал.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Feb 04, 2005 3:39 pm

Де да знам, на мен ако не ми пука какво ще стане с героя X, интересът ми към неговата сюжетна линия спада драстично. В Малазана, лично за мен, такива герои почти няма, впечатляващо постижение като се има предвид огромния общ брой на персонажите.

А пък дали и самият Ериксън не се стреми нарочно да не прави герои, към които да се привързваме, не знам

Съдейки по масата хора, които се оплакват по форумите, че Ериксон е "убил" един или друг техен любим персонаж, към когото те са били привързани, и да му е това целта, определено се дъни. :)

sauron
Paragon

Post by sauron » Fri Feb 04, 2005 8:49 pm

абе, поне досега - 1 2/3 прочетени книги, нищо сериозно не убил- освен може би тази магьосница Татърсейл, ако не се лъща, ама и нея не съвсем :wink: Виж Мартин си е друга работа- така ги трепи, че окото му не трепва :lol:
А сега по сериозно- просто,да направя уговорката- засега, мисля че няма много -много да ми пука ако утрепе някой. Ето например да вземем този младеж Крокъс- в първата книга, да го кажем беше започнал да ми става симпатичен, ма във втората е някакъв безличен такъв :cry:
А и още да се оплача- абе и тука ли няма да има симпатични женски героини, като в някои други поредици- ми вземи Фелисин, Апсалар, императрицата- доколкото е описана, нейните адюнкти- всички са някакви неприятни кучки, с извинение. Единствено споменатата по горе Татърсейл предизвикваше симпатия. Айде стига съв се жалвал, надявам се някой да ме упокои че не съм прав и нещата ще се оправят :cry:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Feb 04, 2005 9:01 pm

Fear not! В трета е най-култовият женски образ евър (Lady Envy), а и още един доста симпатичен (Korlat). В четвърта... май няма :Р Таворе е по-голяма патка и от сестра си. В пета има Shurq, тя става :)
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Feb 04, 2005 9:02 pm

В трета има две, които просто мачкат отвсякъде - Picker и Blend. Но пък аз съм почитател на Фелисин, може да не ми вярваш много. :)
Lostara не ти ли допада, BTW?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Feb 04, 2005 9:05 pm

А, да, тия двенките стават и те... за лесбо сцените :Р
Е, Лостара пък е супер досадна, шма извиняваш! Той и Pearl е идиот, ама тя пък вече... а и тя във втора не се изявява почти, няма откъде да я мисли Саурон.
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Feb 04, 2005 10:37 pm

Moridin wrote:Fear not! В трета е най-култовият женски образ евър (Lady Envy), а и още един доста симпатичен (Korlat). В четвърта... май няма :Р Таворе е по-голяма патка и от сестра си. В пета има Shurq, тя става :)
ъъъ, Shurq е:

1) Крадла
2) Саркастична
3) Сексуално ненаситна
4) Немъртва

И ти казваш, че "става"? Момичето владееше бе :)
And you can't dance with a devil on your back...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Feb 04, 2005 11:50 pm

Мен пък Таворе си ме радва, и аз не знам защо. Може би заради финала на четвърта част.
А, да, тия двенките стават и те... за лесбо сцените :Р

Или аз съм ги пропуснал тези сцени, или ти си ги сънувал. Второто обяснение обаче ми се вижда някак по-вероятно. :)

sauron
Paragon

Post by sauron » Sat Feb 05, 2005 12:33 am

Roland of Gilead wrote: ъъъ, Shurq е:
1) Крадла
2) Саркастична
3) Сексуално ненаситна
4) Немъртва

И ти казваш, че "става"? Момичето владееше бе :)
Аа, това изглежда добре :mrgreen: