Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Dec 11, 2009 11:47 pm

I'm going featherweight в момента с Heart of Darkness и Ulysses в промеждутъците....

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Dec 13, 2009 4:12 pm

Изчетох си Ender's Game. Страхотна е. Изключителна. И удивителното е, че при все, че я чета за не знам кой път вече, пак последните трийсетина страници ги минах с буца в гърлото...
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 14, 2009 10:20 pm

В днешния си 32-часов ден изчетох на едно четене Ender's Shadow. Отдавна се точех да ги мина двете книги една до друга. Е, тази определено е по-слаба от оригинала цялостно, но пък е по-сложна, по-завъртяна, с повече режещ сарказъм (Сестра Карлота фтв!) и т.н. Интересното е, че онова, което най ме подразни навремето като я четох, ме издразни и сега, т.е. не се е променило с възрастта - това, че в сцените, които Бийн споделя с Ендър, той неминуемо се държи 10 пъти по-малоумно от обичайното си ниво, просто щото когато Кард ги е писал тия сцени в оригиналната книга, не е имал наум нищо от това, което по-късно се е развило като героя...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Dec 15, 2009 12:24 pm

Вчера свърших с Джонатан Стрейндж и мистър Норел. Много приятна книга , не съжалявам че се занимававах с нея на малки порцийки.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Dec 15, 2009 1:04 pm

Дочетох Спектър, за чий са я разделили на две да ги таковам у издателите...

Бтв Рол - не ги бях чел Ендърите и скоро ги изкопах на български. Прочетох първата, втората се чудех дали да чета веднага или да почакам малко. Реших, че ще е кофти ако следващите книги от поредицата са некви по-тъпи от първата и непрекъснато ги сравнявам. Жалко че не я намерих в оригинал на английски, но това е поправимо :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Dec 15, 2009 2:20 pm

първа е доста различна от останалите. втора е също толкова добра. трета и четвърта са боза. спинофите не знам.
This is it. Ground zero.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Dec 15, 2009 2:30 pm

Moridin wrote:първа е доста различна от останалите. втора е също толкова добра. трета и четвърта са боза. спинофите не знам.
Твърдо несъгласен. Трета и четвърта са много силна ЕДНА книга. Но издателска политика.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Dec 15, 2009 4:47 pm

добре де, навихте ме да продължавам да чета Ендър :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 15, 2009 7:17 pm

Зависи в какво настроение си, Коце. Ако ти се чете нещо по-човешко и по в духа на първата, по-добре хвани тетралогията за Бийн. Първата Сянка е различен поглед върху историята на Ендър, а другите три са за войните и политическите интриги на Земята после и са МНОГО яки.

Трилогията за Говорителя на Мъртвите, която се явява директно продължение на Играта, е много различна както от нея, така и от тези за Бийн - много повече фантастика, като цяло, и доста по-сложна. Аз ги харесвам всичките и се присъединявам към Ян, че последните две са страхотни, при все, че са една книга, сцепена на две.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Tue Dec 15, 2009 8:02 pm

Aз пък имам
"Играта на Ендър"

и "Говорителя на мъртвите". Не бяха ли това първите две и най-силни части? Защото мислех да чета само тях.

Снощи свърших Хиперион - епик, ще се въздържа от коментар :Д

Започнах Ендимион, която също се очертава бая добра книга. :)
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Strelok
Paragon

Post by Strelok » Tue Dec 22, 2009 10:34 pm

Вещерът - книга четвърта

gal.eon
Adept

Post by gal.eon » Wed Dec 23, 2009 9:37 am

"Пергаментът" на Хал Дънкан. Много интересен свят (светове), който трябва да си сглобиш сам частица по частица... Наистина може да се оприличи на амалгама от "Донърджак" (и донякъде на Амбър с неговите сенки) на Зелазни и "Американски богове" на Геймън, но си е оригинална и сложна творба. Нямам представа как изглежда оригинала, но българският превод ми се струва много добър, плътно следващ авторовия стил. Митологичното, реалното и хипотетично алтернативното се преплитат в едно цяло, изречено на древния език и увековечено в пергамента...
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Wed Dec 23, 2009 12:28 pm

Чета следните неща:

У дома - "Nation" на Пратчет.
Върви с 15 страници на седмица, че страничните дразнители са много (сериали, игри, спорт...) и за 30 страници мнение не мога да формирам.

На работа - "Bridge of Birds", Бари Хюгарт. Тук само след стотина страници възторгът е пълен. Много от вас са хвалили поредицата във форума, но като един вечен скептик хич не очаквах такова ниво. Уникално е!

Колкото и да отричам четенето на монитор, като ми се освободят час-два в работата, чета неща, които ми изглеждат интересни, но поради една или друга причина не бих си купил на хартия. Така прочетох "The Tomb" и "Legacies" от поредицата за Repairman Jack на F. Paul Wilson.

За съжаление все още не мога да се мотивирам да чета в свободното време, а рафтовете с нечетени книги застрашително се увеличават. Ей на - тия дни очаквам още няколко pre-orderа от BD.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Wed Dec 23, 2009 11:01 pm

gal.eon wrote:"Пергаментът" на Хал Дънкан. Много интересен свят (светове), който трябва да си сглобиш сам частица по частица... Наистина може да се оприличи на амалгама от "Донърджак" (и донякъде на Амбър с неговите сенки) на Зелазни и "Американски богове" на Геймън, но си е оригинална и сложна творба. Нямам представа как изглежда оригинала, но българският превод ми се струва много добър, плътно следващ авторовия стил. Митологичното, реалното и хипотетично алтернативното се преплитат в едно цяло, изречено на древния език и увековечено в пергамента...
Тая книга на български съвсем сериозно ми хареса повече, отколкото в оригинал, което ми се случва точно за втори път. Стилът ли работи по-добре на нашия език, що ли... Евала на преводачката, във всеки случай :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 23, 2009 11:18 pm

Ъм, изключително странно мнение...