Кой какво чете, part IV
Moderator: Moridin
В днешния си 32-часов ден изчетох на едно четене Ender's Shadow. Отдавна се точех да ги мина двете книги една до друга. Е, тази определено е по-слаба от оригинала цялостно, но пък е по-сложна, по-завъртяна, с повече режещ сарказъм (Сестра Карлота фтв!) и т.н. Интересното е, че онова, което най ме подразни навремето като я четох, ме издразни и сега, т.е. не се е променило с възрастта - това, че в сцените, които Бийн споделя с Ендър, той неминуемо се държи 10 пъти по-малоумно от обичайното си ниво, просто щото когато Кард ги е писал тия сцени в оригиналната книга, не е имал наум нищо от това, което по-късно се е развило като героя...
And you can't dance with a devil on your back...
- RRSunknown
- Elder God
Дочетох Спектър, за чий са я разделили на две да ги таковам у издателите...
Бтв Рол - не ги бях чел Ендърите и скоро ги изкопах на български. Прочетох първата, втората се чудех дали да чета веднага или да почакам малко. Реших, че ще е кофти ако следващите книги от поредицата са некви по-тъпи от първата и непрекъснато ги сравнявам. Жалко че не я намерих в оригинал на английски, но това е поправимо
Бтв Рол - не ги бях чел Ендърите и скоро ги изкопах на български. Прочетох първата, втората се чудех дали да чета веднага или да почакам малко. Реших, че ще е кофти ако следващите книги от поредицата са некви по-тъпи от първата и непрекъснато ги сравнявам. Жалко че не я намерих в оригинал на английски, но това е поправимо

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Твърдо несъгласен. Трета и четвърта са много силна ЕДНА книга. Но издателска политика.Moridin wrote:първа е доста различна от останалите. втора е също толкова добра. трета и четвърта са боза. спинофите не знам.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Зависи в какво настроение си, Коце. Ако ти се чете нещо по-човешко и по в духа на първата, по-добре хвани тетралогията за Бийн. Първата Сянка е различен поглед върху историята на Ендър, а другите три са за войните и политическите интриги на Земята после и са МНОГО яки.
Трилогията за Говорителя на Мъртвите, която се явява директно продължение на Играта, е много различна както от нея, така и от тези за Бийн - много повече фантастика, като цяло, и доста по-сложна. Аз ги харесвам всичките и се присъединявам към Ян, че последните две са страхотни, при все, че са една книга, сцепена на две.
Трилогията за Говорителя на Мъртвите, която се явява директно продължение на Играта, е много различна както от нея, така и от тези за Бийн - много повече фантастика, като цяло, и доста по-сложна. Аз ги харесвам всичките и се присъединявам към Ян, че последните две са страхотни, при все, че са една книга, сцепена на две.
And you can't dance with a devil on your back...
Aз пък имам
"Играта на Ендър"
и "Говорителя на мъртвите". Не бяха ли това първите две и най-силни части? Защото мислех да чета само тях.
Снощи свърших Хиперион - епик, ще се въздържа от коментар :Д
Започнах Ендимион, която също се очертава бая добра книга.
"Играта на Ендър"
и "Говорителя на мъртвите". Не бяха ли това първите две и най-силни части? Защото мислех да чета само тях.
Снощи свърших Хиперион - епик, ще се въздържа от коментар :Д
Започнах Ендимион, която също се очертава бая добра книга.

Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/
"Пергаментът" на Хал Дънкан. Много интересен свят (светове), който трябва да си сглобиш сам частица по частица... Наистина може да се оприличи на амалгама от "Донърджак" (и донякъде на Амбър с неговите сенки) на Зелазни и "Американски богове" на Геймън, но си е оригинална и сложна творба. Нямам представа как изглежда оригинала, но българският превод ми се струва много добър, плътно следващ авторовия стил. Митологичното, реалното и хипотетично алтернативното се преплитат в едно цяло, изречено на древния език и увековечено в пергамента...
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!
- beliefcontrol
- Paragon
Чета следните неща:
У дома - "Nation" на Пратчет.
Върви с 15 страници на седмица, че страничните дразнители са много (сериали, игри, спорт...) и за 30 страници мнение не мога да формирам.
На работа - "Bridge of Birds", Бари Хюгарт. Тук само след стотина страници възторгът е пълен. Много от вас са хвалили поредицата във форума, но като един вечен скептик хич не очаквах такова ниво. Уникално е!
Колкото и да отричам четенето на монитор, като ми се освободят час-два в работата, чета неща, които ми изглеждат интересни, но поради една или друга причина не бих си купил на хартия. Така прочетох "The Tomb" и "Legacies" от поредицата за Repairman Jack на F. Paul Wilson.
За съжаление все още не мога да се мотивирам да чета в свободното време, а рафтовете с нечетени книги застрашително се увеличават. Ей на - тия дни очаквам още няколко pre-orderа от BD.
У дома - "Nation" на Пратчет.
Върви с 15 страници на седмица, че страничните дразнители са много (сериали, игри, спорт...) и за 30 страници мнение не мога да формирам.
На работа - "Bridge of Birds", Бари Хюгарт. Тук само след стотина страници възторгът е пълен. Много от вас са хвалили поредицата във форума, но като един вечен скептик хич не очаквах такова ниво. Уникално е!
Колкото и да отричам четенето на монитор, като ми се освободят час-два в работата, чета неща, които ми изглеждат интересни, но поради една или друга причина не бих си купил на хартия. Така прочетох "The Tomb" и "Legacies" от поредицата за Repairman Jack на F. Paul Wilson.
За съжаление все още не мога да се мотивирам да чета в свободното време, а рафтовете с нечетени книги застрашително се увеличават. Ей на - тия дни очаквам още няколко pre-orderа от BD.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.
Тая книга на български съвсем сериозно ми хареса повече, отколкото в оригинал, което ми се случва точно за втори път. Стилът ли работи по-добре на нашия език, що ли... Евала на преводачката, във всеки случайgal.eon wrote:"Пергаментът" на Хал Дънкан. Много интересен свят (светове), който трябва да си сглобиш сам частица по частица... Наистина може да се оприличи на амалгама от "Донърджак" (и донякъде на Амбър с неговите сенки) на Зелазни и "Американски богове" на Геймън, но си е оригинална и сложна творба. Нямам представа как изглежда оригинала, но българският превод ми се струва много добър, плътно следващ авторовия стил. Митологичното, реалното и хипотетично алтернативното се преплитат в едно цяло, изречено на древния език и увековечено в пергамента...