Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)
Moderator: Moridin
О, да. Имали са Уинчестъри и са им помагали британски (явно и френски) инструктури.
В тези късни години от робството, обаче, например по време на Априлското възстание, далеч по страшни от редовната турска войска са били т.нар. "башибозук" - огромни сбирщини от въоръжени турски селяни, които са се разправяли по най-брутален и жесток начин с раята.
В тези късни години от робството, обаче, например по време на Априлското възстание, далеч по страшни от редовната турска войска са били т.нар. "башибозук" - огромни сбирщини от въоръжени турски селяни, които са се разправяли по най-брутален и жесток начин с раята.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
http://troshanov.wordpress.com
Еми то хората на кръстопът не спират се изпикаят, да не ги мине некой, а ние държава сме боднали 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Е, ти чак сега ли осъзна, че Великобритания и Франция (най-вече ингилизите) са крепили Османската Империя в продължение на десетилетия с цел да прецакат руснаците? Отделен е въпроса, че ако братушките ни бяха завзели вместо само да ни освободят, пак нямаше да цъфнем и да вържем, така че нямам какво много да се цупим.Xellos wrote:Ааабе на Плевенската панорама като разглеждах въоражението на Турската армия се оцъклих от факта, че е с пушкала ''Уинчестър'' и с командир бивш френски офицер. Просто няма епоха и време в което военщината да не я мразя в червата си.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
само на мен ли думата геноцид ми стои малко изкуствено и прекалено. няма нужда да се пренапъваме- ''Ден на загиналото мирно население по време на османското владичество'' е дълго, но според мен по-близко до истината. и все пак всичко ще завърши с изливане на общественото напрежение в омраза по "турците"
башибозуците, чалмите, шалварите, даже религиозния екстремизъм нямат нищо общо с новините на турски език, както и с доган. говорим за исторически факти и патротизма на българите от една страна, за съвсем конституционно гарантираните и общочовешки права на турския етнос от друга, и най-накрая за незаконната партия, извличаща облаги и от двете страни.
гадно ми става, че хората мразят турците, много са мили и сърдечни. благодарение на мизерията например само в турските села се е запазило например "типичното българско гостоприемство"
башибозуците, чалмите, шалварите, даже религиозния екстремизъм нямат нищо общо с новините на турски език, както и с доган. говорим за исторически факти и патротизма на българите от една страна, за съвсем конституционно гарантираните и общочовешки права на турския етнос от друга, и най-накрая за незаконната партия, извличаща облаги и от двете страни.
гадно ми става, че хората мразят турците, много са мили и сърдечни. благодарение на мизерията например само в турските села се е запазило например "типичното българско гостоприемство"
Did Neil Armstrong say the moon was too far away! NO! He built himself a fucking rocketship is what he did!
Ми аз от мойте съвременници турци нищо не искам и не ме интересуват там
. Освен обслужването на някой курорт, където и без тва най-вероятно сервитЕорчета ше са българи
. Квото било било, ся някой да гръмне Доган и да се миряса.

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Interpreter
- Forsaken
Чакай малко. Правата са хубаво нещо, обаче аз съм свидетел как "турското РОБСТВО", за което сме учили аз, майка ми и баща ми и баба ми и дядо ми, малката ми сестра го учи в момента като "отоманско ПРИСЪСТВИЕ". Това почва да ми бие на онуй, дето сърбите са го сторили на македонците след отцепването на Македония от България. Всички знаем колко жалък е резултатът.ivonski wrote:само на мен ли думата геноцид ми стои малко изкуствено и прекалено. няма нужда да се пренапъваме- ''Ден на загиналото мирно население по време на османското владичество'' е дълго, но според мен по-близко до истината. и все пак всичко ще завърши с изливане на общественото напрежение в омраза по "турците"
Колкото до новините на турски - моля, покажи ми национална телевизия, която излъчва новини на езика на малцинствена група, различен от националния такъв. В която и да е страна не от третия свят. Смисъл, има такова нещо като достойнство.
А отделните турци на мен нищо не са ми направили, факт, обаче безмозъчното им гласуване за незаконната партия, както я наричаш, ми прави горе-долу откак съм се родил, така че не мога да кажа, че са ми и симпатични...
And you can't dance with a devil on your back...
То не е било робство в истинския смисъл на думата. Българите не са били роби. Османско потисничество звучи като смислен термин. "Присъствието" могат, с уважение, да си го вкарат в анала, ама тоя истинския, дето е на задника...
Иначе аз бих предпочела да се сложи една дата за всички загинали по ужасни начини - дали поради турци, дали поради комунисти. Да си имаме един такъв ден, в който да почитаме паметта им и да ни стои като напомняне за това, което хората си причиняват един на друг.
Иначе аз бих предпочела да се сложи една дата за всички загинали по ужасни начини - дали поради турци, дали поради комунисти. Да си имаме един такъв ден, в който да почитаме паметта им и да ни стои като напомняне за това, което хората си причиняват един на друг.
Мани присъствието, но оТОманско? Тия да не са превеждали английски учебници?Чакай малко. Правата са хубаво нещо, обаче аз съм свидетел как "турското РОБСТВО", за което сме учили аз, майка ми и баща ми и баба ми и дядо ми, малката ми сестра го учи в момента като "отоманско ПРИСЪСТВИЕ".

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Ами то е като сега преподавания израз "въглероден диоксид".
А би трябвало да е или въглероден двуокис (както го учехме доскоро), или карбонов диоксид, ако ще сме по-англофили от англосаксонците.

А би трябвало да е или въглероден двуокис (както го учехме доскоро), или карбонов диоксид, ако ще сме по-англофили от англосаксонците.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Ъъъъъъъъ, въглероден диоксид е побългарено, но по номенклатурата на IUPAC и като такова Е ПРАВИЛНА форма. Въглерод си е въглерод на български и няма кво да се преименува на карбони и някви странни неща. Коренът "карб" е запазен за някои съединения на въглерода - карбиди, примерно. Двуокис е стара форма, вероятно навлязла от руски в едни времена, когато сме се правили, че Западът не съществува. Все още валидна и широкоизползвана в биологията, бита и т.н.. Но модерната химия вече се изчиства от нея. Химиците си му викат диоксид, щото класът съединения са оксиди. И окончанието -ид е важно от номенклатурна гледна точка. А НИЕ ИСКАМЕ да има единна световна номенклатура за наименованията на химичните съединения, защото иначе си е ебало жалната майка. Окиси също се ползва в съвременната химия, но рядко и най-вече от лица в предпенсионна възраст. По научните книги си пишат оксид вместо окис.
Ако решим да се правим на интересни, можем да го кръстим и дикислороден карбид, но това не е много гот, щото -ид по принцип се слага на по-електроотрицателния елемент в двойката.
Думата "отоманска" съм я срещала нееднократно в българския език, в разни по-остарели литературни и поетични източници. Макар и рядко. Може да хвърлите поглед в българската Уикипедия за Османската. империя и ще видите, че Отоманска империя е дадена като валидно име.
Ако решим да се правим на интересни, можем да го кръстим и дикислороден карбид, но това не е много гот, щото -ид по принцип се слага на по-електроотрицателния елемент в двойката.
Думата "отоманска" съм я срещала нееднократно в българския език, в разни по-остарели литературни и поетични източници. Макар и рядко. Може да хвърлите поглед в българската Уикипедия за Османската. империя и ще видите, че Отоманска империя е дадена като валидно име.
Наричаха себе си Мунрунги. Което ще рече «Хора» или «Истински човеци».
Да започнем с това, че повечето племена обикновено се кръщават така. А после идва ден, когато племето се натъква на други хора и ги кръщава Ония Хора, или пък, ако денят се е случил лош — Врага. Само да се бяха сетили за някое друго име, като например Още Истински Човеци, щяха да си спестят сума ти неприятности по-нататък.
Принципно когато се говори за един човек, трябва да си безправна собственост, за да си роб. В случая с народите нашто си е било баш робство обаче.Amelia wrote:То не е било робство в истинския смисъл на думата. Българите не са били роби. Османско потисничество звучи като смислен термин. "Присъствието" могат, с уважение, да си го вкарат в анала, ама тоя истинския, дето е на задника...
And you can't dance with a devil on your back...
С риск да бъда заклеймен, не си прав! Османското владичество на Балканите малко се различава например от руското в Полша или английското в Индия (а в някои отношения е по-меко), но тях никой не ги определя като "робства".Roland wrote:Принципно когато се говори за един човек, трябва да си безправна собственост, за да си роб. В случая с народите нашто си е било баш робство обаче.
Още си спомням как докато учехме история на българската дипломация, един приятел изрови някакъв документ от времето на Руско-турската война, в който се споменаваше как руски войници многократно са изразявали учудването си, че те нас "освобождават" (поради факта, че българите са живеели значително по-охолно и са се радвали на повече права от руските селяни - току-що освободени от крепостничество - през същия период).
За мен владичество си е що-годе единственият легитимен термин. Бтв, не съм срещал (а съм търсил) "османско присъствие" в учебниците по история