Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Super M
Warmage

Post by Super M » Fri Aug 07, 2009 3:24 pm

О, да. Имали са Уинчестъри и са им помагали британски (явно и френски) инструктури.

В тези късни години от робството, обаче, например по време на Априлското възстание, далеч по страшни от редовната турска войска са били т.нар. "башибозук" - огромни сбирщини от въоръжени турски селяни, които са се разправяли по най-брутален и жесток начин с раята.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Aug 07, 2009 3:29 pm

Еми то хората на кръстопът не спират се изпикаят, да не ги мине некой, а ние държава сме боднали :)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Aug 07, 2009 3:30 pm

Xellos wrote:Ааабе на Плевенската панорама като разглеждах въоражението на Турската армия се оцъклих от факта, че е с пушкала ''Уинчестър'' и с командир бивш френски офицер. Просто няма епоха и време в което военщината да не я мразя в червата си.
Е, ти чак сега ли осъзна, че Великобритания и Франция (най-вече ингилизите) са крепили Османската Империя в продължение на десетилетия с цел да прецакат руснаците? Отделен е въпроса, че ако братушките ни бяха завзели вместо само да ни освободят, пак нямаше да цъфнем и да вържем, така че нямам какво много да се цупим.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

ivonski
Farmer

Post by ivonski » Fri Aug 07, 2009 5:44 pm

само на мен ли думата геноцид ми стои малко изкуствено и прекалено. няма нужда да се пренапъваме- ''Ден на загиналото мирно население по време на османското владичество'' е дълго, но според мен по-близко до истината. и все пак всичко ще завърши с изливане на общественото напрежение в омраза по "турците"

башибозуците, чалмите, шалварите, даже религиозния екстремизъм нямат нищо общо с новините на турски език, както и с доган. говорим за исторически факти и патротизма на българите от една страна, за съвсем конституционно гарантираните и общочовешки права на турския етнос от друга, и най-накрая за незаконната партия, извличаща облаги и от двете страни.
гадно ми става, че хората мразят турците, много са мили и сърдечни. благодарение на мизерията например само в турските села се е запазило например "типичното българско гостоприемство"
Did Neil Armstrong say the moon was too far away! NO! He built himself a fucking rocketship is what he did!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Aug 07, 2009 5:56 pm

Ми аз от мойте съвременници турци нищо не искам и не ме интересуват там :). Освен обслужването на някой курорт, където и без тва най-вероятно сервитЕорчета ше са българи :). Квото било било, ся някой да гръмне Доган и да се миряса.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Aug 08, 2009 12:15 am

agreed комшу :yay:
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 08, 2009 1:04 am

ivonski wrote:само на мен ли думата геноцид ми стои малко изкуствено и прекалено. няма нужда да се пренапъваме- ''Ден на загиналото мирно население по време на османското владичество'' е дълго, но според мен по-близко до истината. и все пак всичко ще завърши с изливане на общественото напрежение в омраза по "турците"

башибозуците, чалмите, шалварите, даже религиозния екстремизъм нямат нищо общо с новините на турски език, както и с доган. говорим за исторически факти и патротизма на българите от една страна, за съвсем конституционно гарантираните и общочовешки права на турския етнос от друга, и най-накрая за незаконната партия, извличаща облаги и от двете страни.
гадно ми става, че хората мразят турците, много са мили и сърдечни. благодарение на мизерията например само в турските села се е запазило например "типичното българско гостоприемство"
Чакай малко. Правата са хубаво нещо, обаче аз съм свидетел как "турското РОБСТВО", за което сме учили аз, майка ми и баща ми и баба ми и дядо ми, малката ми сестра го учи в момента като "отоманско ПРИСЪСТВИЕ". Това почва да ми бие на онуй, дето сърбите са го сторили на македонците след отцепването на Македония от България. Всички знаем колко жалък е резултатът.

Колкото до новините на турски - моля, покажи ми национална телевизия, която излъчва новини на езика на малцинствена група, различен от националния такъв. В която и да е страна не от третия свят. Смисъл, има такова нещо като достойнство.

А отделните турци на мен нищо не са ми направили, факт, обаче безмозъчното им гласуване за незаконната партия, както я наричаш, ми прави горе-долу откак съм се родил, така че не мога да кажа, че са ми и симпатични...
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Aug 08, 2009 1:42 am

То не е било робство в истинския смисъл на думата. Българите не са били роби. Османско потисничество звучи като смислен термин. "Присъствието" могат, с уважение, да си го вкарат в анала, ама тоя истинския, дето е на задника...

Иначе аз бих предпочела да се сложи една дата за всички загинали по ужасни начини - дали поради турци, дали поради комунисти. Да си имаме един такъв ден, в който да почитаме паметта им и да ни стои като напомняне за това, което хората си причиняват един на друг.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Aug 08, 2009 1:51 am

Чакай малко. Правата са хубаво нещо, обаче аз съм свидетел как "турското РОБСТВО", за което сме учили аз, майка ми и баща ми и баба ми и дядо ми, малката ми сестра го учи в момента като "отоманско ПРИСЪСТВИЕ".
Мани присъствието, но оТОманско? Тия да не са превеждали английски учебници? :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Aug 08, 2009 1:53 am

Ами то е като сега преподавания израз "въглероден диоксид". :roll:

А би трябвало да е или въглероден двуокис (както го учехме доскоро), или карбонов диоксид, ако ще сме по-англофили от англосаксонците.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Aug 08, 2009 6:25 am

Ъъъъъъъъ, въглероден диоксид е побългарено, но по номенклатурата на IUPAC и като такова Е ПРАВИЛНА форма. Въглерод си е въглерод на български и няма кво да се преименува на карбони и някви странни неща. Коренът "карб" е запазен за някои съединения на въглерода - карбиди, примерно. Двуокис е стара форма, вероятно навлязла от руски в едни времена, когато сме се правили, че Западът не съществува. Все още валидна и широкоизползвана в биологията, бита и т.н.. Но модерната химия вече се изчиства от нея. Химиците си му викат диоксид, щото класът съединения са оксиди. И окончанието -ид е важно от номенклатурна гледна точка. А НИЕ ИСКАМЕ да има единна световна номенклатура за наименованията на химичните съединения, защото иначе си е ебало жалната майка. Окиси също се ползва в съвременната химия, но рядко и най-вече от лица в предпенсионна възраст. По научните книги си пишат оксид вместо окис.

Ако решим да се правим на интересни, можем да го кръстим и дикислороден карбид, но това не е много гот, щото -ид по принцип се слага на по-електроотрицателния елемент в двойката.

Думата "отоманска" съм я срещала нееднократно в българския език, в разни по-остарели литературни и поетични източници. Макар и рядко. Може да хвърлите поглед в българската Уикипедия за Османската. империя и ще видите, че Отоманска империя е дадена като валидно име.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Aug 08, 2009 9:27 am

Наричаха себе си Мунрунги. Което ще рече «Хора» или «Истински човеци».
Да започнем с това, че повечето племена обикновено се кръщават така. А после идва ден, когато племето се натъква на други хора и ги кръщава Ония Хора, или пък, ако денят се е случил лош — Врага. Само да се бяха сетили за някое друго име, като например Още Истински Човеци, щяха да си спестят сума ти неприятности по-нататък.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Sat Aug 08, 2009 9:31 am

http://www.nbcmiami.com/news/local-beat ... -Toys.html

Горкото дете...
Много гадна история...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 08, 2009 11:34 am

Amelia wrote:То не е било робство в истинския смисъл на думата. Българите не са били роби. Османско потисничество звучи като смислен термин. "Присъствието" могат, с уважение, да си го вкарат в анала, ама тоя истинския, дето е на задника...

Иначе аз бих предпочела да се сложи една дата за всички загинали по ужасни начини - дали поради турци, дали поради комунисти. Да си имаме един такъв ден, в който да почитаме паметта им и да ни стои като напомняне за това, което хората си причиняват един на друг.
Принципно когато се говори за един човек, трябва да си безправна собственост, за да си роб. В случая с народите нашто си е било баш робство обаче.
And you can't dance with a devil on your back...

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Aug 12, 2009 10:40 am

Roland wrote:Принципно когато се говори за един човек, трябва да си безправна собственост, за да си роб. В случая с народите нашто си е било баш робство обаче.
С риск да бъда заклеймен, не си прав! Османското владичество на Балканите малко се различава например от руското в Полша или английското в Индия (а в някои отношения е по-меко), но тях никой не ги определя като "робства".

Още си спомням как докато учехме история на българската дипломация, един приятел изрови някакъв документ от времето на Руско-турската война, в който се споменаваше как руски войници многократно са изразявали учудването си, че те нас "освобождават" (поради факта, че българите са живеели значително по-охолно и са се радвали на повече права от руските селяни - току-що освободени от крепостничество - през същия период).

За мен владичество си е що-годе единственият легитимен термин. Бтв, не съм срещал (а съм търсил) "османско присъствие" в учебниците по история :mrgreen:.