Може пък точно такава да е била авторовата идея. Ингилизкото дума е ужасно и смешно и дразни...Roland wrote:Защото такива думи са ужасни, смешни и дразнещи...
Преводачески проблеми
- uriel_blanchard
- Commoner
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Не. В английския език - в "истинския", "сериозния" английски език, далеч извън фентъзито и фантастиката, научна или не, от десетилетия насам навлизат много неологизми, които са образувани от две съществителни или от съществително и друга част на речта. Елементарни примери за съвсем ежедневно използвани такива думи, които ми идват наум от раз, са примерно 'handbag", "cupholder", "headgear", "doorstop", "flowerpot", "bookworm" и какво ли не още. Този механизъм на словообразуване си е част от съвременната английска граматика.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Не мога повече
Короноват си джуджетата, начи, новия крал. При което излиза жрецът и почва да плямпа на джуджешки и Ерагон нищо не му разбира. Но после превключва на древния език и ето какво казва на "езика на мистерията и могъществото" (свободен преразказ):
Боже, глей ся, ние всяка година тука ти принасяме в жертва "най-добрите си овни", "делви с медовина" и "част от реколтата ни от плодове, зеленчуци и жито" (кавичките са буквален цитат), айде ся ела да ни короноваш краля, пликс.
И богът ДОЙДЕ
И беше трийсетметров, "оригинално" атавистичен и огромен, и си сложи показалците на слепоочията на пишман-краля и на челото на въпросния цъфна короната
После се плесна по шкембето (богът тва) и изчезна.
Искам да умра

Короноват си джуджетата, начи, новия крал. При което излиза жрецът и почва да плямпа на джуджешки и Ерагон нищо не му разбира. Но после превключва на древния език и ето какво казва на "езика на мистерията и могъществото" (свободен преразказ):
Боже, глей ся, ние всяка година тука ти принасяме в жертва "най-добрите си овни", "делви с медовина" и "част от реколтата ни от плодове, зеленчуци и жито" (кавичките са буквален цитат), айде ся ела да ни короноваш краля, пликс.
И богът ДОЙДЕ

Искам да умра

And you can't dance with a devil on your back...
- RRSunknown
- Elder God
Да си призная - на мен ми хареса първата за ерагон - знам детска е и не е нищо особенно, ама ми хареса (има ли някакво животно във фентази сюжет аз се зарибявам
) И таях някакви надежди за втората книга.
Обаче тя не просто не оправда тез крехки надежди, ами ги и закопа доста надълбоко, и въпреки огромната ми неприязън да не дочитам поредици тази ще си остане не дочетена.
Роланд явно завижда на джуджетата за похвално отговорният им бог

Обаче тя не просто не оправда тез крехки надежди, ами ги и закопа доста надълбоко, и въпреки огромната ми неприязън да не дочитам поредици тази ще си остане не дочетена.
Роланд явно завижда на джуджетата за похвално отговорният им бог

- Interpreter
- Forsaken