ДЗИФТ - Трябваха им само 19 години...

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Trip
Moderator

Post by Trip » Sun Feb 01, 2009 2:16 pm

Е, аз не припирам :)

Пък и това е форум бтв, въпросът си стои, докато не решиш да му отговориш, това е част от дефиницията на мястото все пак ;) А и първият ми пост не предполагаше даже отговор, камо ли "флейм".

Така или иначе образоваността ми по отношение на българските филми не ми е точно пръв приоритет, но ако имаш да споделиш нещо образователно по въпроса, може да не го правиш с "флейм".

Пък ако решиш да го, просто ще те игнорирам, понеже, както вероятно си забелязал, I generally don't do flaming.

Иначе с интерес бих прочел какво имаш да кажеш по темата - мисля, че няма да е лошо да си има една такава за българско кино тук.

Celeborn
Adept

Post by Celeborn » Sun Feb 01, 2009 10:22 pm

Абе хайде сега, всеки има право и на мнение. Съгласен съм с Трип. Как ще дам да речем 10 лева, като още от трейлъра видях, че филмът залага на уличният език, секса, пошлото за да привлече някого.

Българските филми не са приоритет на много хора и това е съвсем обосновано, те не са издържани в нито един аспект, те просто са под всичко за което се сещам.
novembre
la città si accende in un istante
il mio corpo non si veste più di voglie
e tu non sembri neanche più così forte
come ti credevo un anno fa
novembre.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sun Feb 01, 2009 11:08 pm

Celeborn wrote:Как ще дам да речем 10 лева, като още от трейлъра видях, че филмът залага на уличният език, секса, пошлото за да привлече някого.
Нищо не си видял.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Feb 02, 2009 12:54 am

Darkling, не се занимавай. Хлапенца, живеещи в измислени светове. Нека си живурка там и да си чете Властелина и Хари Потър ол дей лонг и толкоз. За съжаление е прав, че всеки си има право на мнение.

На Емо ще отговаря при първа възможност след няколко дни и ще се постарая да не бъде "флейм", ако той ме удостои с честта да не ме третира като поредния олигофрен, с който спори по форуми и засипва въпросния с дълги и аргументирани изречения, на които не може да се отговори :lol: Все пак се познаваме РЛ, земи се спри един вид :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Feb 02, 2009 9:13 am

Изпроси си го, бтв, тва отношение, с "бъди добро момче". Ако не можеш да комуникираш без да хапеш, недей после се впряга, че някой ти е отговорил по същия начин. Прочее, той дългите постове не ги пише, когато смята някого за олигофрен...
And you can't dance with a devil on your back...

Celeborn
Adept

Post by Celeborn » Mon Feb 02, 2009 9:18 am

Muad_Dib wrote:Darkling, не се занимавай. Хлапенца, живеещи в измислени светове. Нека си живурка там и да си чете Властелина и Хари Потър ол дей лонг и толкоз. За съжаление е прав, че всеки си има право на мнение.

На Емо ще отговаря при първа възможност след няколко дни и ще се постарая да не бъде "флейм", ако той ме удостои с честта да не ме третира като поредния олигофрен, с който спори по форуми и засипва въпросния с дълги и аргументирани изречения, на които не може да се отговори :lol: Все пак се познаваме РЛ, земи се спри един вид :wink:
Единствено което виждам е, че имаш скрита пропаганда към този филм и нетърпимост към хората, които са предубедени. А иронията и насмешката е повече от не на място, особено за хора които не познаваш. Нямаш си и най- малка представа какви филми гледам, но все пак Хари Потър, Властелинът на Пръстените и т.н. са филми с доказано качество и малко хора има на тази земя, които не са ги гледали. Това няма да се промени от това дали ти ги смяташ за недостойни или т.н.

При Дзифт нещата не стоят определено така, защото дори самата нация не се интересува от филма, при все безобразното му налагане, което пък в крайна сметка трябва да те накара да си направиш изводите.

За края - да, всеки един от нас има право на мнение, но това не е далеч за съжаление. Това е едно от малкото неща, но много малкото с които можем да се гордеем в нашата скъса страна.
novembre
novembre.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Feb 02, 2009 10:03 am

Въпрос: филма излезе ли на ДВД и ако не, някаква идея кога ще стане това?

@Селеборн: Муад_диб няма скрита пропаганда към този филм, просто е такъв. А това, че има нетърпимост към хората, които са предубедени към Дзифт и НЕ са го гледали според мен е съвсем оправдано. Ако ти пуснеш тема във форума за някой филм, който ти е харесал, а после някой ти отговори със 100% негативно мнение и дори НЕ е гледал филма няма ли да реагираш по същия начин? Не? ВЕрно?

Аргумента с това как самата нация не се интересува изобщо от филма също не върви. Просто защото самата ни нация не се интересува изобщо от БГ филми, не само от този. След толкова разочарования не мога да ги виня. Аз нямаше да отида изобщо да гледам Дзифт, ако не ме бяха позамъкнали.

И да, всеки има право на мнение, никой не спори по този въпрос. Но не е хубаво да се злоупотребява с това. Понеже всяко мнение си има време и място.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Celeborn
Adept

Post by Celeborn » Mon Feb 02, 2009 10:19 am

Спор в това няма, но смятам, че ако трейлърът на един филм не ти направи впечатление, просто няма смисъл да отидеш да гледаш този филм. Колкото до другото, не може просто защото си такъв да намесваш други неща ( с цел повече да засегнеш, но това просто не се получава), това съвсем не е оправдано както се сещаш. Ироничното отношение няма да помогне да промениш мнението на другият потребител. Друг е въпросът, че Дзифт беше сравнен с филми, които не само са с различна тематика, но като цяло имат друга насоченост и послание. Аз никъде не съм казал кой знае какво за филма, просто казах, че няма да го гледам твърдо! И споменах защо, не мислиш ли, че това е достатъчно.
novembre
novembre.

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Mon Feb 02, 2009 11:03 am

не е филм за секи тва :wink:

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Feb 02, 2009 11:37 am

Muad_Dib wrote:Darkling, не се занимавай. Хлапенца, живеещи в измислени светове. Нека си живурка там и да си чете Властелина и Хари Потър ол дей лонг и толкоз. За съжаление е прав, че всеки си има право на мнение.
Подобно отношение може да откаже някого от спора, но не и да го убеди в правотата ти. Затова не мисля, че е много добра тактика.
Колкото до филма - не съм го гледал още. На кино го пропуснах нарочно - пари за български филм ще дам, когато AC/DC станат подгряваща група на Тома Здравков. Или поне когато Онзи режим бъде забравен. Още повече, че от трейлъра и бързото преглеждане на сваленото от Замунда копие на "Дзифт" останах с подобно на това на Celeborn впечатление. Знам, че този филм няма да ми хареса. Заприлича ми прекалено много на филм на Гай Ричи, а него не го понасям. Знам и че въпреки това ще го гледам, когато ми се освободи достатъчно свободно време, без малката ми сестра да е наоколо - защото филм с толкова вулгарен език не бих пуснал, докато тя може да го гледа. Грандиозната оценка в imdb.com и фактът, че филмът се харесва на огромна част от обикновените българи, ме подтикват да го направя. Ако не беше български филм, нямаше да си губя времето, но наистина искам да видя какво възражда българското кино.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Feb 02, 2009 12:11 pm

Всъщност езикът не е чак толкова нецензурен, или поне не повече от random задокеански екшън. Просто защото е на български, би направило по-остро впечатление. Някои от репликите на разказвача са доста поетични по един суров и груб начин, но радват. Има голи и секс сцени, но това е типично за българските филми от ново време - там винаги се разхождат голи жени ("Дунав мост", "Шивачки"). За мен филмът беше задължителен и аз не съжалявам, че го гледах. Основните ми забележки, както уточних, бяха от техническо естество - недоглеждане към детайла, слабо, макар и стилизирано представяне на епохата, отбиване на номера на места, дупки в сценария, прекомерно филосовстване, от друга страна много добра операторска и режисжорска работа, страхотна музика.

Ще е доста добре в дискусията да се включат хора, които са гледали филма и да кажат какво им харесва и какво не. На тези, които им харесва, всичко ли им харесва? Малко конкретика няма да навреди. Нито възвеличаването на нещо, нито директното му отхвърляне на база трейлър, има смисъл. Трейлърът, според мен, е брилянтен - сцените са подбрани с доста силен маркетингов усет.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Feb 02, 2009 12:26 pm

Хм, аз честно казано не съм гледал абсолютно никакви нови бг-филми/сериали и съм против тях на чисто принципно ниво (долнопробни третирания на долнопробната бг-действително, която дори не е точно такава всъщност), тъй че няма да има с какво точно да го съпоставя филма, но звучи интересно. Пък и доста шум вдигнаха около него...

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Feb 02, 2009 1:16 pm

Правя уточнението, че не съм гледала Дзифт и по тази причина няма да го коментирам, просто все още няма тема за българското кино и затова ще си позволя да изкажа тук мнението си, а мисля и че не е много далече от споровете по-горе.

Писна ми! :x Писна ми част от данъците, които плащам да отиват за дотации на нещо, което в 90% от случаите ще се гледа само от екипа и роднините им. Писна ми някакви хора да ме убеждават, че видиш ли, държавата трябвало да подпомага българската култура, давайки в ръцете на шайка корумпирани пияндета да разпределят едни парици между едни и същи десетина души. Аз продавам филми, това ми е работата, продавам както мейджърски блокбастъри, така и независими арт филми. Мога да си направя сметката, че ако даден филм струва милионче, а после изкарва бокс-офис от 5 до 50 000, то този, който дава МОИТЕ пари, за да се заснеме това велико произведение на изкуството, явно е доста уязвим откъм сиви предложения.

Ще дам и пример. Преди известно време компанията ми за първи и последен път дистрибутира БГ филм. Той, разбира се беше пълна бозица, но не за това става дума, а за това, че когато представих в НФЦ бюджета за дистрибуция, целокупната кино гилдия щеше де ме убие с камъни. НФЦ за първи път виждаха реалистичен бюджет, незавишен поне 10 пъти, те дори не знаеха, че за толкова пари може да се организира премиера с 500 гости, да се направи прилична радио кампания, както и една великолепна печатна кампания, каквато филмът не заслужаваше. Тогава проумях защо аджеба дистрибуторите се натискат да разпространяват филми, които не изкарват нищо, тогава се и усетих, че дистрибуцията на български филм е нищо, в сравнение с безкрайните опции за източване, които дава производството му...

С написаното тук ни най-малко не твърдя, че всички български филми са източник на сиви доходи. Зная колко много хора, работещи в киното са готови дори да се лишат от част от обичайните си хонорари, когато снимат наш филм, само и само да стане нещо; част от тези хора са мои приятели. Смятам обаче, че шансовете за добро И гледаемо българско кино се погубват от порочната практика някой да чака от някого да му дотира артистичните напъни; убедена съм, че добри филми ще започнат да се появяват по-често, ако този, който дава парите за тях почне да си ги иска обратно във вид на приходи от продажба на билетчета.
VMITW!

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Mon Feb 02, 2009 3:26 pm

Няма да се изживявам като краен защитник на "Дзифт". Хареса ми доста, повече от колкото биха ми харесали четири от всеки пет хвалени актуални американски филма. Не е някакъв абсолютен шедьовър, но определено е много успешна първа стъпка за режисьора.
Ядосва ме пълната заблуда, която голяма част от гледалите трейлъра (който мен впрочем ме изкефи максимално) споделят, а именно идеята, че става дума за някакъв опит да се изимитира средностатистическия западен екшън. Всъщност е заложено не на уличния език, секса и пошлото, а на някакъв опит да се постигне авантгардност и артистичност. Доколко е успешен този опит е субективно. Мисля обаче, че още на ниво трейлър е очевидно, че цялото това хиперболизиране и свеждането на всичко до вулгарен контекст е умишлено и не без замисъл. Направи ми впечатление, че навсякъде филмът е спряган като "ноар", а всъщност вместо да е такъв, той просто прави homage на идеите, визията и атмосферата на жанра. Нео-ноар? Честно казано ме изкефи повече от Sin City, но това е друга тема.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Feb 02, 2009 9:04 pm

Не знам, аз споделям на Емо позицията за бг-киното. Българската действителност ми е противна, скучна и дразнеща. Не ме интересува никаква нейна трактовка, а бг-филмите дори от един бърз браузинг на сюжетите им, все още се занимават основно с нея. Затова и не гледах Дзифт, апропо, както и заради мненията на Морви и Роумъра, които са ми доста добро мерило за определени жанрове.
And you can't dance with a devil on your back...