Правя уточнението, че не съм гледала Дзифт и по тази причина няма да го коментирам, просто все още няма тема за българското кино и затова ще си позволя да изкажа тук мнението си, а мисля и че не е много далече от споровете по-горе.
Писна ми!

Писна ми част от данъците, които плащам да отиват за дотации на нещо, което в 90% от случаите ще се гледа само от екипа и роднините им. Писна ми някакви хора да ме убеждават, че видиш ли, държавата трябвало да подпомага българската култура, давайки в ръцете на шайка корумпирани пияндета да разпределят едни парици между едни и същи десетина души. Аз продавам филми, това ми е работата, продавам както мейджърски блокбастъри, така и независими арт филми. Мога да си направя сметката, че ако даден филм струва милионче, а после изкарва бокс-офис от 5 до 50 000, то този, който дава МОИТЕ пари, за да се заснеме това велико произведение на изкуството, явно е доста уязвим откъм сиви предложения.
Ще дам и пример. Преди известно време компанията ми за първи и последен път дистрибутира БГ филм. Той, разбира се беше пълна бозица, но не за това става дума, а за това, че когато представих в НФЦ бюджета за дистрибуция, целокупната кино гилдия щеше де ме убие с камъни. НФЦ за първи път виждаха реалистичен бюджет, незавишен поне 10 пъти, те дори не знаеха, че за толкова пари може да се организира премиера с 500 гости, да се направи прилична радио кампания, както и една великолепна печатна кампания, каквато филмът не заслужаваше. Тогава проумях защо аджеба дистрибуторите се натискат да разпространяват филми, които не изкарват нищо, тогава се и усетих, че дистрибуцията на български филм е нищо, в сравнение с безкрайните опции за източване, които дава производството му...
С написаното тук ни най-малко не твърдя, че всички български филми са източник на сиви доходи. Зная колко много хора, работещи в киното са готови дори да се лишат от част от обичайните си хонорари, когато снимат наш филм, само и само да стане нещо; част от тези хора са мои приятели. Смятам обаче, че шансовете за добро И гледаемо българско кино се погубват от порочната практика някой да чака от някого да му дотира артистичните напъни; убедена съм, че добри филми ще започнат да се появяват по-често, ако този, който дава парите за тях почне да си ги иска обратно във вид на приходи от продажба на билетчета.