Телефон с две сим-карти - струва ли си или не?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Jan 24, 2009 3:40 pm

Елица, бърз тъп въпрос, който може и да е лаишки от незнание, но все пак съм длъжен да питам. Телефоните, за които казваш, че поддържат две SIMM-карти, използват ли и двете едновременно? Свързани ли са едновременно с две GSM мрежи? Ако е така (а то само така би имало смисъл според мен - това, което имаше в началото, с "дръж си двете карти в телефона, ама ползвай само едната от тях, просто ще ти е по-удобно да си ги пазиш и двете", няма чак толкова много смисъл)... та ако е така, всъщност телефонът не използва ли средно два пъти повече енергия за самата връзка с мобилните мрежи - търсене на мрежа, регистриране в мрежата, отговори на всякакви периодични "тук ли си, в тази клетка ли си" и всякакви такива неща? Моите лични впечатления от борба с GSM-апарати са доста свързани със силно изтощаване на батерия, ако по-продължително време съм на място, където няма твърде добър обхват - в такъв случай апаратът като че ли съвсем нарочно и съвсем правилно започва да изпраща по-силни сигнали за търсене и опити за регистрация.

Ако не е така, или ако наистина напоследък телефоните използват много повече енергия за красивите мърдащи и свирещи неща по екрана (с което също съм склонен да се съглася, ако кажеш, че е така), отколкото за сигнализация в самата GSM-мрежа, тогава извинявай за лаишкия въпрос :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Sat Jan 24, 2009 3:54 pm

Ми честно си казвам, че идея си нямам, дали си прав или не, в крайна сметка аз съм си прост дизайнер :)

Всички колеги, които тестват, казват че батерия се хаби най-яко от голям екран, с колкото павече цветове и колкото по-хубав толкова повече хаби. Друго мрънкане, което съм чувала (за батерията конкретно) е че при сериозен трафик през нета и бачкане с офис документи и приложения също харчи много и то повече едната платформа отколкото другата, но коя по-точно не помня (ъ, те всъшност вече станаха три с андроида)

Ползват и двете карти едновременно - тоест прав си, че поддържат и двете мрежи (но не съм наясно дали им се налага да хабят двойно енергия за да ги поддържат, мисля че не, но ще питам) ще питам и като дойде някой про в офиса дали си прав, че при лош обхват се харчи повече батерия.
Питанията обаче ще са в понеделник, че сега съм сама.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Sun Jan 25, 2009 12:17 pm

Охх, сложно нещо е да реша.. :(

Смартфона е хубаво нещо, доста хора са доволни от Е51... Изпадна ли в размисъл обаче установявам, че това което искам е телефон с много екстри (като смартфона), а това, от което всъщност имам нужда, е една проста нокия 1112... на сегашната така и не и разчовърках екстрите навремето, а радиото много бързо ми смъкваше батерията и се отказах да го ползвам...

И направо не мога да устоя на изкушението за смартфона :(

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jan 26, 2009 12:38 am

Ми ако става дума за E51... аз не устоях :) И хич, ама изобщо не съжалявам :) И не, Nokia още не са започнали да ми плащат за това, че в този форум вече май за трети път в трета различна тема им хваля точно този модел :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 26, 2009 2:47 am

За мен смартфоните си остават нещо, което рядко на човек дори ще му се прииска да ползва, камо ли наложи. Освен в първите две седмици да го разцъка и толкоз. За всички "смарт" функции на телефона са измислени по-смарт устройства и повечето хора вече започват да ги имат... искрено се надявам някой ден телефоните да се редуцират обратно до маломерни устройства (*), които могат да провеждат телефонен разговор, имат календар и калкулатор и евентуално снимат.

(*) казвам маломерни, защото заради канджитата и съответните нужди за размер на дисплея всички японски телефони от-до са с формата на нашенските смартфони (е не чак като оная дебелата чиния на Ники, но поне на дължина...) и ми писнаха.. моят телефон беше два пъти по-малък и можех дори понякога да си го нося в джоба...

п.п. Батерията остро пада, когато няма обхват именно по причините, изложени от Пенчев, на всички телефони, с които съм имал досег
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jan 26, 2009 9:00 am

И аз съм приблизително на същото мнение за смартфоните Не че им има нещо, но истината е, че болшинството от човечеството ползва gsm-а предимно за разговори. Разбира се, свойството на някои апарати да варят чай, да правят мусака и да пускат прахосмукачка никак не е за пренебрегване, но личното ми верую е, че ако човек все пак няма нужда от подобни неща, е най-добре да си земе просто телефон. Камерата към него е бонус. В тази връзка аз много фанатично препоръчвам Сони Ериксън, които напоследък взеха да превземат много успешно пазара, балансирайки великолепно по въжето цена-качество. Моят модел k800i, както и следващият - k810i, са наистина чудесни. Имат си всичко, каквото трябва, единствено нямат уайърлес (което е минус, ако човек иска задължително да броузи безплатно по талафона) и изобщо, препоръчвам ги.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jan 26, 2009 10:07 am

This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 26, 2009 10:14 am

В този блог бтв има маса интересни статии, например тази
Last edited by Moridin on Mon Jan 26, 2009 1:09 pm, edited 2 times in total.
This is it. Ground zero.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jan 26, 2009 1:01 pm

(горният линк разтегля екрана)

А, ето защо като търся нещо именно на латиница ми вади ненужни резултати на кирилица, да им се не види и удобството :/
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 26, 2009 1:03 pm

доколкото разбирам става основно ако търсиш в гугъл.бг, а и според мен е повече удобство, отколкото неудобство, най-малкото винаги можеш да си филтрираш резултатите по език, ако държиш :)
This is it. Ground zero.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jan 26, 2009 1:06 pm

Е аз търся на български, но написано на шльокавица...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Mon Jan 26, 2009 1:33 pm

Лично за мен транслитерацията на Гугъл също е по-скоро удобство, отколкото пречка... а и за разни хора около мен също :) Жоро, имай предвид, че онзи материал е писан преди кажи-речи година, оттогава насам е станало дори още по-удобно :)

Иначе за смартфоните - уф, то и това си е една от онези религиозни войни, при които всъщност и двете страни си имат силни аргументи и на практика всичко опира до това какво е най-удобно за конкретния човек. Аз дълго време бях върл противник на твърде умните телефони, много върл противник, много говорех и ръмжах и какво ли не... докато преди няколко месеца не се оказа, че всъщност Nokia 6310i вече просто не се продава и че дори и на старо не мога да си намеря хубав, работещ модел, който да не започне да плаче за смяна след два-три месеца. Е, тогава реших да пробвам първо с една друга Nokia, а после, след един паметен ден в Дружба, и с Nokia E51 - и трябва да ви кажа, че си ми харесва, и че доста често ползвам няколко (не всички, но все пак няколко) от по-хитрите й функцийки. Е, няма да ми измести лаптопа и фотоапарата де, ама някои неща наистина стават по-бързо, ако не се налага да вадя, разпъвам и настройвам друго устройство.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Mon Jan 26, 2009 8:42 pm

Такааааааааааа, съжалявам че се позабавих, но затварям брой и съм луднала.

Колегите ми казаха че Roamer е доста прав - 2симовите телефони харчат повече за поддръжка на двете мрежи, не чак двойно, но почти, обаче все пак казват, че за никои телефон поддържането на връзка с мрежата не е основен харч. (именно затова онез нокии дето излязаха преди време с черно бели екрани, при положение че никой вече не правеше такива, държаха умопомрачително дълго време без презареждане, щот не връзката, а екрана харчи много)
Освен това казват , че тъй като двусимовите джаджи се предвижда да се ползват двойно повече от обикновенните, повечето модели (поне по-качествените) са с по-яки батерии, и/или с две такива + няколко вида зарядни, за да е максимално улеснен потребителя.

За жалост не успях да намеря време, да говоря с колегата който е имал такъв за няколко месеца, а не за 5-6 дни (за тест при нас обикновенно са за толкова, макар че някои са оставали и за по месец).

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jan 26, 2009 9:05 pm

Две нокии xpressМusic залепени с дъвка гърбовете и сте готови :)

http://www.cellphones.ca/news/upload/no ... obile-.jpg
:mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Jan 27, 2009 2:07 pm

Roamer, а за софтуера на Нокиа Е51 какво ще кажеш? И за батерията? Не съм имала вземане-даване със симбиан, боравенето по-трудно ли е, отколкото с уиндоус? Сред познати попаднах на мнението че симбиан софтуера бил кофти, макар и да не разбрах защо точно...