Така. За момент ще оставя принципа Живей и остави другите да живеят и ще стана рязък. Защото тона на човекът Х, изказал това е такъв и мисля да му отговоря с неговата струя
Първо за ползите и вредите от религията......
Наистина смятам за КРАЙНО безумно да се отдават всичките вреди откъм кръвопролитие като вина на религията - тя е просто оправдание за това. Кръстоносните походи се водят с религиозен претекст, но това е само параван за политико-икономическите щения на западния свят спрямо Антиохия, Палестина и прочее крайбрежието, служещо като мост между Изтока и Запада. И ред други причини......
Джихад е същото.... И тук е време да се обърнем към средновековните войни, когато хората са колили за да могат да оцелеят. Религията е поддържаща инспирация за тези дела, но те НЕ СА инспирирани от религията. Ах, да , Светата инквизиция......... Бате, Църквата и краля са си делили наполовина имуществото на "инквизираните". Да продължавам ли? Вероятно всичко това щеше да се случи и без религията? А?
Което е и конкретен отговор на
==============================
[1] често цитираната полза за влиянието на религията върху културата за него (а тук конкретно съм съгласен с него и аз), е несъдържателна - ако не е била религията, друго е щяло да инспирира друго изкуство и ние дори не знаем кой вариант е по-добрият, тъй като познаваме само нашия.
Да, вероятно, може би, може би не. Това казах и на Ицо преди малко. Да, може би друго е щяло да инспирира човека. НО НЕ Е! това не е теория или интерпретация - това е ФАКТ! И дори днес - някой да е написал симфония за атомите? Или оратория за молекулите? Не. Симфониите се казват "Юпитер" или пък оперите са посветени ако не на любовта, то на Зигфрид и Вотан! Изкуството ВИНАГИ ще принадлежи на абстрактното, там, където е И религията........
Да продължим нататък.....
След като скъпият Х така ласкаво се изказва за религиозните фанатици, с какво ТОЙ се поставя НАД тях? С какво, братко мой в Христа, си повече то Инститорис, Торкемада? А? Комунизмът вече е опитал. И какво? Заменяш Христос с Вожда, Царството Небесно с Татковината! ХА ХА ХА!
Съжалявам, но наистина е смешно. Колкото до религиозният фанатизъм в 21 век.....
Наистина ли мислиш, че религията е причината? Вчера в едно такси имаше такава табелка : "Каквото и да ти разправят, знай, че става дума за пари!"
Щяха ли терористите да бутат разни неща със самолети ако янките си кротуваха и не плюеха в чуждата супа? Можеш ли да ми дадеш отговор на това? Всяко убийство и всяка война са в следствие на човешка алчност, поквара и манипулация над другите.....
Прочее, един аргумент ми е достатъчен срещу тезата ти, Х - с нея ти заместваш един фанатизъм с друг. И ако сега АЗ бях като ТЕБ трябваше да те намеря и да те убия. Но понеже аз искрено вярвам в правото ти да си вярваш в това - няма да го направя. Защото ти можеш да не толерираш религията, но тя толерира теб.