Чета си аз как спама витае във въздуха и изведнъж БААААМ изненада!
Видях няколко поста по нещо, което леко погъделичка пишман-теолога в мен и тъй като съм човек греховен и земен, реших да се поддам на изкушението и да оползотворя половин час, пишейки по богословски въпроси.
Правя само едно уточнение преди да се ускоря надолу по баира на скромните си познания и рациото. НЕ проповядвам. Така или иначе както беше отбелязано - за вярващия доказателства не са нужни, на неверника никакви доказателства не биха му били достатъчни. Нямам намерение да се опитвам да ви похристиянча, така че четете надолу спокойно. Няма да редя догми, а просто една различна и рационална гледна точка върху нещата..... моята гледна точка.
Наука срещу религия. Това е една несъществуваща война, един спор, възникнал по-скоро в съзнанието на обикновените и непросветени и в двете области хора. Наистина, навремето, през ренесанса религиозните институции люто са преследвали учените, но това няма връзка с Бога, така че.......
Не разбирам защо изобщо противопоставяме науката срещу Бога?
Двете са неща коренно различни в естеството си. Сега, за целите на упражнението нека приемем, че Бог съществува. С какво науката опровергава това? Митът за Сътворението. Науката твърди друго! Не са седем дни. И на тези хора аз ще се изсмея. Защото те, в глупавата си необразованост се осмеляват да коментират тема извън познанията им. А именно......
Като за начало започнваме с чиста семантика. Еврейската дума за ден, която се използва в Стария Завет е (грубо транскрибирано) "йом". Което означава не точно ден, а ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ, ЕПОХА! Иначе казано Бог създава земята за шест епохи, не за шест денонощия. А?
Нека сега направя и един паралел между сътворението според Библията и според науката.......
"1 В начало Бог създаде небето и земята."
Отначало Бог създава (глаголът е "бара" - създава от нищо) небето (само че думата за небе, която се използва означава Небеса в смисъл на ДУХОВЕН свят, не на материално небе. и повечето пъти се използва тази дума в, Библията, а не думата за физическо небе) и земята (думата всъщност най-правилно се превежда като "материя"). Какво стана? Бог се оказа, че създал духовния свят и материята.
НАУКАТА:
Биг Банг! Големият взрив! Началото на новия цикъл. Или която искате друга теория.
"2 А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.
3 И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина. "
НАУКАТА: От тъмнината на праматерията се оформят първите зведи.
Отново имаме интересен момент. Материята е безвидна и пуста и мрак я покрива и Бог създава светлината.
След това Бог създава "ркиата" (вече материалното небе - атмосферата, казано понаучному) и отделя "вода от вода" (което пак е нескопосано преведено, защото еврейската дума реално няма съответсвие в съвременните езици и означава нещо като материал) а след това издига суша сред водата и отделя водите от сушата, прочее моретата (нещо, което се случва и според учените).
По нататък ( за да спестя място) ще продължа сбито. Възникват растенията (и според едните, и според другите). Науката казва, че животът се е зародил в морето, Библията - че първо Бог сътворил рибите, после влечугите (странна аналогия с едни влечуги тежащи много тонове и наречени динозаври) и ЧАК след това бозайниците и накрая, като венец на Творението - хората. Дотук поне аз не видях различия с науката, а Тората специално е писана ДОСТА преди съвременната наука изобщо да бъде сънувана от когото и да било.
Така можем да задълбаем още повече, правил съм го и съм писал публикация по темата, ако ви е интересно ще я постна друг път.
Щом четете все още, значи не съм ви дотегнал, което е добре. Искам сега да се върна на основната тема.
Направих този паралел само, за да покажа, че науката няма НИЩО срещу религията. Както и обратното. Религията, макар и въпрос на вяра (говоря за християнството и производните нему) е нещо крайно рационално и общочовешко. Да му се не види, всички знаем, че не трябва да убиваш другия, че не е полезно да прелюбодействаш (което значи да действаш пряко любовта си (което е поредният пример, че преди да говорим е хубаво да се запознаем със родния си език), а не просто да "йебеш наред"), просто заради некомфорта, който това ще донесе на собствената ти съвест и прочее неща, които са общоморални.
Науката сега ни се вижда истинна и необорима, но само след сто години хората от следващите поколения ще гледат нашата "наука" и ще ни се присмиват какви объркани папуаси сме били. Но дори науката да е ТЯ, не може да достигне Бога.
Просто става дума за две свръх-различни измерения. Едното се базира на чисто материални и рационални неща, другото обаче е свързано със човешката душевност, с вътрешната потребност да имаш някакъв идеал. Защото макар и повечето християни да са го забравили, Христос съществува ( независимо дали като образ или като реална личност) по същата причина, поради която и Гопод - те са олицетворение на това, което Ницше нарича Uermensch, те са олицетворение на стремежа на хората към по-висше битие, към нещо отвъд тяхната представа за мощ. Защото истинският смисъл на Христовото идване е да докаже, че човек МОЖЕ да бъде съвършен дори в страданието си.
И не мразете Петровден и Свети Петър заради Пешо (нямам предвид никого конкретно, спокойно Пенчев

Вече хората обгръщат това в догми и закони. "Du sollst...." Ти си длъжен...... Ако не си кръстен ще гориш в Ада...... Да да!
Но аз пак кривнах от темата. Науката не може да докаже или опровергае Бог. Но да се замислим чисто логично - цялото това съвършенство в Природата (ах, да, Природата - нещото, с което учените замениха понятието Бог) и Вселената би ли могло да съществува просто ей тъй? Е, вероятно, но аз предпочитам да вярвам във Висшият разум.
НО колкото са смешни учените - войнстващи атеисти, толкова по-смешни са ми онези, които се опитват чрез физика и математика да "доказват" и да "измерват" духовното. Торсионни полета, прагове на сънуването и безброй смешни и не толкова смешни глупости! За нещо, което е извън представите им
Не съм сигурен, дали сред обърканите ми бълнувания
успяхте да прихванете всичко, което се опитах да кажа. Ако искате коментирайте, но апелирам към избягването на кавги и нападки.
Да не се получи любимия лаф на татко, който е много приложим в тия краища: "Вивател - всички говорят, никой никого не слуша." Ако ще коментирате - нека е в рамките на добрия дух и без скандали. Ако ще се карате, по-добре не пишете.
Аз ще си спамя тука и занататък, така че.......
Завършвам с любимо стихотворение.....
О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...
Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;
не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил