Темата за спамец на попа (днес - за Възкресение Христово)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 18, 2008 6:43 pm

Всъщност съмнителната чест да бъде първата християнска държава се пада на Армения. :) А и аз не ти говоря за християнския период в историята на Римската империя, а за век-два по-рано.
Много християни по това време са били отвратени от църквата което не значи че са отхвърлили вярванията си и са почнали да пропагандират атеизъм.
Затова казах донякъде атеистична. Но си остава фактът, че едва ли много от лидерите й са били водени от каквито и да било християнски мотиви при обявяването на декларацията за праватa на човека. Така че християнството да си приписва заслугите за правата на човека е просто нелепо.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Mar 18, 2008 6:57 pm

Не си ме разбрал- не приписвам на християнството правата на човека- казах само че християнските идеали са заложени в европееца и формират до голяма степен ценностите му.
(забележи- казвам идеали защото ако тръгнем да търсим доктрини и цитати от библията ще попаднем на доста несъответствия)
@Може би трябваше да кажа империя а не държава- но какъв е смисъла да цепим косъма с дребнавости.
@@Цезар се опитал да вкара гали от новозавладените територии в политиката и управлението и е срещанал силна опозиция от римляните.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 18, 2008 7:11 pm

Е, извинявай, но равнопоставеност и права на човека си споменал по-горе, това не са някакви абстрактни морални ценности, а законови понятия, все пак. Още чакам аргументацията ти по въпроса за заслугата на религията за повсеместното им налагане - ако щеш като ценности, ако искаш и като законови принципи.
Цезар се опитал да вкара гали от новозавладените територии в политиката и управлението и е срещанал силна опозиция от римляните.
Говоря примерно на Септимий Север, първият римски император роден в Африка, който управлява от 193 до 211 година...доста след Цезар и доста преди християнството да стане официална религия.
Разликата е че в момента има голяма вероятност в САЩ президент да стане чернокож или жена за разлика от Афганистан или Китай например.
Също така и нулева вероятност президент да стане някой, който публично обяви, че е атеист. Пък и то голямата гордост да имат жена управник доста години след примерно Турция или Пакистан.
Разбира се в един момент идеята на християнството се иззема от властимащите и от нещо смислено се превръща в догми и облужване на власта
Е, то някой трезво мислещ човек би се почудил къде блее Исус 2000 години, та още не се е сетил прекрати изопачаването на учението си, но дай да не се занимаваме със здрав разум или логика. И тоя момент апропо е моментът, когато привържениците на Павел побеждават останалите ранни християни - още през първи век, направо жално да ти стане за Исус.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Mar 18, 2008 8:41 pm

До сега писах пост и естествено ПАК ми се прецака нета и загубих поста тъй че ще повторя опита накратко:
, то някой трезво мислещ човек би се почудил къде блее Исус 2000 години, та още не се е сетил прекрати изопачаването на учението си, но дай да не се занимаваме със здрав разум или логика. И тоя момент апропо е моментът, когато привържениците на Павел побеждават останалите ранни християни - още през първи век, направо жално да ти стане за Исус.
От кога Исус е станал пъдар че да търси сметка на хората ? Той им е казал че им дава идеите си- (дали е бил Бог - това е тема на друг спор)- а хората решават всеки за себе как искат да живеят. Защо да ми е жал за него- той си е направил каквото трябва и се е оттеглил- жал би ми било за тези които са му опорочили идеите.
, извинявай, но равнопоставеност и права на човека си споменал по-горе, това не са някакви абстрактни морални ценности, а законови понятия, все пак. Още чакам аргументацията ти по въпроса за заслугата на религията за повсеместното им налагане - ако щеш като ценности, ако искаш и като законови принципи.
очевидно е че не съм мислил за законови понятие а съм импровизирал с примери :). Аргументация съм дал- няма обаче как да ти докажа това в което съм убеден- не е възможно да се докаже нещо нематериално. Всичко е въпрос на лични виждания. Аз вярвам че в един момент в историята на Еропейските държави е имало вдъхновение от Господ и затова европейците в момента един момент са дръпнали рязко напред в развитието си за разлика от целия останал свят по това време.
Може и да не е било така и всичко да е било зависимо от много по прости фактори като демография и икономика. Не знам. Така че нека прекратим безидейния спор- няма как да ти докажа нещо за което не мога да намеря правилни думи, едва ли и ти ще ме убедиш че Господ няма.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 18, 2008 8:58 pm

Въобще не съм и тръгнал да те убеждавам, че няма господ, просот като видя погрешна аргументация и пръстите ме засърбяват.
От кога Исус е станал пъдар че да търси сметка на хората ?
Не знам дали е станал, но ако е толкоз състрадателен пич колкото го изкарват, би следвало да му е поне малко кофти, че толкова хора са изклани в негово име. Или, че има 12819281928192812819 вида християнство и за обикновения игнорамус е доста трудно да прецени кое Исус е казал, кое някой е записал грешно и кое някой просто си го е добавил.
Аз вярвам че в един момент в историята на Еропейските държави е имало вдъхновение от Господ и затова европейците в момента един момент са дръпнали рязко напред в развитието си за разлика от целия останал свят по това време.
Тогава Господ ще да е или англичанин, или холандец. :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Mar 18, 2008 9:07 pm

Със сигурност не е бил испанец :),
Ако можех щях да го питам дали му е кофти (сигурно му е) но още не съм стигнал с етапа да си говоря с бога. Ако възприемем материалния живот като тест който проверява дали си готов за вечния живот логично че Господ няма да се намесва и да проваля теста. Той оставя тези които имат желание сами да се прецакат. Съгласи се че ако утре се появи лино Бог цялата идея за свободния човешки избор

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Tue Mar 18, 2008 9:10 pm

Demandred wrote:Ето ти един пример от Новия завет:
1 Тимотей, 2 глава:
11. Жената да се учи мълчаливо с всеко покорство.
12 А жена да поучава не дозволявам, нито да владее на мъжа, но да е в мълчание.
Ето и още един:
1 Corinthians chapter 14:
As in all the congregations of the saints, women should remain silent in the churches. They are not allowed to speak, but must be in submission, as the Law says. If they want to inquire about something, they should ask their own husbands at home; for it is disgraceful for a woman to speak in the church.
Колосяни 3 глава:
18 Жени, покорявайте се на своите си мъже, както подобава в Господа.

Освен това християнството се основава и на Стария завет. Иначе нямаше толкова години да го изучават в детайли, да приемат десетте божи заповеди за източник на морал, и т.н. Аз поне не знам Исус да е казал, че е против робството и подчиненото положение на жените или че вече отпадат повелите относно него от Стария завет.

Опаааааааааа, навлизаш в контестед територия. Това са писма на апостоли, не христови думи. А както знаем апостолите са хора и основоположници на (според нея самата) Църквата.

Христос е казал (утре други ден може би ще намеря точната силка за да я предам дословно, сега пиша по памет) нещо такова: "Аз дойдох за да направя хората равни - от ден днешен не ще има нито мъж, ни жена пред Бога, а хората ще бъдат едно цяло...."

Но за това по-нататък ще пусна отделна тема, защото това е явление, което хората пренебрегват. Явлението да се смесват Христовите думи, които са квинтесенцията на Светото Писание със всички други книги, които, макар и боговдъхновени, все пак са ЧОВЕШКИ творения.

А иначе, Пенчев - БРАВО! Не се бях сетил изобщо за изкуството и особено за музиката. По-дяволите, повечето от най-хубавите меси са писани за масоните!?

Иначе за Иисус недейте се тревожи - той си е свършил работата. Ще ви кажа едно - хората страдат - ДА! Хората са нещастници - ДА!

НО ТОВА Е САМО И ЕДИНСТВЕНО В СЛЕДСТВИЕ НА СВОБОДНАТА ВОЛЯ, КОЯТО ИМАМЕ! НЕКА ДОРИ АТЕИСТИТЕ ОТНОВО ПРИЕМАТ, ЧЕ ИМА ГОСПОД И ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ - АКО СЕ МЕША В ДЕЛАТА НИ, ЗА ДА СЪЗДАВА УТОПИЯ, КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ СВОБОДНАТА НИ ВОЛЯ?

Това разбира се е съвсем отделен въпрос, който е доста кривващ..... Ей, тва ше е темата за следващата седмица! ;)

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Tue Mar 18, 2008 9:11 pm

Ааааааа, моля моля - не светотатствайте!

Всички знаем (както ни открехна Мичмана през далечната 94) - Господ е българин.....

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 18, 2008 9:26 pm

RRSunknown wrote:Със сигурност не е бил испанец :),
Ако можех щях да го питам дали му е кофти (сигурно му е) но още не съм стигнал с етапа да си говоря с бога. Ако възприемем материалния живот като тест който проверява дали си готов за вечния живот логично че Господ няма да се намесва и да проваля теста. Той оставя тези които имат желание сами да се прецакат. Съгласи се че ако утре се появи лино Бог цялата идея за свободния човешки избор
То това прилича повече на тото, не на тест. Как се очаква човек да познае кои от милионите изисвания на безбройните религии да спазва? Които го кефят? Които му звучат най-поетично/най-красиво? Които мама и тати са му наливали в главата? Като стана дума, ако бог беше толкоз загрижен за свободния избор щеше да сложи заповед "И да не създаваш религия, и никой да не тълкува словата ми пред други хора, да оставяш децата си сами да си избират религия, всеки да отсъди за себе си!" Свободен избор. Голям избор баси - да идеш в ада или да се подчиниш на безумни заповеди. Това ако му викате свободен, интересно на какво ще кажете принуда.
Явлението да се смесват Христовите думи, които са квинтесенцията на Светото Писание със всички други книги, които, макар и боговдъхновени, все пак са ЧОВЕШКИ творения.
А ти откъде си сигурен, че думите записани в евангелиетата въобще са казани от Христос? Или поне, че всички са точно записани?

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Tue Mar 18, 2008 10:05 pm

Testis unus - testis nulus! Или казано по нашенски "Соло-ташак не е ташак!"

Но говорим за четирима очевидци, от които само Йоановото Евангелие няма припокриване с другите. Но да не се връщаме на въпроса за вярата и прочее..... Въпросът за истиността на Евангелията е спорен и интересен, но определено е извън моята компетенция, да не говорим ( без да искам да обиждам никого с прямотата си) за вашата.

Тъй като, обаче, кривнахме доста от първоначалната тема, предлагам да понамалим темпото, за да не се получи "Всички говорят, никой никого не слуша."

Както обичам да казвам - всеки си има камбанарията, и през нея гледа света. Обмяната на мнения дотук беше ОК, само се надявам в един момент да не излезе от рамките на добрия тон и да няма изпокарали се.... ;)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 18, 2008 11:20 pm

Микеланджело е бил прав. Господ има рошави вежди и брада и розова нощница. Ходи на два крака и разполага с две ръце. Син му - и той. И що бе, деба, не слиза да ни понапляска по дупетата с божествените си ръчици, що ли? ОМГ!

Аз мисля, че времето, в което схващахме Библията като факти и робувахме на антропоморфни персонификации, мина преди доста стотици годинки.
Сигурна съм, че тези, които са клали и бесили в името Христово, са получили подобаващите им се наказания. Няма как да го докажа, но пък вие няма как да докажете противното. Така че айде без такива аргументи, тип атеизъм от 15 годишен пишлигар, че не ви отива на годинките и претенциите.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Mar 18, 2008 11:37 pm

С богослов не смятам да споря по библейски въпроси и да се меря с него в тълкуване на библейски цитати, просто показах на RRSуnknown, че и в Новия завет трудно може да се говори за идеи за равенство между хората, защото в него има доста примери за противното. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Mar 18, 2008 11:45 pm

Амелия - а да отречеш случайното възникване на живота на земята само защото вероятността за възникването му е малка (а това как се доказва? Кой го е измерил? По каква метода) не е добър аргумент също. Защото малките шансове трябва да се гледат спрямо размерите на вселената която е огромна :) Вероятността за самовъзникване в първичната органична супа на океаните на молекула ДНК е малка. НО като имаме 10 000 000 000 планети само в тази галактика и супата се готви 4-5 000 000 000 години - може да се окаже че вероятностите хич не са малки за възникване.

и бтв - от какъв мащаб е богът в който вярвате?

1. Супервселенски - може да администрира/създаде множество вселени като нашата
2. Вселенски - голям колкото самата вселена
3. Супергалактически - може да се разпорежда и контролира няколко галактики
4. Галактически - може да контролира само една галактика
5. Субгалактически - да речем около ръкав от галактиката
6. Системен - една слънчева система

И защо създателя на вселената, да е създателя на човечеството бтв? Може вселената да е сътворена от 1 или 2 а човечеството от 6.

На всичкото отгоре може човечеството да е еквивалента на вируса на спин и венерическите болести? Нещо което трови живота на по висшите сили. и се чудят каква ваксина да ударят в момента.

Може да сме извън плана, да сме нищожна част от него, а може създателя на вселената да не знае че съществуваме или да е му пука :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Mar 19, 2008 12:18 am

Demandred wrote:С богослов не смятам да споря по библейски въпроси и да се меря с него в тълкуване на библейски цитати, просто показах на RRSуnknown, че и в Новия завет трудно може да се говори за идеи за равенство между хората, защото в него има доста примери за противното. ;)
Нищо не си ми доказал защото през цялото време имах предвид това:
Опаааааааааа, навлизаш в контестед територия. Това са писма на апостоли, не христови думи. А както знаем апостолите са хора и основоположници на (според нея самата) Църквата.

Христос е казал (утре други ден може би ще намеря точната силка за да я предам дословно, сега пиша по памет) нещо такова: "Аз дойдох за да направя хората равни - от ден днешен не ще има нито мъж, ни жена пред Бога, а хората ще бъдат едно цяло...."

и не написах ли аз това:
.
Аз лично от там отбирам само и единствено репликите на Христос - християнин съм а не Тимотеянин или накакъв друг от тези които са писали пост фактум
само че не можах да го изкажа компетентно , няма смисъл и да спамя повече при положение че в поста си maledictus-a на 100% каза това което исках да обясня от 3 листа насам.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Mar 19, 2008 12:31 am

Аз когато си написах поста с цитатите, не можех да знам какво точно имаш предвид под християнство, нали? ;)
Искаше примери от Новия завет, дадох ти ги.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!