Че няма нищо общо с комиксите - няма. Но пък, в интерес на истината, Мистик от комиксите не е кой знае колко интересен и стойностен персонаж. В момента на прима виста не мога да се сетя за
нито една комиксова история или арка, където тя е изиграла значима роля и е била кефеща манипулативна интригантка.
В Days of Future Past арката имаше участие, ама да е била развит персонаж на манипулативна интиргантка - не. Преди години имаше някаква соло поредица за Мистик на Браян К. Вон. Не я помня много, но общо Мистик беше шпионка на Екзейвиър.
Докато във филма МНОГО ми хареса как беше направена. От трейлърите честно казано се дразнех, защото Мистик
не беше синя. Знаех, че го правят само защото лицето на Лорънс привлича публика, съответно не искат да я скриват зад синя боя. Но с оглед на предишните филми беше
важно лицето й да е синьо - все пак във First Class и в старата тригоия видяхме, че синьото лице е символ на свободата на изразяване, на правото на съществуване, в тези филми наистина Мистик не искаше да се крие и да носи маска, искаше да бъде приемана със собственото си лице, макар то да изглежда гнусно за "нормалните" хора. И това беше много хубава символика и ме ядосваше факта, че тотално я преебават просто за да покажат популярното лице на известната актриса.
Но когато видях как го бяха разгърнали във филма, напълно им простих. Много, много, много ми хареса историята за
- Spoiler: show
- Мистик като героиня, почитана от мутантите. Защото тя наистина в Days of the Future Past застана на страната на мира. И ми хареса как синьото лице сега носи напълно противоположна символика - то е символ на мира между хората и мутантите, емблема на героизма и на вярата във възможното безпроблемно съжителство. А това беше нещо, в което Мистик все още не вярваше, затова не искаше да носи това лице.
Имаше си причина да не иска да и синя - сюжетно значима и важна причина. И специално беше наблегнато на това. Да, може да са го направили като оправдание да показват повече лицето на Лорънс. Но в крайна сметка са го направили добре и аз съм много доволен
И обожавам факта, че
- Spoiler: show
- Сторм застана на страната на нашите точно заради Мистик. Въобще беше много хубаво да имаме тази гледна точка - на млада жена, което се възхищава на друга жена.
Хареса ми колко беше развита Мистик и как от еднопластова злобарка в комиксите беше превърната в сложен и многопластов персонаж, в жена, която вдъхновява към героизъм. От трите персонажа в новата поредица - Екзейвиър, Магнито и Мистик - Мистик има най-качествено написана линия в трите филма, тръгва от една позиция и достига до съвсем друга, като претърпява най-стройна градация.
Въобще, обожавам Мистик в тези филми