Потребителят или форумът? Това е въпросът.

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

LightOne
Adept

Потребителят или форумът? Това е въпросът.

Post by LightOne » Sat Oct 16, 2010 3:44 pm

Тази тема си има малко предистория.

Тръгна от една дискусийка за това как някои форуми си крият съдържанието и така те принуждават да се регистрираш. Аз съм противник на подобна практика (освен за някои разбираеми изключения), тъй като имам обичай да чета даден форум преди да се регистрирам в него и което съответно ме кара да си стоя нерегистриран.

От там се тръгна на вълна кой е длъжен? Потребителят е длъжен да се регистрира, за да чете или форумът е длъжен да си дава съдържанието за четене и от нерегистрирани?

Та ето каква е позицията на моят опонент
Независимо кой е написал дадено мнение, той си е направил труда да прочете предишните и да отдели от времето си, за да го напише. А ти четеш, без да даваш нищо. Той си пише мнението, очаквайки някой да го прочете и да даде мнение, каквото и да е то.

............

Не си длъжен да пишеш, за да можеш да четеш. Длъжен си (лично мнение) да си регистриран, и да четеш. А дали ще пишеш - с времето ще си решиш. Трябва да дадеш нещо на форумът, да покажеш, че ти най-вероятно ЩЕ станеш потребител, като останалите. А форумът ще ти предостави купища приятели и информация, видна не за всеки. Аз съм потребител на форумът и му давам + един потребител, както и интерес към самият него. А с времето, форумът ще ми даде на мен желанието да започна да пиша.
При което моя милост зададе следните въпросчета
Не я виждам връзката на това задължение. Защо е тази думичка "трябва"? Каква е разликата да четеш, без да си регистриран и това да четеш, без да пишеш? Защо потребителят "трябва" да показва нещо си, а форумът да си крие информацията(генералната такава)? Защо потребителят да е длъжен на форума, а не форумът да е длъжен на потребителя - все пак форумът е този, който повече се нуждае от потребителя, отколкото обратното?
Та ако някой се пита, защо аджеба тука го изтипосвам - то е щото от тука ми дойде "вдъхновението" за позицията. Вече две години и кусур си чета редовно форума и от дъжд на вятър списвам нещо и съответно не ми е нужно да се логвам.
Та сега аз длъжник ли съм на форума, че видиш ли, ви чета, без да коментирам? И трябва ли да съм длъжен да се извинявам за това си поведение?

В кратце казано - потребителят или форумът?
If you want to touch Me-touch the sun,
if you want to catch Me-catch the wind,
if you want to smell Me-smell the blood,
if you want to kill Me-kill the death,
if you want to live-be Me
LightOne(2005-?)

Колелото на Времето - Какво липсва в превода?

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat Oct 16, 2010 5:00 pm

Твърдо съм на твоето мнение, защото най-малкото човек трябва да може да прецени дали иска да се регистрира някъде, преди да го е направил. На второ място, скритите форуми много рядко си струват, защото ги правят хора, които разсъждават по гореизложения странен начин.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 16, 2010 5:16 pm

За мен това изобщо не би следвало да е какъвто и да било казус. Съответно не съм съгласен нито с опонента ти, нито с теб. Ти не дължиш нищичко на кой да е форум и никой форум не ти дължи на теб каквото и да било. Хората, поддържащи даден форум, са напълно в правото си да решават дали искат съдържанието му да е достъпно за нерегистрирани потребители. Ти пък си в правото си да не се регистрираш при тях.

The Net is vast and limitless. Като едно място не е за теб, друго ще бъде ;)
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Oct 16, 2010 5:28 pm

Формално Роланд е прав, но позицията на опонента на ЛайтУан е меко казано хвърляща в недоумение и доста ВТФ-та хвърчат покрай нея наляво-надясно.

Форумите, които са си скрити, вероятно трябва да са си такива.

Намирам за абсурдно да се очаква от някой да се регне на форум само, за да му чете съдържанието, освен ако е силно на зор - примерно форуми за компютър асистанс, или търси някакъв безкрайно зачукан монголски торент и е преровил целия нет досега, а го има само на затворен форумец според гугъл кеша.....

И освен това какво изобщо печели форума като някой му се регне? Брои си юзъри ли, що ли? Дори да приемем, че юзърът бил длъжен на форума, как по дяволите се консумира тоя дълг като се регнеш просто???? Това каква услуга е?!
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 16, 2010 5:50 pm

Еми аз си казах, че не съм съгласен с пича. Тва е абсолютно безумно неговото.
And you can't dance with a devil on your back...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Oct 16, 2010 6:14 pm

Мда, безумно е.
Според мен единствено би имало смисъл, ако собственикът на форума по някаква причина иска да знае кой е чел нещата вътре и да не го четат определени хора. Това ще се заобикаля много лесно, разбира се, но на теория...
Иначе всякакви неща кой на кого бил длъжен - глупости! Не си длъжен да правиш никакви реални или виртуални акробатики, за да четеш нещо. Също така, ако искаш съвсем скрит форум, не си длъжен да го показваш на широката общественост.
А с това, че се регистрираш не помагаш нито на форума, нито на хората писали мненията. Ама никак.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Oct 16, 2010 6:30 pm

Morwen wrote:...А с това, че се регистрираш не помагаш нито на форума, нито на хората писали мненията. Ама никак.
...най-много да започнеш участието си във форума с едно дребно, но трудно за игнориране раздразнение "тия пък сега, през какво ме накараха да мина, само за да им чета нещата". Освен ако форумът не си заслужава *много* (да, Рол е прав с това, че the Net is vast and limitless, има всякакви форуми) - а повечето не си заслужават *чак* толкова.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Oct 16, 2010 7:53 pm

Ето я и моята позиция: Форумите трябва да са достъпни за четене от всички. Без регистрация. Вече ако искаш да пишеш в тях - регистрирай се. Аз така преди време исках да чета какво решава ГМО групата във форума на Човешката библиотека и ми биде заявено, че трябва да се регистрирам, понеже оня форум им бил кат роден дом, или нещо от сорта. А инфото, което търсех касаеше цялата нация, нали. Трябва да са достъпни тези неща. Аз иначе откъде ще знам дали искам да съм участник в тоя форум, че да се регистрирам в него?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Gallean
Scholar

Post by Gallean » Sun Oct 17, 2010 9:39 am

Някой от чуждестранните форуми изискват да се регистрираш за да четеш и след това те спамят с лични съобщение, призовавайки те да пишеш (па било то и не особено важни неща). Те и печелят от реклама, и въобще от разнообразно общество.
Веднъж, щом се регистрираш, е привлекателно да пишеш тук- таме, това е основната представа на създателите на форумите за потребителите.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Sun Oct 17, 2010 12:36 pm

Допитвайки се до един от админите на подобен форум с въпроса каква е логиката да се крие форума, ми се отвърна следното:
А логиката е, че българското интернет пространство е пълно с лайнари, които влизат и крадат статии, новини и линкове, без дори да се налага да се логнат. Сега това е с една идея по-трудно.
If you want to touch Me-touch the sun,
if you want to catch Me-catch the wind,
if you want to smell Me-smell the blood,
if you want to kill Me-kill the death,
if you want to live-be Me
LightOne(2005-?)

Колелото на Времето - Какво липсва в превода?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Oct 17, 2010 12:46 pm

Хахахахаха
Не знаех, че новините и линковете са предмет на интелектуална собственост :mrgreen:
I don't wanna die

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sun Oct 17, 2010 1:10 pm

Още повече такива, пуснати във форум... :lol:

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Oct 17, 2010 4:01 pm

Значи, ако трябва да се регистрирам в някой форум, за да мога да го чета... Не, мерси. Посещавам доста форуми, без да пиша в тях - къде поради липса на необходимите познания, къде защото не искам да се напъхам в някое Общество, но има интересна информация, къде поради друга причина. Освен това няма голяма разлика между това да се регистрирам и само да чета и само да чета. Само в първия случай евентуално ще получавам нежелани мейлове.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Oct 17, 2010 4:37 pm

Между другото, една от добрите причини да не се регистрирам наляво и надясно, за да прочета по една страница за това кой е най-добрият латекс, примерно, е това, че могат да ми ползват мейла за неизчерпаемо количество спам. Та, ако не познавам админа на форума или няма да пиша редовно, просто не си струва риска.
I don't wanna die

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Wed Oct 27, 2010 12:29 am

Amelia wrote:Ето я и моята позиция: Форумите трябва да са достъпни за четене от всички. Без регистрация. Вече ако искаш да пишеш в тях - регистрирай се. Аз така преди време исках да чета какво решава ГМО групата във форума на Човешката библиотека и ми биде заявено, че трябва да се регистрирам, понеже оня форум им бил кат роден дом, или нещо от сорта. А инфото, което търсех касаеше цялата нация, нали. Трябва да са достъпни тези неща. Аз иначе откъде ще знам дали искам да съм участник в тоя форум, че да се регистрирам в него?
Съгласен. Така се ограничава правото на избор
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.