Тръгна от една дискусийка за това как някои форуми си крият съдържанието и така те принуждават да се регистрираш. Аз съм противник на подобна практика (освен за някои разбираеми изключения), тъй като имам обичай да чета даден форум преди да се регистрирам в него и което съответно ме кара да си стоя нерегистриран.
От там се тръгна на вълна кой е длъжен? Потребителят е длъжен да се регистрира, за да чете или форумът е длъжен да си дава съдържанието за четене и от нерегистрирани?
Та ето каква е позицията на моят опонент
При което моя милост зададе следните въпросчетаНезависимо кой е написал дадено мнение, той си е направил труда да прочете предишните и да отдели от времето си, за да го напише. А ти четеш, без да даваш нищо. Той си пише мнението, очаквайки някой да го прочете и да даде мнение, каквото и да е то.
............
Не си длъжен да пишеш, за да можеш да четеш. Длъжен си (лично мнение) да си регистриран, и да четеш. А дали ще пишеш - с времето ще си решиш. Трябва да дадеш нещо на форумът, да покажеш, че ти най-вероятно ЩЕ станеш потребител, като останалите. А форумът ще ти предостави купища приятели и информация, видна не за всеки. Аз съм потребител на форумът и му давам + един потребител, както и интерес към самият него. А с времето, форумът ще ми даде на мен желанието да започна да пиша.
Та ако някой се пита, защо аджеба тука го изтипосвам - то е щото от тука ми дойде "вдъхновението" за позицията. Вече две години и кусур си чета редовно форума и от дъжд на вятър списвам нещо и съответно не ми е нужно да се логвам.Не я виждам връзката на това задължение. Защо е тази думичка "трябва"? Каква е разликата да четеш, без да си регистриран и това да четеш, без да пишеш? Защо потребителят "трябва" да показва нещо си, а форумът да си крие информацията(генералната такава)? Защо потребителят да е длъжен на форума, а не форумът да е длъжен на потребителя - все пак форумът е този, който повече се нуждае от потребителя, отколкото обратното?
Та сега аз длъжник ли съм на форума, че видиш ли, ви чета, без да коментирам? И трябва ли да съм длъжен да се извинявам за това си поведение?
В кратце казано - потребителят или форумът?