Приключенският жанр в киното (От 1980 до днес)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Muad_Dib
Shadowdancer

Приключенският жанр в киното (От 1980 до днес)

Post by Muad_Dib » Sat May 17, 2008 12:30 pm

В чест на премиерата на Инди IV, която най-после е буквално зад ъгъла, реших, че определено трябва да подискутираме редките филми от този много увлекателен жанр. По-надолу ще пусна една списък на по-известните приключенски филми, като моля всеки, които се сеща за филм извън него да поства, за може да го попълним и да бъде представителен.

Какво разбирам аз под приключенско кино - наситени с много
динамика и обрати НЕсъвременни сюжети, в които най-често имаме следните елементи:

1. Своеобразен сетинг - обикновено 20те-0те-40те години на
миналиявек или пък преди това (пирати - горе-долу 17ти-18ти век). Мисля, че ако разширим критерия до връщане по-назад във времето ще навлезем в историческите филми, но споделете и вие.
2. Задължителен много симпатичен главен герой, който винаги успява да се пребори с обстоятелствата благодарение на собствената си "култовост". :lol: Най-често археолог или наемник. Обикночено всестранно развит - хем учен, хем боец.
3. Откриване на отдавна загубени съкровища, гробници, артефакти и темподобни, които в 95% от случаите се оказват прокълнати и тогава започва "истинския" сюжет.

Този кратък списък също ще бъде едитван. Искам да отбележа, че не съм ползвал уикипедията, а определям всичко според собствените си критерии, които бих преосмислил след ваше участие.

И така, списъкът:

1. Raiders of the Lost Ark (1981)
2. Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
3. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Мисля, че коментарът тук е горе-долу излишен. Чисто и просто емблемата на приключенския жанр. Лично за мен (както и предполагам за повечето от вас) подреждането на филмите е 3-2-1.

4. Romancing the Stone (1984)
5. Jewel of the Nile (1985)

Два много приятни филма с триото Дъглас-Търнър-Де Вито, които за мен силно са се опитвали да наподобяват Инди. Втората част е многократна по-слаба.

6. The Mummy (1999)
7. The Mummy Returns (2001)

Не мога да повярвам, че за 10 години не е имало приключенски филм, така че моля да попълните тази огромна дупка. За самите мумии - просто страхотни. Никога няма да забравя гледането на първа част на предпремиера в едно лятно кино в Созопол...На следващата вечер отидох пак. Много хумор, спиращи дъха ефекти (за онова време - никога няма да забравя пясъчната буря в първия филм), култовите роли на Джон Хана и брендън Фрейзър...

8. Hidalgo (2004)
Този малко популярен филм с бате ви Виго по истински случай ме грабна с невероятното надбягване с коне през огромното пустиня. Тук нямаме артефакти, гробници, откриване и темподобни, но пък имаме един дяволски увлекателен филм в сетинг близък до този на Инди.

9. Pirates of the Caribbean Trilogy (2003, 2006, 2007)
Изписали сме достатъчно за трилогията, няма да досаждам и тук. Само ще поставя под въпрос присъствието на тези филми в темата, тъй като все пак се отличават стабилно от стереотипа на археолога-наемник и тегобите му. Стискам плаци да няма 4, 5, 6....

10. The Four Feathers (2002)
Невероятна история и според един от най-добрите филми на Леджър. Цялата работа с въпроса на честта и перата и премеждията на героя ме грабнаха от раз. Много добра приключенска драма.

11. King Kong (2005)
Голяма част от последната (и най-добра трактовка) по темата на Питър Джаксън е именно подобен тип кино (за по-просто - всичко, което се случва на острова), а пък и попада точно в определения от мен сетинг.

12. King Solomon's Mines (1985) (2004)
За оригинала от Алекс - Оригиналът на King Solomon's Mines е някъде около '85 - с Ричард Чембърлейн и още младичката Шарън Стоун. Имам МНОГО хубави спомени от тоя филм (главно заради компанията и позата, в която го гледахме на старото видео Smile )
Иначе иде реч за не особено качествената екранизация на Халмарк с Патрик Суейзи.

13. The Ghost and The Darkness (1996)
Още един невероятен филм по истински случай. С необяснима за мен ниска оценка на имдб.

14. National Treasure (2004)
15. National Treasure 2: Book of Secrets (2007)

Колкото и да са слаби - правени са с много пари и влизат идеално в категорията.

16. Sahara (2005)
AVOID!

17. Tomb Raider (2001)
18. Tomb Raider II: Cradle of Life (2003)

Слаби филми с доста безлични лоши, но пък и в игрите е така. от друга страна много трежър-хънтинг + кака Анджелина.

19. The Mask of Zorro (1998)
20. The Legend of Zorro (2005)

Първият е поносим, даже навремето си спомням, че дори се бях запалил по песента от филма, както и при Рейдъра - разочароваха ме безличните отрицателни герои на фона на екранното присъствие на Хопкинс/Бандерас. Зита-Джоунс е особено привлекателна в първия филм. Втория - AVOID!

21. Blood Diamond (2006)
Един от трите филма, в които Лео ми беше всичко друго, но не и неприятен. Драмата идва малко в повече като за приключенски филм, но пък е по истински случай, което за мен почти винаги е плюс.

Discuss.

Ако се сетя неща - ще добавям.

ЕДИТ: Само вижте какво показва имдб в топ 10 приключенски филми: :roll:

http://www.imdb.com/Sections/Genres/Adventure/
Last edited by Muad_Dib on Sat May 17, 2008 5:32 pm, edited 13 times in total.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Sat May 17, 2008 12:35 pm

Подреждането на Инди филмите е 2-1-3 :lol: А и искам да добавя човека, който е участвал в най-много приключенски филми и се е превърнал в тяхна икона, а именно - Дъглас Феърбанкс. Не е само той разбира се, Ерил Флин, Рудолф Валентино и т.н. :wink:

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat May 17, 2008 12:48 pm

Не го написах по-горе, но нека темата да бъде за неща след 80та година. Иначе досега да съм добавил най-важното за мен - Лорънс Арабски.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat May 17, 2008 12:58 pm

Винаги съм смятал, че Кивотът е на първо място, бидейки оригинал. След тва тройката, и накрая леко компромисния Храм на обречените.

Оригиналът на King Solomon's Mines е някъде около '85 - с Ричард Чембърлейн и още младичката Шарън Стоун. Имам МНОГО хубави спомени от тоя филм (главно заради компанията и позата, в която го гледахме на старото видео :) ) - направо си докарваше Инди лайт, пък и беше точно по тяхното време.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat May 17, 2008 12:58 pm

2-1-3? :shock: Tоест най-великият приключенски филм за всички времена евър енд евър (Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход) ти е на ТРЕТО място в трилогията?! :shock:
And you can't dance with a devil on your back...

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat May 17, 2008 1:00 pm

Roland wrote:2-1-3? :shock: Tоест най-великият приключенски филм за всички времена евър енд евър (Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход) ти е на ТРЕТО място в трилогията?! :shock:
Ето заради такива мнения със Симо се обичаме много, нищо, че понякога се караме :wink:

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat May 17, 2008 1:03 pm

"Маската на Зоро". Продължението не се брои. Може би и "Островът на главорезите", само че при последното гледане не ме изкефи много. Идва ми в главата "Черният пират" с Терънс Хил в главната роля, но той май е от преди 1980-та. Между другото, "Легенда за камъка" и "Камъкът от Нил" са си били точно със съвременни сюжети по времето, когато са снимани. "Ван Хелсинг" също го броя за приключенски, понеже няма повече ужас от "Мумията", а каскадите са просто перфектни. "Сърцето на дракона" е много добро фентъзи-приключение, но не знам влиза ли в категорията. "Уилоу" също, но пък той даже не се развива в нашия свят. Та така - това са филмите, които ми идват в главата за момента.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sat May 17, 2008 1:05 pm

Сещам се за няколко филма които не съм сигурен обаче че попадат точно в тази класация: Уилоу, Ван Хелсинг, Лигата на Необикновените, Герой, Конго (по майкъл Крайтън), двете каки Лари, 80 дни около света (с Джеки Чан), Легенда (с Том Круз), Маската на Зоро, Последния Мохикан, Грейсток: Легендата за Тарзан (с Кристофър Ламберт), Тримата Мускетари, Робин Худ . . .

Абе много са.
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat May 17, 2008 1:06 pm

Последните два със сигурност не са тук. За Зоро - ако още някой изяви аргументирано желание бих ги включил, защото наистина са по-скоро приключенски отколкото уестърн, макар за мен дори и първият да не е нищо особено.

Ако включим Ван Хелсинг, трябва да разширим критерия лекинко.

Бтв има ли начин за определена тема да може да се едитва безкрайно, защото сега специално е доста прецакващо.

ЕДИТ: Преди да се почне с предложенията за филм давайте мнения за изясняване на критерия. Роб Нуд (с Костнър) бих го пренасочил към исторически горе-долу. Все пак според мен главно трябва да има някакви артефакти и/или откриване и ако ги няма трябва да е в сетинг 19ти/началото на 20ти век или пък пиратски филми...

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sat May 17, 2008 1:12 pm

Muad_Dib wrote:Фантастика и фентъзито ги изключваме по дефоулт - моля да се пише в новосъздадената тема отсега нататък, не тук.
Ако се изключи фентъзито според мен доста от филмите трябва да си вземат: Пиратите и Мумиите поне. Което вече е прекалено. А ако си затворим очите за тях и изключим другите (като Хелзинг или Уилоу примерно) списъка става леко необективен.
Last edited by DELgado on Sat May 17, 2008 1:17 pm, edited 1 time in total.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat May 17, 2008 1:16 pm

DELgado wrote:
Muad_Dib wrote:Фантастика и фентъзито ги изключваме по дефоулт - моля да се пише в новосъздадената тема отсега нататък, не тук.
Ако се изключи фентъзито според мен доста от филмите трябва да си вземат: Пиратите и Мумиите поне.
(Тотално не искам да се влиза в ненужната никому евентуална последваща дискусия). Аз под фентъзи съм съгласен с общоприетото неекспертно разбиране - рицарчета, дракони, магии. Тук просто имаме добавени паранормални елементи към приключенски истории. Да не говорим, че сюжетът на Мумията е classic adventure за мен, нали трябва да се освободи някакво проклятие както небрежно си дирим за артефактоци :lol: В пиратите фентъзи-то далеч не е толкова много, а и там фентъзи нещата са свързани именно пак с някакви кърсове, обвързани с миналото.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat May 17, 2008 1:19 pm

Muad_Dib wrote:Последните два със сигурност не са тук. За Зоро - ако още някой изяви аргументирано желание бих ги включил, защото наистина са по-скоро приключенски отколкото уестърн, макар за мен дори и първият да не е нищо особено.
В уестърните се стрелят, пък в "Маската на Зоро" се бият със саби. И там са най-добрите такива бойни сцени, които съм виждал поне в холивудски филм, а и самият филм не е никак зле.

"Фанфан Лалето" - и старият, и новият трошат фаянс.
"Шотландски боец", може би, макар че е по-скоро мрачен екшън-трилър, отколкото приключенски филм.

Аз, между другото, за това дали филмът е приключенски или не се ръководя преди всичко от каскадите - ако има в достатъчно количество "приключенски" изпълнения(т.е. различни от юмручен бой, масови битки и стрелби), като например катерене или това, което дядо Инди прави с камшика, го вкарвам в категорията на приключенските филми. Горе-долу. Но не е само до това, не мога да там точна дефиниция. Но не виждам причина историческите филми да са и приключенски. Ако "Робин Худ" не е приключенски филм, то и "Тримата мускетари" не би следвало да е.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat May 17, 2008 1:19 pm

DELgado wrote:
Ако се изключи фентъзито според мен доста от филмите трябва да си вземат: Пиратите и Мумиите поне.
Ъм, не точно, Валери, в тях фентъзито не е жанроопределящо, просто фон.

Според мен за ъдвенчъри минават най-вече:

* трежър-хънтовете (може да се добави кака Лара) - по тая линия е Мумията
* суошбъклингите (Островът на главорезите, Зоро и темподобни) - тук очевидно спадат Пиратите
* и стиймпънк куестовете - Wild Wild West, Sky Captain and the World of Tomorrow, The League of Extraordinary Gentlemen, (Around the World in 80 Days)

Подходящи сетинги и периоди също теглят накъм ъдвенчър: Тарзан, Призрака и Мрака, Идалго и т.н.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sat May 17, 2008 1:25 pm

Аз просто казвам че не трябва да отрязваме фентъзито. Защото най-малкото тогава ще трябва да изпуснем доста хубави приключенски филми. :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat May 17, 2008 1:30 pm

Начело с, в крайна сметка, самия Индиана Джоунс все пак :)
And you can't dance with a devil on your back...