Какво разбирам аз под приключенско кино - наситени с много
динамика и обрати НЕсъвременни сюжети, в които най-често имаме следните елементи:
1. Своеобразен сетинг - обикновено 20те-0те-40те години на
миналиявек или пък преди това (пирати - горе-долу 17ти-18ти век). Мисля, че ако разширим критерия до връщане по-назад във времето ще навлезем в историческите филми, но споделете и вие.
2. Задължителен много симпатичен главен герой, който винаги успява да се пребори с обстоятелствата благодарение на собствената си "култовост".

3. Откриване на отдавна загубени съкровища, гробници, артефакти и темподобни, които в 95% от случаите се оказват прокълнати и тогава започва "истинския" сюжет.
Този кратък списък също ще бъде едитван. Искам да отбележа, че не съм ползвал уикипедията, а определям всичко според собствените си критерии, които бих преосмислил след ваше участие.
И така, списъкът:
1. Raiders of the Lost Ark (1981)
2. Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
3. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
Мисля, че коментарът тук е горе-долу излишен. Чисто и просто емблемата на приключенския жанр. Лично за мен (както и предполагам за повечето от вас) подреждането на филмите е 3-2-1.
4. Romancing the Stone (1984)
5. Jewel of the Nile (1985)
Два много приятни филма с триото Дъглас-Търнър-Де Вито, които за мен силно са се опитвали да наподобяват Инди. Втората част е многократна по-слаба.
6. The Mummy (1999)
7. The Mummy Returns (2001)
Не мога да повярвам, че за 10 години не е имало приключенски филм, така че моля да попълните тази огромна дупка. За самите мумии - просто страхотни. Никога няма да забравя гледането на първа част на предпремиера в едно лятно кино в Созопол...На следващата вечер отидох пак. Много хумор, спиращи дъха ефекти (за онова време - никога няма да забравя пясъчната буря в първия филм), култовите роли на Джон Хана и брендън Фрейзър...
8. Hidalgo (2004)
Този малко популярен филм с бате ви Виго по истински случай ме грабна с невероятното надбягване с коне през огромното пустиня. Тук нямаме артефакти, гробници, откриване и темподобни, но пък имаме един дяволски увлекателен филм в сетинг близък до този на Инди.
9. Pirates of the Caribbean Trilogy (2003, 2006, 2007)
Изписали сме достатъчно за трилогията, няма да досаждам и тук. Само ще поставя под въпрос присъствието на тези филми в темата, тъй като все пак се отличават стабилно от стереотипа на археолога-наемник и тегобите му. Стискам плаци да няма 4, 5, 6....
10. The Four Feathers (2002)
Невероятна история и според един от най-добрите филми на Леджър. Цялата работа с въпроса на честта и перата и премеждията на героя ме грабнаха от раз. Много добра приключенска драма.
11. King Kong (2005)
Голяма част от последната (и най-добра трактовка) по темата на Питър Джаксън е именно подобен тип кино (за по-просто - всичко, което се случва на острова), а пък и попада точно в определения от мен сетинг.
12. King Solomon's Mines (1985) (2004)
За оригинала от Алекс - Оригиналът на King Solomon's Mines е някъде около '85 - с Ричард Чембърлейн и още младичката Шарън Стоун. Имам МНОГО хубави спомени от тоя филм (главно заради компанията и позата, в която го гледахме на старото видео Smile )
Иначе иде реч за не особено качествената екранизация на Халмарк с Патрик Суейзи.
13. The Ghost and The Darkness (1996)
Още един невероятен филм по истински случай. С необяснима за мен ниска оценка на имдб.
14. National Treasure (2004)
15. National Treasure 2: Book of Secrets (2007)
Колкото и да са слаби - правени са с много пари и влизат идеално в категорията.
16. Sahara (2005)
AVOID!
17. Tomb Raider (2001)
18. Tomb Raider II: Cradle of Life (2003)
Слаби филми с доста безлични лоши, но пък и в игрите е така. от друга страна много трежър-хънтинг + кака Анджелина.
19. The Mask of Zorro (1998)
20. The Legend of Zorro (2005)
Първият е поносим, даже навремето си спомням, че дори се бях запалил по песента от филма, както и при Рейдъра - разочароваха ме безличните отрицателни герои на фона на екранното присъствие на Хопкинс/Бандерас. Зита-Джоунс е особено привлекателна в първия филм. Втория - AVOID!
21. Blood Diamond (2006)
Един от трите филма, в които Лео ми беше всичко друго, но не и неприятен. Драмата идва малко в повече като за приключенски филм, но пък е по истински случай, което за мен почти винаги е плюс.
Discuss.
Ако се сетя неща - ще добавям.
ЕДИТ: Само вижте какво показва имдб в топ 10 приключенски филми:

http://www.imdb.com/Sections/Genres/Adventure/