The Spiderwick Chronicles

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Roland
Site Admin

The Spiderwick Chronicles

Post by Roland » Sun Mar 09, 2008 5:07 am

Image

И по-специално The Spiderwick Chronicles - The IMAX Experience, който току що гледах тук :)

Това официално е най-доброто детско фентъзи до момента, задминавайки с няколко обиколки не само долнопробия като Нарния и Ерагон, но и крайно добрите за мен Потъри. Филмът няма претенции да гони зрители над 15-16, той е просто една великолепна приказка, малко зловеща, малко странна и ужасно красива. Някои кадри са спиращи дъха, а на пететажния екран, който ти обхваща буквално ЦЕЛИЯ зрителен диапазон, просто ти свършват суперлативите.

Отделно, Фреди Хаймор, когото обожавам още откак изигра Чарли в Чарли и шоколадовата фабрика, тук играе две роли - на двама идентични, но крайно различни като характер близнаци - и отново се справя страхотно.

Не знам, не съм чел книгите, нито възнамерявам, честно казано, но Хрониките на Спайдъруик просто ме размаза. Може утре да ида да го видя пак.

Филмът, прочее, е напълно завършен. Не знам дали е по всички книги накуп, или просто всяка е с напълно различна история, но сюжетът тук си беше с начало и край, без никакви врати за продължения или намеци за нещо по-епично.

И като добавка - аз мислех, че Аймаксът винаги е триизмерен, но се оказва, че май само документалните помии са с очила и са в реално 3Д. Нормалните високоефектни филми като този или 300, просто се разтягат до мащаб, който те вкарва вътре поради простичкия факт, че като гледаш право напред, не виждаш НИЩО друго, освен филма...
And you can't dance with a devil on your back...

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Mar 09, 2008 7:18 am

Екстра, доста надъхващ хендс-он си драснал.

Моля те заради мен да не ходиш втори път на същото, а да вкараш още някой музей! :roll:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Mar 09, 2008 8:26 am

Рольо, брат ми беше ходил на 4D кино в Ню Йорк. Т.е. освен очилата, мърдат седалките, пускат миризми от филма, плиска вода и изобщо напълно си вкаран в нещото. Може да го тестваш и него, щото си заслужава лудницата.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Mar 09, 2008 9:27 am

Мне, хич не ме привлича, честно казано...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Mar 09, 2008 10:09 am

Странно това за триизмерността..

Готино ревю
This is it. Ground zero.

Nyn
Sorcerer

Post by Nyn » Sun Mar 09, 2008 1:47 pm

Това се чудех дали да го гледам,щото съм чувала хубави работи за книжките,но се опасявах да не са спретнали поредната боза...Много добро ревю-определено ще се види филмчето :D .
To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Mar 09, 2008 6:11 pm

Днес ще го гледам пак, а сигурно и в София, когато го пуснат, ако вече не са...

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Mar 10, 2008 10:25 am

Е в София на Аймакс няма да го пуснат. :evil: Иначе и аз ще го гледам на кино ако не го пуснат дублиран или нещо подобно. 8-)
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Apr 02, 2008 11:16 am

Слушайте Симо и да ходим. Осемдесетарка на Доматите не се изкарва случайно.

http://www.rottentomatoes.com/m/spiderwick_chronicles/
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Apr 02, 2008 12:53 pm

Аз съм навит само че кога? Този петък не мога. :?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Apr 02, 2008 12:59 pm

Е събота, де - и в съседната тема.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Apr 04, 2008 3:43 pm

Сега. Както винаги ше гледам се изразя максимално точно. Имаме 2 страни на филма.

Едната е абс. стандартно шейсетарско дребномащабно ДЕТСКО шаблонно фентъзи, с нищо непревъзхождащо като история познатите ни бози (Нарния или дори Началото на мрака, на който, помните, бях дал 2/10). Крийчър-ефектите, макар и несъвършени, неоригинални и далеч от обилни го вдигат до 5/10. Но не повече.

Другата половина е също стандартна, но добре изпълнена фемили драмица с приятни и интересни герои, които не дразнят. Разбира се, никога не бих гледал нещо такова, ако не беше фентъзи - но ако бях, щях да му дам също 4-5/10, само по себе си.

Сега си представете двете на едно място. :idea: БИНГ! Очевидно получаваме едно 8/10, дори само щото мноо рядко се среща фемили фентъзенце, което да не тъпее толкоз, че да си издрайфаш чревугите, докато се мъчиш просто кротко да си гледаш крийчър-ефектите, пренебрегвайки чудовищната гняс на "главните герои" и "сюжета". :lol:

Тва е. Ако ви се гледа детско фентъзи с некви ефекти, тва е вашият филм. Дразни по-малко от Потър и братчеди, а тва е рядкост. Ше го вкарам още веднъж, но не повече, щото няма КОЙ знае ква визия.

Ако не ви се гледа детско фентъзи с некви ефекти... ми не го гледайте. :twisted: Нищо друго няма да намерите вътре.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 04, 2008 5:11 pm

Баси що толкова ме дразни тоя пост? Не знам. Необяснимо ми е...

Е, на смелите зрители им остава да се доверят на теб или на мен, щото сме гледали различни филми. Смелите зрители обаче трябва да имат предвид, че то си е точно тъй, щото визия като аймаксовата в Мола филмът със сигурност няма да има...

И си разкарай моментално титлата, за да не я сменя с нещо перманентно, което няма да ти хареса.

Super M
Warmage

Post by Super M » Fri Apr 04, 2008 6:19 pm

Ами аз задължително ще го гледам на кино де. Наскоро за първи път ходих на IMAX и беше впечатляващо. Наистина би било много зрелищно ако филмът е пълнометражен и със смислен сюжет.

Роланд - ти съгласен ли си с Алекс, ако приемем, че ще ни липсва 3D визията за "Хрониките". И малко странично - бяха ми казали, че филмите, излъчвани в 3D са по около 30 мин, защото било натоварващо за организма? "Хрониките" предполагам са с нормална дължина от поне час и половина - има ли нещо вярно в тея приказки, Рол?
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Apr 04, 2008 8:56 pm

Смених я, Рол. Сори, бех останал с впечатлението, че Тъпкачев е валидна бг фамилия, но го гуугълнах и се уверих, че съм в грешка. :)

За филма и поста - предполагам, че си отишъл с нула очаквания и си се накефил на Аймакса. Мтелският Аймакс обаче няма да пусне такъв филм преди 2026-а, а аз бях позволил на хвалбите да поизкривят леко очакванията ми и да забравя, че става въпрос за обикновено ДЕТСКО фентъзи, неслучайно го подчертавам неколкократно. Оттам разликата в тона. Иначе казваме горе-долу едно и също.

Филмът няма аналог. Най-близкият такъв е Лабиринт на Хенсън, който обаче е култов и не подлежи на равнопоставени сравнения. Другите детски фентъзита са тъпи, така че не е като тях - но пък си и остава детско фентъзи, така че няма нищо общо със Звезден прах, да речем. А и не съм сигурен, че бих го предпочел пред тройката на Потър, макар, както знаем, мъгълът* яко да ме дразни.

При всяко положение филмът просто няма как да има повече от 8/10 (освен ако не го оценяваме за детска публика) - а точно толкова му дадох аз. На нивото на Омагьосана. Просто исках хората да са наясно, за да не се оувърхайпнат.

Бтв, филмът ти се е видял завършен, защото включва събитията в ЦЯЛАТА серия от 5 детски книжленца. Няма продължения.

P.S.1: Сетих се, прилича малко на Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events - в рамките "добро детско фентъзи". Но онзи май беше не толкова детски и фентъзи и по-високобюджетен.

P.S.2: Господи, чак сега видях, че квинталогията е издадена съвсем наскоро (2003-04). :shock: Как може да пускат такива неща в наши дни? Мислех си, че са само заварени положения ала Нарния. И щом тва се води най-доброто в жанра, представям си другите... Всъщност тва положение на нещата може само да ме радва, като се замисля. 8-)

P.S.3: Изчетох синопсисите (щото ми стана чудно как толкова ограничено действие може да поддържа квинталогия) и вече предполагам, че тва са просто илюстровани детски книжлета, които са имали успех точно заради илюстрациите. Сюжетът сам по себе си е на ниво книга-игра - и то от бебешките.

* знам, че той се има за нещо повече от нас, "мъгълите", затва го обиждам на такъв