И по-специално The Spiderwick Chronicles - The IMAX Experience, който току що гледах тук

Това официално е най-доброто детско фентъзи до момента, задминавайки с няколко обиколки не само долнопробия като Нарния и Ерагон, но и крайно добрите за мен Потъри. Филмът няма претенции да гони зрители над 15-16, той е просто една великолепна приказка, малко зловеща, малко странна и ужасно красива. Някои кадри са спиращи дъха, а на пететажния екран, който ти обхваща буквално ЦЕЛИЯ зрителен диапазон, просто ти свършват суперлативите.
Отделно, Фреди Хаймор, когото обожавам още откак изигра Чарли в Чарли и шоколадовата фабрика, тук играе две роли - на двама идентични, но крайно различни като характер близнаци - и отново се справя страхотно.
Не знам, не съм чел книгите, нито възнамерявам, честно казано, но Хрониките на Спайдъруик просто ме размаза. Може утре да ида да го видя пак.
Филмът, прочее, е напълно завършен. Не знам дали е по всички книги накуп, или просто всяка е с напълно различна история, но сюжетът тук си беше с начало и край, без никакви врати за продължения или намеци за нещо по-епично.
И като добавка - аз мислех, че Аймаксът винаги е триизмерен, но се оказва, че май само документалните помии са с очила и са в реално 3Д. Нормалните високоефектни филми като този или 300, просто се разтягат до мащаб, който те вкарва вътре поради простичкия факт, че като гледаш право напред, не виждаш НИЩО друго, освен филма...