Аз искам само да кажа, че имах възможност да ги гледам в разстояние от няколко дена и неусетно ме предразположиха към правенето на съпоставка.
Tideland е на Тери Гилиъм. Предупредиха ме, че не бил за всеки вкус и аз подходих с определени очаквания, но сега ще си призная, че въпреки подготовката (вярно, че и доста ми се спеше) успях да гледам само първата половина. Около час имах надеждата, че нещо ще се случи, че ще се появи сюжет и т.н. ама надеждите ми не се оправдаха. Нито някои по-брутални и тежки сцени в началото ме обезкуражиха, нито сънят беше основната причина да се откажа. Филмът беше просто скучен, НО беше доста добре заснет! Явно е, че Тери е добър режисьор. Ако втората половина е много по-различна може да се окаже, че съм сгрешил в преценката си. Поправете ме!
Pan's Labyrinth е от онези филми (малко като Neverwas) в които не си съвсем сигурен дали следиш съня/въображението на някой от героите или реалността наистина е доста необичайна. Паралелно се движеха две сюжетни линии като едната проследява фрагменти от гражданската война в Испания (зъл капитан, представител на режима на Франко, се бори срещу комунистическата съпротива в почти безлюдна горска местност). Другата сюжетна линия е посветена на едно момиченце поставено в центъра на споменатите горе събития, което, обаче, има да решава собствени задачи. Оказва се, че тя е преродената принцеса на Подземния свят и трябва да премине успешно три доста опасни и неприятни изпитания, за да докаже себе си. Филмът става някаква доста интересна смесица от военно-историческа драма и фентъзи като до последно не е съвсем ясно коя е водещата линия и има ли такава. Повече няма да пиша, за да избегна spoiler-ите. Този филм ме прикова от началото до края и никак не съжалявам, че му посветих два часа. Я, кажете вие какво мислите?