Играта - Светлини сред сенките

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Nov 25, 2008 5:25 pm

kalein wrote:Е да де, ама тоя герой/автор е имал три-четири интересни реплики в началото. И ако просто го отрежем, ще огорчим малчугана, който все пак се е напънал нещо. Не е възпитателно. Хъмммм... какво да направим, какво да направим?
Ъм, да го разкарате и да му сложите репликите в чужда уста, ако са нужни и могат да влязат там. Въпросният малчуган все пак трябва да е наясно, че това трябва да се превърне в книга, при това, за предпочитане, хубава, нали? ;) В смисъл, малчугани или не, или се върши работа без компромис с качеството, или се угажда на капризи.
And you can't dance with a devil on your back...

hellside
E'lir

Post by hellside » Tue Nov 25, 2008 5:30 pm

Калине, това обяснението защо да се остави даден герой...пич, непрофесионално е. Не раздавате книгата - продавате я. И ако някой ти каже какво му куца на твоя продукт, не се разгърдваш театрално и не опищяваш света с "Брей, какви сте необоснавани в хейтърството". Това го остави за Драганов.
Ако един продукт е добър - той се продава.
И да ти разкостя книгата на съставни части, точно този продукт няма да се подобри.
Вместо това предай на Светлинките , че света тях гледа и че ако в началото всичко е било игра, и е имало сърдити, и отритнати,и несериозни, след 4-тата книга, която продават , а не раздават на роднини е време да се замислят по-сериозно върху това кои са техните читатели и с каква конкуренция се борят. Много е приятно това пламенно творческо защитаване с цената на литри образна кръв и пот, ама може и малко по-рационално,а? Не е трудно.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Nov 25, 2008 5:50 pm

Roland wrote:
kalein wrote:Е да де, ама тоя герой/автор е имал три-четири интересни реплики в началото. И ако просто го отрежем, ще огорчим малчугана, който все пак се е напънал нещо. Не е възпитателно. Хъмммм... какво да направим, какво да направим?
Ъм, да го разкарате и да му сложите репликите в чужда уста, ако са нужни и могат да влязат там. Въпросният малчуган все пак трябва да е наясно, че това трябва да се превърне в книга, при това, за предпочитане, хубава, нали? ;) В смисъл, малчугани или не, или се върши работа без компромис с качеството, или се угажда на капризи.
Добре, записам си го като вариант.

(Не е много лесно, когато героите наистина се отличават един от друг... но ако вярваме на Емо и неговите плейсхолдъри, в тази книга специално такъв проблем няма. :D)
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Nov 25, 2008 5:52 pm

hellside wrote:..ама може и малко по-рационално,а? Не е трудно.
Права си, hell. Особено ако го прилагат всички участници в разговора - става муцка!

...Какво очакваше да ти кажа? :P

ЕДИТ: Всъщност... чакай, чакай. Пак прочетох това нещо:
след 4-тата книга, която продават , а не раздават на роднини е време да се замислят по-сериозно върху това кои са техните читатели
...и тоя път лайната ми прекипяха.

Има ли малки деца в тоя форум? Сладури - моля ви, не четете нататък.

Значи.

Какво правим ние тука? Говорим си за времето? За световната криза? Или се мъчим да изкопчим нещо по-кохерентно от Негово (Неразбрано) Величество Читателя?

Ама той читателят - подсказва ми Роланд в паралелната тема в Ефремов - не бил длъжен да умее да говори кохерентно; тя читателката можела просто да каже "Хич я няма тая "Игра", я ходете да правите следващия "Аурелион".

И ние - понеже сме не просто творци, ами телепати - веднага кимаме послушно и отиваме да правим следващия "Аурелион". Пълни с конкретни, ясни, недвусмислени, добре илюстрирани с примери насоки.

Или... някой е прекалил с фентъзито?

После.

Какво значи това: "Играта" се продава?

Ми тя "Играта" вече си е избила разходите, че и 3-4-стотин лева отгоре са се натрупали. От продажби. Който не вярва - да иде да види как събрахме парите за издаването й.

Другарки и другари,

Мерете си по-внимателно приказките. Проверявайте всичко, по което тръгнете да давате становища. Четете отблизо. По два пъти, ако трябва. Питайте, ако нещо не ви е ясно.

Да не се окаже, че уж сте дошли да помагате, пък само нервирате другите хора помощници...

hellside
E'lir

Post by hellside » Tue Nov 25, 2008 6:16 pm

Ебати Калине, какъв си лют! :)

Помисли над следните предположения
а. Хората са купили Играта, защото са харесали Аурелион. Но Играта не отговаря на техните очаквания. Дали ще продължат да купуват?
б. Хората нищо не са чели от Светлинките. Купуват си Играта заради силната ти кампания. Не отговаря на техните очаквания. Дали ще си купят нещо ново или вече издадено от Светлинките?

Калине, най-лесно и искрено ми е да ти кажа "Ходи се гръмни".
Защото мечешката услуга може да я правим двама.
Но на мен ми се иска Светлинките да са фентъзи бъдещето на България. А едно бъдеще е както стилово качествено, така и комерсиално качествено такова.

Реагираш страшно крайно на критика и то не насочена към теб.
Ебати, ами ако взема да те критикувам за нещо твое, тогава какво? Честен двубой със шпаги???
:D

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Nov 25, 2008 6:40 pm

Spoiler: show
Ако вземеш да ме критикуваш за нещо мое (предполагам в смисъл "написано от мен"), ще те направя за две стотинки. С аргументи и примери. Ще се смея. Или изобщо няма да ти обърна внимание.

Обаче пак отидохме в ряхата...
Ти си представи следния вариант:

В. Хората са си купили "Играта", понеже:
Вяра wrote:Всеки има свой си вкус. Свои си критерии към четивото, което да определи като хубаво.

Но не гледайте на “Играта” само като на книга, която не знаете дали ще ви хареса.

Тя (освен като книга) е ценна за всеки от нас по (поне) две причини.

Първата е, че тя е създадена от група “деца”.

Огледайте се, ослушайте се: колко хора харесват образованието, което получават децата ни? Колко хора са доволни от знанията, възпитанието и заниманията им? Колко хора виждат надежда в тях? Честно: колко?

Авторите на “Играта” са точно това – НАДЕЖДА.

Това са прекрасни млади хора. Те са едно различно поколение (различават се от своите родители много повече, отколкото ние от нашите).

Чрез тях, чрез “Светлинките”, може да видите, че това ново лудо-младо е ценно, хубаво, търсещо и питащо. Както сме били ние. Както са били и нашите родители.

Втората причина е, че те, авторите, са нашият шанс да надзърнем в света на младата България.

Те живеят толкова различно от нас, заливащата ги информация е толкова разнообразна и най-вече свободна, развлеченията им са тъй различни от нашите, социално са… познайте какви (различни? : )

Всичко това е ТОЛКОВА непознато и непонятно за нас, нали? Че и неприемливо даже. Родителите вече едва имат представа как точно живеят децата им.

Е, книгите на “Светлини сред сенките” са уникална и безценна възможност ДА ВИДИМ това КАК ТОЧНО.

Те са указващ пътеводен справочник за силно изостаналите, но нищо не подозиращи, възрастни : )

Обществено самоубийство би било да не използваме такъв шанс!

Затова нека ги подкрепим.

Защото доказват, че различното, което идва след нас, също е хубаво!

И защото ни изграждат мост, та да не изгубим съвсем връзка с тях.
Валидни ли са тогава всичките общи критики а ла "това не е добро фентъзи"? Трябват ли ни такива?

А. тепърва има да се доказва. Отзивите, които съм чувал за "Аурелион", не са по-добри от тези за "Играта". Виж в самия ШД по-назад, ако не ми вярваш.

Б. НЕ е вярно, понеже изобщо не сме се силили при кампанията по разгласяването. Нито се силя в момента. В момента искам съвсем друго нещо... но ми писна да се повтарям. Пише си го по-горе.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Nov 25, 2008 6:52 pm

Демек, ако няма похвали или написаното не ти изнася да не се пънем въобще да пишем.
Губиш ме като читател.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

hellside
E'lir

Post by hellside » Tue Nov 25, 2008 6:59 pm

Значи Калине, ако съм те разбрала добре - трябва да се купуват книгите на Светлинките, защото са писани от деца и ние трябва да помагаме на каузата децата да се развиват и фантазират, и въобще да творят.
Хубаво, съгласна.

Ама като пораснат децата, тогава какво?

Ако не са критикувани за грешките си ще станат абсолютни словоблудници като вече съществуващи такива, които не дават на редактор да им пипне писанията, че да не окепази нещо.

Знаеш ли, занимавам се и с ПР и с промоутване, и с маркетинг. Твоят подход като кампания бе силен в сравнение с нулевия друг, който се прави за една българска книга. Така че си е силен даже да не се пънеш много - просто няма с кого да се сравняваш. Но в момента правиш доста погрешни стъпки заяждайки се с хора, които са чели и ще четат , но не заради теб, а въпреки теб, книгите на Светлинките. Това твоето не е черен ПР, просто е глупав ПР. Професионално мнение.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Tue Nov 25, 2008 7:05 pm

Не съм чел книгата признавам, но не мога да се сдържа.

Kalein, цитираните от теб аргументи са нелепи. Всеки си има вкус това е вярно, но има и обективни критерии за качество и те ни показват дали една книга е добра или не. Не знам за останалите хора, но аз не бих си купил каквото и да е, за което знам, че не е качествено (не казвам нищо за "Играта" - говоря по принцип), само защото било създадено от деца, които трябвало да ги подкрепим. Ако са деца и още се развиват, защо ПРОДАВАТ? Нека се научат първо и да не ги подкрепяме от съчувствие, а защото са добри.

Рекламата ти на мен ми изглежда като просия, сериозно.

А спойлнатите ти думи не говорят добре за личните ти качества. НЯМА и няма да има творец, който си позволи "да не обръща внимание" на критиката и да претърпи каквото и да е развитие. Как се учим, ако не от другите? Как напредваме, ако приемаме на нож всяка по-силна дума?

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Nov 25, 2008 7:24 pm

Калине, не рипай толкова срещу критиката.
О да, боли - знам от опит.
Но по-добре плесник в лицето, отколкото кинжал в гърба.
Или както беше казал веднъж някъде един мой любим автор, чието име няма да спомена: Страданието осмисля битието.
Е, може да не го е казал точно той и не точно така, но идеята е същата.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

bgspace
Misting

Post by bgspace » Tue Nov 25, 2008 9:30 pm

Ох, хайде да си изкажа и моето полукомпетентно мнение.

Първо - съвременният читател е много предубеден, когато си купува книги... ОСОБЕНО когато става въпрос за българска фантастика. И ако някой дойде тук в тази тема и види какво става - е тогава какво? Изобщо ще се откаже да купува. Не всички са спецове по литература, егати.

Плюс това - Калин ми връчи онзи ден едно копие от книжката. Обещах му, че ще я прочета и ще коментирам в сряда. Ще си изпълня обещанието. Ама вече заради вас самият аз се чувствам някак си... предубеден. А това не е редно. Самите вие отблъсквате читателите на книгата.

Нека те да решат сами за себе си.

ПП: Току що забелязах, че на други места:
http://forum.dechica.com/viewtopic.php? ... &sk=t&sd=a
Има и много положителни коментари.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Nov 25, 2008 10:06 pm

Калине, както пак аз ти писах в Ефремов, 97 от 100 читателя НЕ помнят книгата наизуст, нито са си направили труда да анализират точно усщанията си от нея. В общия случай след "хареса ми" и "не ми хареса" не следва нищо повече. Това е нормалната ситуация, не това, което очакваш от критиките. Щом нямаш време за такива коментари, както нееднократно изтъкна, прескачай ги, недей да ги ръчкаш с щика за бога :)

А и какво очакваш в крайна сметка като конкретика? В дъното, в АБСОЛЮТНОТО дъно на всеки коментар, който ще получиш, колкото и конкретен да е, ще има едно "допадна ми/не ми допадна". Факт е, че има обективни проблеми, които могат да бъдат изтъкнати, но дори при тях накрая ще опрем до лично мнение. И какво ще се получи? "Дай още по-конкретна конкретика кое и защо не ти хареса в това! Не можеш? Еми значи ти е харесало." Да, звучи малко абсурдно, но отстрани изглежда сякаш се опитваш да докажеш на хората, че ако не могат да докажат пред съда защо нещо не им е допаднало в "Играта", то нямат право да не са го харесали.

А се знаем и съм наясно, че не ти е това мисълта, нали? ;)
And you can't dance with a devil on your back...

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Nov 25, 2008 11:33 pm

@ Рол - отговорих ти за читателите в Ефремовия форум. Благодаря за отделеното време и конструктивните предложения - не знам усеща ли се достатъчно (особено като ми кипнат... мда), но оценявам усилията и извличам, ъъъ, разни неща от всеки отзив.

@ Всички други... я да преброя: един, двама, трима... четирима и половина разочаровани или отблъснати в една или друга степен. Подразнени? Ядосани? Anyone? *hopeful smiley*

...Доволен съм. Чувствам се... отмъстен.
Spoiler: show
(Ха! Ша учат Творецъ как съ Твори! Лаици!)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Nov 26, 2008 12:47 am

Добре, Калине, не знам дали усещаш, но от този диалог изглежда сякаш ти не приемаш, че книгата може да има обективни недостатъци. А субективните пък съвсем могат да си гледат работата. Надявам се да не е така.

И нека ти кажа нещо, което Хелсайд се опита да ти каже, но не разви - книгата се продава. Това че се продава означава не само, че можете да си покриете разходите и да имате количествена оценка на труда си. Това е издателската гледна точка. А читателската е, че човек дава пари за нея. Т.е. ако някой си е спестил една вечеря за тази книга, той има право на претенции към нея. Има право да изисква да е консистентна, със смислени персонажи, с хубави диалози, етц, етц. Тоест на някое от децата може да му е много забавно да включи рецепта за кекс вътре и да се чувства обидено, ако я няма, но пред читателя авторите/редакторите са длъжни да разкарат кекса, ако не се връзва с действието.

Да, авторите са деца. Не може да се очаква да пишат зряло и безгрешно. Но те вече са порастващи деца и може да се очаква да се учат на това. А това няма да стане просто с отричане на всяка слабост. По-добре е вие, вече порастналите, да се замислите какво на вас ви се вижда, че може да се подобри, да анализирате и критиките и да ги представите на авторите в подходящо небодлив вид, така че всяка следваща книга да все по-добра.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

kalein
Arcanist

Post by kalein » Wed Nov 26, 2008 7:56 am

za Igrata - mislq che v Efremov nqma da im xaresa, tazi kniga e ot tipa na Harry Potter, decata koito q chetoxa sa mnogo dovolni, direktorkata na HG sashto - tq q xaresa poveche ot Aurelion, no za xora koito se zanimavat s pisane ne stava :)... ne znam tova dobre li e ili zle
Ne sme qdosni iskame neshto obektivno... Imax v predvid che taka gubim realnata kartina. Obiknovenite chitateli ni karat da pishem scenarii za Holiwood, a kriticata pokazva che knigata ne si struva dori cheteneto. Az samata ne moga da precenq koe e realno i koe si struva, a za decata e normalno da se qdosvat. Pisaneto e trudna rabota. Ne sam kazala che ochakvame svetovna scena, da ne me razberesh pogreshno, no da te smazvat ot kritika xora na po 23-24 god i da se opitvash da im priemash dumite naseriozno, na men ne mi se struva seriozno :D zapochvame da se samnqvame za profesionalna zavist ili pone izkrivqvane... kusuri ima, no gi ima vav vsqka kniga... eto naprimer, sega chetem 10 na - 9 i xich ne ni se vijda tolkova slaba...

taka ne mije da se sazdade realna kartina, tova me pritesnqva
dnes malko ni doide v poveche, no utre mojem da poemame oshte... prosto shefkata na detskiq kompleks kaza na decata che Igrata e po-dobra ot Eragon, a te i kazaxa, che kriticite ne mislqt taka, a az ujasno se qdosax:( mai shte trabva da otsqvam kakvo im pokazvam, no te namirat mneniqta i v neta... a ni trqbva obektovnost - nito samo dobroto nito samo loshoto, sega sme v dvete krainosti:(
Още веднъж благодаря на всички за помощта.

К.