Излишно е да се спори на големи теми принципно, освен когато си млад. Много малко са хората, които тръгват с "да намерим истината" позицията, че и я запазват. Толкова малко, че изобщо не си струва да се предполага, че има такива, освен ако ги познаваш лично от доста време. Както и да гледаме на нещата, ЦЯЛОТО ни социално поведение е основано на жажда за енергия, била тя от доминация, от любов или от общ възторг. Тъй като последните две не съществуват в ситуацията на спор, той е според мен силно подсъзнателно свързан с нуждата от доминация. НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА ВТОРОСИГНАЛЕН!
Ако си по-умен и по-знаещ в ОБЩУВАНЕТО, постъпвай по съвета на Ники - "усет и практика" (е това не значи, че Ники го може

но е правилната идея). Според моя усет и практика, Мат е прав с:
Просто самата реплика "аз много съм чел и разбирам" и разните и вариации е излишна - не е ли по-добре човек просто да си напише мнението без да се изтъква? Особено като се вземат предвид хилядите тролове, които почват с някаква вариация на тази фраза...
В светлината на по-горните ми думи,
Дали обаче и в този случай самия акт на изтъкване, към когото е прикрепена и обосновката му, не действа като червен плащ за някои хора, ВЪПРЕКИ че я има И тая обосновка?
естествено действа точно по този начин, защото е заявка за доминация, както вече някой тук посочи. Това е НЕИЗБЕЖНО, никой и със сигурност не хората в повечето интернет форуми, не са някакви абстрактно спорещи с големи диалози гръки философи, а въпросните гръцки философи вероятно също не са били такива.
Казаното дотук не означава, че трябва да не се опитваме да водим хубав спор. Означава, че като видим, че не става, е по-добре да не си хабим нервите, както и чуждите. А изтъкването на цв-то на мен ми се струва единствено като стъпква в посока на неставането. Ако знаеш много, то можеш да постъпиш и по-умно (особено ако и без това си цитираш източниците) и вместо да казваш:
"Аз съм баси прото и мога да те светна, че филлайта се използвал в 878ма преди христа от Седрик Гуадермайер в изложба на въглено творчество пред жена му"
можеш да кажеш
"На мен темата също ми е доста интересна и понеже се интересувах доста навремето, имаше в една книга за Седрик Гуадермайер и 878ма и изложбата на въглено творчество, дето е използвал филлайт още тогава. И мен ми изглеждаше съмнително, затова проверих <ей тук> и <ей там> и май така излиза"
всичко е въпрос на подход.
п.п. разбира се това е при положението, че наистина искаш да водиш спора нормално де, което както уточнихме е рядкост, тъй като обикновено и ТИ искаш просто да доминираш, така че така и така ще си изтъкнеш цв-то и ще го режеш капутника отвисоко в момента, в който стане ясно, че не е чел колкото теб. Ей на виж Рольо как спори
п.п.2 - да, дългите цитати и искания за конкретност са по-мек вариант на същото. Един вид вместо да казваш "аз съм чел повече и знам повече", ти казваш "аз съм по-готин от теб, понеже подхождам сериозно, вложил съм повече време от теб и разбирам повече от теб логиката на спора". ИРЕЛЕВАНТНО! Ако си го направил и знаеш, че той няма, значи този спор не е за теб и е безсмислен (освен като доминация). Ако държиш на спора, намирате обща почва от гледна точка на вложени усилия. Да не говорим, че често по мои впечатления искането на конкретика е блъфиране или най-малкото изглежда заблуждаващо объркващо за опонента - или и ти не можеш да дадеш точен пример, или когато го направиш, се оказва, че и той е можел, но си няма на идея какъв точно детайл търсиш и какво имаш предвид.
This is it. Ground zero.