Matrim wrote:Просто самата реплика "аз много съм чел и разбирам" и разните и вариации е излишна - не е ли по-добре човек просто да си напише мнението без да се изтъква? Особено като се вземат предвид хилядите тролове, които почват с някаква вариация на тази фраза...
Мат, не е нужно да е казана с тия думи репликата. Понякога е достатъчно в литературен (примерно) спор да изтъкнеш теорията на Бахтин за многогласието в романа и на човека отсреща веднага му се включва червената лампичка "тоя се прави на много начетен разбирач, ся кво, опитва се да ме сплаши ли, да ми се направи на голям умник, той ся кво, опитва се да ме АТАКУВА ли, за ПО-ТЪП от него ли ме мисли?!?!?"
Сега, едва ли е в чак толкова краен вариант, но понякога е нещо подобно. Тук идва забележката на Ники, че като ще говориш с някого, трябва да се съобразяваш с нивото му. Само че:
Откъде да знаеш какво му е нивото и отношението му към подобни "демонстрации" в самото начало на разговора ви?
При опит за по-подробно обяснение понякога се получават засукани фермани, щото като говориш за кино и литература нещата невинаги са обясними с думи прости. Да, можеш да споделиш с думи прости мнението си. Но рядко можеш да го защитиш по същия начин. А аз в моите постове подобни "демонстрации на познание" ги правя единствено за да има човекът срещу мен някакъв point of reference, защото съм свикнал да си цитирам източниците и го правя ги с надеждата, че човекът може да се запита "Ъх, къв е тоя Бахтин, я да се поинтересувам"
А с "хората от Интернета" аз поне виждам смисъл да общувам, понеже тук е най-често мястото, където разни изкуства и произведенията им могат да се дискутират в някаква дълбочина, при това лесно и с най-различни хора.
Опасността от снобеене винаги я има, но обратната й страна пък (поне в моя случай, поне в повечето случаи) е желанието човек да обясни, да сподели познанията си с други хора, които току виж прихванали нещичко. Когато човек очевидно има какво повече да каже по някаква тема от друг човек, той може или да снобее и да е едносричен и саркастичен, или обратното - да е (относително) многословен в опит да сподели каквото знае, for it to be there for all to see.
Също така, човек не пише по форумите с очаквания да бъде четен от "средния" читател. Форумът не е вестник "24 часа" все пак

Той е място, където човек може да установи по-близък мисловен контакт с други хора, така че не се търси най-малък общ знаменател. Или поне аз не го правя. Това значи да тръгна да подценявам хората, които ще ми четат поста, още преди да съм тръгнал да го пиша.