ДЗИФТ - Трябваха им само 19 години...

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Oct 01, 2008 3:53 pm

Сигурно ще се гледа!
Нашият е дребен престъпник, който след един объркан обир преди 9ти си излежава младостта за престъпление, което не е извършил. Филмът започва с неговото излизане от затвора след 9ти (60те). Главната фабула е прекъсвана от флашбеци за живота му преди затвора и по време на престоя му там.
Това не е ли малко като "Бунтът на Ел"? (Не че съм го гледал, само ми разказаха сюжета!) :roll:

Fanatik_Priest
Smallfolk

Post by Fanatik_Priest » Sun Nov 02, 2008 7:14 pm

Отдавна не съм спамил по форума :). Обаче без да приказвам много ще кажа, че филмът наистина си заслужава. Нещо повече! Още със светването на лампите след края на филма, навсякъде в киното се чуваха възгласи от сорта на "Най-накрая един хубав български филм!"

Бих определил "хубав" най-вече (но не само) като добре продуциран и модерно пипнат (макар и отново нискобюджетен) филм. В крайна сметка всички сме наясно, че повечето ни филми са изключително зле, а нашите култови такива блестят със сравнително добра история, най-вече засягаща болни само за нас проблеми, посредствена игра дори и от най-големите ни "звезди" и нулево отношение на всякакви оператори и аудио оформители, евентуално инспирирано от безхаберието на "неземните" ни режисьори. Затова в крайна сметка една добра продукция с модерна визия има толкова добър отзвук сред хората.

За качествата на историята, персонажите и всичко останало няма да се нагърбя да пиша заради риска да "снеса" някоя ненужна информация. Само като за финал - вижте филма! Заслужава си, пък и сегашната ви подкрепа ще поощри създаването на още по-качествени неща.

Ревю на филма можете да прочетете в блога на нашия съфорумник VenomPlague на следното място: ЦЪК!
You Rock! ®
I Rock! ™

FanatikPriest.WordPress.com

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Nov 02, 2008 7:36 pm

Бях казал, че филмът е MASTER. И бях отрязан от Морвен.
Все едно, филмът е това. Управлява 8-) Уви, не съм гледал досега конкурентния му "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", но се надявам, че не отстъпва. Искам БГ кино и БГ литература. Хубави.
Edit: И бтв филмът е много български, много мъжки и реже, и ми е точно през центъра дали щели да го номинират за Оскар или не, защото показва, че българското може. Как можеше 70-те и 80-те да се правят филми на европейско ниво и литература? Какво стана с интелектуалеца наш, сви се в пашкула и се шашна - нямало пари. Това евтино филмче показа, че проблемът не е в парите.

Fanatik_Priest
Smallfolk

Post by Fanatik_Priest » Sun Nov 02, 2008 8:20 pm

Чул те Господ!
You Rock! ®
I Rock! ™

FanatikPriest.WordPress.com

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun Nov 02, 2008 11:19 pm

Аз го гледах преди десетина дни за втори път, на места малко повече отколкото трябва прилича на театър и това е единствената ми критика :)

надявам се да го пуснат на DVD, просто искам един БГ филм да си имам свестен в нас, който да не е правен преди повече от 20 години...
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Super M
Warmage

Post by Super M » Sun Feb 01, 2009 1:51 am

Нищо в този филм - от визията, облеклото и поведението на героите, през синтезатора, на който свиреше Явор Дачков, та до душа и плочките в банята към края, не ми напомняха и не бяха част от атмосферата, необходима за пресъздаването на 60-те години в социалистическа България, поне според мен де. Няколкото табелки, стари радио устройства и репликите "другарьо", просто седяха като екстравагантно режисьорско хрумване, целящо да ти се набие на очи, вместо естествено допълнение към архаичен декор от едно отдавна минало време. Започнах да си мисля, че черно-белият цвят е не за друго, а за да се притъпи това усещане за полу-съвремие, но когато онова изкуствено око започна да подскача из банята под формата на изключително зле направен специален компютърен ефект, прецених, че и мрачната визия не помага. Прехвалената скорост на филма също е убита от безброй ретроспекции и ретроспекции в ретроспекциите. Както винаги се прекалява със символизма и засуканите послания. Мамка му, очаквах много повече.

В контраст на споменатото, не може да е отрече, че някои от репликите са размазващи и режисурата все пак е в пъти по-интересна и добра от това, с което сме свикнали за български филм. Историята е не лоша, въпреки наличието на доста дупки и недомислици в нея, но тя можеше и трябваше да бъде съвременна история или ако се изискваше да бъде в миналото, то трябваше да е разказана и представена така, че наистина да те потопи в миналото. Иначе тази странна комискова действителност тип Sin City, за мен поне не сработи на фона на приказките за Банишора и Захарна фабрика.

Дано все пак това да е началото на ново поколение български филми и дано на всеки да е ясно, че има още много да се работи.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Feb 01, 2009 3:08 am

Това си е едно лично твое мнение. Свобода на словото енд стъф. Несподелено от повечето хора обаче.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sun Feb 01, 2009 5:23 am

Ми то мнението не е абсолютно негативно, а е разочаровано, за което са си виновни до голяма степен и завишените очаквания, каквито имах. Същото ме сполетя и с "Летете с Росинант", например. Сега с малко по-умерен позитивизъм, но с все така голямо желание, смятам да дам шанс и на "Светът е голяма и спасение дебне..." Аз между другото обичам бъларското кино и винаги, когато нещо се появи, което си заслужава вниманието, го гледам. Всъщност, се радвам на успеха на Дзифт и се надявам той да се превърне в стимул за още повече или по-малко успешни опити, но това не ме прави сляп към очевидните недостатъци, отбивания на номера и залитания към някои крайности и "българщини" в киноизкуството. Така или иначе, ако преобладаващото мнение за филма беше отрицателно, моето мнение от предния пост щеше да звучи по-различно и втория абзац щеше да е по-дълъг, по-развит и най-отпред, но след като "повечето хора", така или иначе го харесват, аз трябваше да изтъкна слабостите.

А когато правиш филм за 60-те в София и единственото, за което ти стига бюджета за външни снимки, е да покажеш фасадата на 2-3 знакови сгради отвън, и да опразниш част от жълтите павета, тогава е крайно неразумно да снимаш една съвременна стая, една съвременна тоалетна или един съвременен оркестър и като окичиш това с едно старо радио да кажеш "ето ви шейсетте". Мен това ме дразни, а аз не съм от хората, дето превъртат филмите кадър по кадър, за да откриват фактологични грешки в тях. Биха ли постъпвали по еди кой си начин героите в една реална ситуация, би ли звучала такава песен в такъв бар през шестедесетте по време на соц режим (edit: с голяма изненада установих, че песента е на Йосиф Цанков и наистина е била популярна по онова време и то с одобрението на Политбюро), би ли изглеждал душа в баня на къща, непипвана от 40-те години като моя вкъщи в момента, би ли столяо едно тебеширено очертание 20 години, бих ли правил грозен специален ефект на търкалящо се пластмасово топче, вместо просто да го търкулна... аз си задавам тези въпроси, а не ми се ще да мисля върху тях, когато гледам филм.

Ох и още ми се пише за българските филми ама съквартиранта ме събуди да му отключвам вратата и сега пак ще си лягам, щото ми се спи. Като ми кажете утре, че съм дребнав и заядлив, ще пиша още ;) Лека!
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Celeborn
Adept

Post by Celeborn » Sun Feb 01, 2009 11:36 am

Trip wrote:Хм, аз честно казано не съм гледал абсолютно никакви нови бг-филми/сериали и съм против тях на чисто принципно ниво (долнопробни третирания на долнопробната бг-действително, която дори не е точно такава всъщност), тъй че няма да има с какво точно да го съпоставя филма, но звучи интересно. Пък и доста шум вдигнаха около него...

Аз чакам първата бг-научна фантастика бтв, ама с ефекти и прочие! :mrgreen:
novembre
la città si accende in un istante
il mio corpo non si veste più di voglie
e tu non sembri neanche più così forte
come ti credevo un anno fa
novembre.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Feb 01, 2009 1:25 pm

Emo wrote:Хм, аз честно казано не съм гледал абсолютно никакви нови бг-филми/сериали и съм против тях на чисто принципно ниво (долнопробни третирания на долнопробната бг-действително, която дори не е точно такава всъщност)
Баси как не съм го видял това, ако имах време щях да реагирам с дълъг флейм, просто нямам думи. По-натам.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Feb 01, 2009 1:33 pm

Това от човекът, който не излиза от бг-филми просто :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Feb 01, 2009 1:52 pm

Добре, пич. За разлика от теб и Емо аз нямам пропуснат нов български филм последните 5 години без Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Всичко друго или съм го гледал на кино или след няколко месеца в понеделник по БНТ. Например от наскоро излъчената поредица "Филми на Прехода" се оказа, че не съм гледал само два и си попълних пропуските навреме в понеделниците.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Feb 01, 2009 1:53 pm

Моя грешка значи :)
And you can't dance with a devil on your back...

Trip
Moderator

Post by Trip » Sun Feb 01, 2009 1:57 pm

Muad_Dib wrote:
Emo wrote:Хм, аз честно казано не съм гледал абсолютно никакви нови бг-филми/сериали и съм против тях на чисто принципно ниво (долнопробни третирания на долнопробната бг-действително, която дори не е точно такава всъщност)
Баси как не съм го видял това, ако имах време щях да реагирам с дълъг флейм, просто нямам думи. По-натам.
Искаш да кажеш, че повечето нови български филми/сериали не са такива?

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun Feb 01, 2009 2:09 pm

Казах - като имам време за повече от двуредов пост, тогава ще се радвам да го обсъдим, дори в отделна тема. Може любезно и колегиално да изчакаш като добро момче.