Току що се върнах от един моноспектакъл в Сатиричния театър и съм дълбоко разтърсена. Спектакълът се казва "За народното творчество", а артистът, който го изпълнява, Камен Донев, е от пловдивския театър, но е на турне тук. Всъщност това му беше последното представление в София за този сезон. Сашко беше намерил билетите с връзки, защото иначе свършват със светкавична скорост и се чака по 3 месеца за тях. Залата беше абсолютно пълна, т.е. шоуто е доволно популярно. И, повярвайте ми, има защо. Гениално е.
По свъщество представлява една двучасова стенд-ъп комедия, гравитираща около българското народно творчество и битието на съвременния българин. Хуморът е просто НЕНОРМАЛНО ЯК. Пичът освен че ръси великите смешки, е адски добър танцьор и певец - пя всякакви народни песни и тропа всякакви хора. Това ДВА часа. Изумена съм от издържливостта му и езиковите му способности (за тия два часа той говори на италиански, немски, френски, английски с много реднекски акцент, гръцки и турски, всичкото това с ЕБАТИ ДОБРОТО произношение - мога да го потвърдя за няколко от езиците поне). На всичкото отгоре, в цялата тая мешавня беше вплетена и доста битова мъдрост - нищо, което не сме виждали вече, наистина, но толкова чудовищно въздействащо, че излязох разревана и не можах да се успокоя близо 10 минути. Аз съм си ревла, верно, но рядко нещо ме е докосвало толкова много. Просто поклон за тоя човек...
Поклон.
Ако някой от вас има възможността - идете го вижте. Задължително.