Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Sep 14, 2007 2:55 pm

dellusion wrote: Зависи. Ако това ти е целта - можеш програмно да пратиш файлове в кошчето :).
Иначе Кошчето рулз, много полезно нещо.
При мен никога нищо не отива в кошчето. Шифт+дел - ентър ми е алайъсното дълбоко в мозъка и вече се прави автоматично. :)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Sep 14, 2007 3:49 pm

Мисълта ми е, че ако целенасочено се стремиш да поставиш файл в коша - винаги можеш да го направиш. Дори и ако пишеш на език, който няма директен достъп до Win32 API-то.
При мен никога нищо не отива в кошчето. Шифт+дел - ентър ми е алайъсното дълбоко в мозъка и вече се прави автоматично.
Вече ме е страх от тебе. Не бих ти позволил да седнеш на компутера ми :D .
Look at the darkness...
...around me.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 14, 2007 4:27 pm

И аз съм така с шифта, според мен рисайкъл бина служи само за хора над 70 години и за офис служителки, които работят за пръв път с компютър.

Без да е особен сексизъм, казвам служителки, щото е добре известен факт, че на жените липсва базова интуиция за работа с компютър, НЕ ЧЕ Е ЛОШО, ПРЕОДОЛЯВА СЕ, СПОКО :oops: :oops: :oops:
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Sep 14, 2007 4:36 pm

Жоро, понеже половината във форума, не сме жени, викаш. И е добре известен факт, тъй като... ти си го казал ПЪК? :surly: Липсва на повечето от жените на 50 с две деца и телевизор. Също колкото и на някои повечето мъже на 50 с две деца и автомобил, между другото.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Sep 14, 2007 4:55 pm

Moridin wrote:офис служителки, които работят за пръв път с компютър.
Айде преди да се засягаме да четем внимателно :) Чудя се само дали по-бавното ориентиране на жените с компютрите не се дължи просто на по-късната възраст, когато се сблъскват с тях - някакси момчетата по-рано почваме с цикленето на комп. игри :)

edit: 2^10 постове :ninja:
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 14, 2007 5:00 pm

Морви, емпирична практика. А ти да не би сега случайно да си мислиш, че можеш да се оправяш с компютър добре? :mrgreen:

Едно е да си юзър, едно е да си пауър юзър! На момчетата им е ИНТЕРЕСНО какво и как става в компютъра. На момичетата не им е. Тва е то ;р
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Sep 14, 2007 5:05 pm

Бегай бе, за малоумни технически въпроси няма пол и възраст.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Fri Sep 14, 2007 5:20 pm

Мога да отбележа, че както съм предсавителка на силния, но нежен пол, все пак знам що е то Recycle Bin и как се ползва (че аз благодарение на него си скубя лекции от унито). Освен това знам как да го изключа така че изобщо да го няма. Това може да не ме прави Power User, но аз и не претендирам за тази съмнителна титла.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Sep 14, 2007 5:23 pm

Жоро, знам - или поне се надявам - че до голяма степен се майтапиш и че може би няма смисъл да взимам насериозно таковата, ама... хубу де, може да е въпрос на произход и семейство, ама от едно известно време (кажи-речи 23-4 години) насам ми е малко писнало от такива предразсъдъци. Да не говорим за това, че ти смесваш две съвършено различни неща.

Това, срещу което ръмжа, е твърдението ти, че жените са някак "по рождение" по-малко способни да се оправят с компютри.

Това, срещу което не ръмжа, е твърдението ти, че сред жените има по-малко на брой, които се интересуват от борба с компютри.

Още нещо, срещу което не ръмжа, е твърдение, което ти дори не си изказал - че сред хората, върху които аз и ти имаме наблюдения, и които просто използват компютри, а не се опитват да програмират или нещо такова, жените са повече от мъжете.

Само че не трябва да смесваш трите :)

Твърдението "ми аз познавам много по-малко жени-компютърджийки, които знаят какво правят, отколкото мъже-компютърджии, които знаят какво правят" е абсолютно еквивалентно на твърдението "ми аз познавам по-малко жени-компютърджийки отколкото мъже-компютърджии" - с което съм съгласен.

Твърдението "ми аз познавам много повече жени, които не могат да се оправят много добре с компютрите, отколкото мъже, които не могат да се оправят много добре с компютърите", няма никаква връзка с темата, защото мъжете, които познаваш, са предимно мъже, които се интересуват от компютри, а жените, които познаваш, са предимно жени, които не се интересуват от компютри - и в този случай съпоставката просто губи всякакъв смисъл.

Ако сега се изправиш тук, насред форума, и ми кажеш, че всъщност имаш наблюдения над много мъже, които използват компютри, но не са програмисти или системни администратори или нещо такова, а са примерно секретари или всякакъв друг вид служители, и повечето от тях се оправят добре с компютрите си... ами... ще ме изненадаш, ама много :)

Така че... твърдението, че жените като цяло се оправят по-зле с компютрите от мъжете като цяло, според мен просто не е вярно :) И... мамка му... все ми се струва, че ти би трябвало да си взимал повече изпити по статистика от мен бе! :plez:

Добавено: и не, не съм игнорирал геймърите. С тях положението е малко по-сложно - и това всъщност може да е единственото, което да обърне малко нещата. Иска ми се да кажа "ама това е друга тема"... но всъщност не е така - и геймърите са единственото възражение, което приемам отсега срещу този анализ. Ама за тях - после, сега малко работа :?
Last edited by Roamer on Fri Sep 14, 2007 5:30 pm, edited 2 times in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Sep 14, 2007 5:28 pm

Това, срещу което ръмжа, е твърдението ти, че жените са някак "по рождение" по-малко способни да се оправят с компютри.

Това, срещу което не ръмжа, е твърдението ти, че сред жените има по-малко на брой, които се интересуват от борба с компютри.

Още нещо, срещу което не ръмжа, е твърдение, което ти дори не си изказал - че сред хората, върху които аз и ти имаме наблюдения, и които просто използват компютри, а не се опитват да програмират или нещо такова, жените са повече от мъжете.

Само че не трябва да смесваш трите
Това имах предвид.
+1, така да се каже.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Sep 14, 2007 6:03 pm

Тук съм съгласен по-скоро с Жоро. ПОВЕЧЕТО жени, освен че имат по-малко желание да си блъскат главите с технически шитове, имат и по-малко талант да се занимават с това... Генетични заложби, какво да ги правиш... Жените имат области където се справят и учат по-бързо от мъжете, но техническите/компютърните проблеми не са от тях...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 14, 2007 6:06 pm

Значи третото не го твърдя, първото го твърдя. Сори :oops:
Полу на майтап, щото не ми се струва особено важно - всеки може да се научи стига да иска, но въпреки това вярвам, че за жените това не е толкова интуитивно по същия начин, по който не им е интуитивно пространственото ориентиране и т.н. СТАТИСТИЧЕСКИ. Знам, че има конкретни примери и в двете посоки.
Твърдението "ми аз познавам много повече жени, които не могат да се оправят много добре с компютрите, отколкото мъже, които не могат да се оправят много добре с компютърите", няма никаква връзка с темата, защото мъжете, които познаваш, са предимно мъже, които се интересуват от компютри, а жените, които познаваш, са предимно жени, които не се интересуват от компютри - и в този случай съпоставката просто губи всякакъв смисъл.
Това не е вярно и защо изобщо го твърдиш наизуст? ;р
Ако трябва, ще те изненадам - не казвам, че имам наблюдение над много хора, но в рамките на моите наблюдения (ЕСТЕСТВЕНО върху хора, които не се занимават с компютри) твърдението ми се доказва емпирично.

ДОРИ колежките ми в университета (които се занимават с компютри), колкото и гениални да бяха в програмирането, им се отелваше вола като нещо им се сбъгяса в инсталацията на вижуъл студиото. Това да бръкнеш тук, там, да разгледаш логче, да пробваш разни неща, да си се интересувал къде трябва да бръкнеш - това някак си просто не им идва на жените (по мои наблюдения). Следователно те нямат рождени данни за пауър юзъри. ДОРИ да разбират принципно от компютри.

За геймърите смятам е ясно :mrgreen: Там жените ще си останат аматьори вовеки веков. Ама то е свързано с ориентирането :mrgreen:
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 14, 2007 6:06 pm

Corwin wrote:Тук съм съгласен по-скоро с Жоро. ПОВЕЧЕТО жени, освен че имат по-малко желание да си блъскат главите с технически шитове, имат и по-малко талант да се занимават с това... Генетични заложби, какво да ги правиш... Жените имат области където се справят и учат по-бързо от мъжете, но техническите/компютърните проблеми не са от тях...
Жените се справят почти кадърно с комповете. Виж познавам само една две които изобщо са успели да разберат физиката зад обикновенния хладилник.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Sep 14, 2007 6:08 pm

Moridin wrote:Ама то е свързано с ориентирането :mrgreen:
Днеска много самоубийствено настроен. :)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Sep 14, 2007 6:30 pm

Колко много и добре си личи, че тук си плямпат предимно мъже с много предразсъдъци!!! :spite: Ромър-е, внимавай да не те заразят, моля ти се!!

Жоро, ти си един такъв миличък и добричък, ама кат почнеш ги ръси твойте бисери ...

А за ориентирането, хич, ама хич не съм съгласна. Макар и да има книга с такова заглавие, то е само за да са по-илюстративни разликите м/у женската и мъжката психика. Но пък, нагледно доказва че мъжете не са способни да мислят или вършат повече от едно нещо наведнъж! :bigtongue:
Лично познавам мъже които нито говорят, нито имат минимално чувство за ориентация. Пък аз, и да искам, не мога да се загубя; дори и в непознат, голям град.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!