Malazan Book of the Fallen

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
shannara
Misting

Post by shannara » Wed Jun 06, 2007 12:22 pm

Шайхири, забравяш колекционерската мания при поредиците - не е фенско да имаш първите 4 тома на български, а следващите на английски.

А дугите 2 варианта са кофти:
варианта да имаш 2 пълни колекции от една и съща поредица е тъп,
да си продадеш българските и да си купиш английските е хамалогия

Но, да - при възможност и равни финансови условия предпочитам оригинала.
От друга страна хората нямат много избор що се отнася до оригинални книги на езици, който не владеят. В този контекст съм благодарна на Колибри за преводите на Вербер.

Основен проблем, който напоследък срещам в книжарниците е пълното безхаберие на поръчващите. Дори любимите ми Ориндж прилагат тъпата тактика да внасят книги, които са части от поредица (обикновено 2ра,3та от, да речем, 5 общо) и ни гък, ни мък за внос на предни или следващи книги. :evil: :evil: :evil:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Jun 06, 2007 12:29 pm

Така е. Отчайващата липса на книжарническа политика е основният препъникамък. :roll:

А манията за колекциониране като потребителски подтик изобщо не съм я забравил, но тъй като при мен не само, че напълно отсъства - ами и ме дразни безмерно (да купуваш още 11 тома от тъпа история, която те е отегчила още с първата - или сто и кусур от кол и въже книги, само щото имали цифра и червена корица :roll: ), просто предпочетох да не я споменавам. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 06, 2007 1:04 pm

Не говорим за манията за колекциониране на 100 случайни книги с номерца, а за това като имаш 5-6-10, които ти харесват и са поредица да не са в 4 различни формата на 3 различни издателства и на 2 различни езика.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Jun 06, 2007 1:12 pm

Говорех за червената (отначало) серия на Бард. Знаеш ли колко хора си я събират?

А за другото, ок - при мен не работи. А колко хора купуват или поне четат Колелото само щото са го почнали? :wink:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Jun 06, 2007 1:12 pm

Или да имаш първа, втора и пета (!) книга от една прекрасна поредица, само защото хората от Книгомания са решили да внесат тях и нищо друго. Гррррррррррррррр!

За Sharpe пък изобщо не ми се говори - там май са внесли примерно дванадесетата и деветнадесетата и нищо друго. Грр. Не че не мога да си ги изпопоръчам online - и Incarnations, и Sharpe - ама някак си прекалено много стават в един момент нещата, които *се налага* да си поръчвам онлайн, защото тук просто не идват както трябва.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Wed Jun 06, 2007 2:47 pm

Я, намерих друг фен на Шарп! (въпреки че съм гледал само сериала, точа зъби на книгите в Амазон, но все не стигам до тях...) При това май ми е преподавал по Perl. :lol:
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Wed Jun 06, 2007 3:17 pm

Sharpe е изрод. :) И аз наскоро гледах сериите...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jun 06, 2007 3:38 pm

shayhiri wrote: А за другото, ок - при мен не работи. А колко хора купуват или поне четат Колелото само щото са го почнали? :wink:
Няма никва значка нито Колелото, нито ИСФ. Що се хващаш за неща, които са тотално вън от темата? Говорим за едно конкретно проявление на колекционизма, ти си фанал да си намилаш своето. А стига гонил костенурки, а.

А това, че при теб не работи, означава просто, че нямаш чувство за естетика ;р ИЛИ че си книжен плъх, какъвто знаем, че не си, тъй че..
This is it. Ground zero.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Jun 06, 2007 4:51 pm

Шарп МАЧКА, бях в екстаз миналата или по-миналата година като качиха всичките филми на арената и излезе новия (този в Индия). От тия филми се вижда точно колко зверски як актьор е Шон Бийн;)

За Колелото - еми определено ако човек има някакъв акъл няма за какво да чете натам само защото е почнал. Без да се самоизтъквам - чел съм само първата, но ги имам до 8ма, просто хич не ме накефи...

п.с. ако някой иска да му ги шитна да свирка! :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 06, 2007 5:17 pm

Ми извинявам се много, но съм съвсем съгласен с Шайхири. Аз събирам в някои случаи автори, в други поредици, но никога серии като ИСФ, само щот били с номерче. Също така колекционерската страст за квито и да било книги на български отдавна ми умря, така че по-скоро ако серията ме интересува, бих си повторил вече купуваните преводи в оригинал и бих си я довършил на английски, отколкото да троша кинти за нещо, дето дори на ниво предмет не ме кефи. Или някой тук все още се дърви на Бардовските издания, дето на средата на четенето им се е разлепил гланцът от корицата? Ае нема нужда.

Прочее, естетическите работи са мноу класни и стъф, обаче пък не ме кефи и номерът да искаш супер много да прочетеш нещо, обаче да не си го вземеш, щото няма да ти е симетричничко в библиотечката, а да чакаш някое конкретно издание и да четеш чуждото. Кофти е някакси.

Колкото до Колелото конкретно, него просто го чета, затова и си го купувам. На бг, щот в оригинал е същия шит и се пак е с няколко лева по-скъпо. Мен спря да ме кефи около 9-та, така че мога да се прежаля за 2-3 книги отгоре, колкото да стигна до края на серията.

ВРЪЩАЙКИ ТЕМАТА КЪДЕТО Й Е МЯСТОТО:

Изчетох си седмия Малазан с умерено голям кеф. Класи е над шестия, което е важно, но като цяло ми се нарежда някъде по средата, след тримата фаворити (пети, трети/втори). Като усещане е наполовина пета (в началото и края) и наполовина шеста (в средата, която, закономерно, се влачи кат черва). Част от сюжетните линии свършват в гъзъ, т.е. не свършват изобщо, друга част свършват дразнещо, трети обаче изпразват. Нещо, което обаче общо ме дразни, при това още от миналата книга, е засилващата се тенденция на Ериксън да ръчка сравнително важни герои, които после да убие едва ли не между другото. Сори, не ме кефи. Искам екранно време, искам важна роля, или поне, мамка му, ВАЖНА като сцена смърт. Вместо това разни супер централни персонажи го отнасят в разни супер тривиални и антиклимактични ситуации. Не можах да му простя за
Spoiler: show
Truth и Pella
в шеста част, няма да му простя и за
Toc Anaster и Trull
В тая. Всъщност безкрайно възмутен съм от поне три от смъртите, от героите очаквах в пъти повече. Един второстепенен пък ни занимава със съществото си в около 30-тина страници, разпръснати из книгата, и ти все очакваш да се случи нещо с него, а накрая то... не се.

Извън негативизма обаче историята набра яко скорост, случиха се доста важни неща и Карса пак е изверг, особено накрая :twisted: Освен това (ЕБАХТИ СПОЙЛЕРЪТ, ПРЕЦАКВА ЦЯЛАТА КНИГА, ОМГ КАПС ЛУДНИЦА)
Брис Бедикт се завръща в плът и кръв накрая :D Направо примрях от кеф
Така че от следващата част очаквам да кефи още повече :)
And you can't dance with a devil on your back...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Jun 06, 2007 5:25 pm

Ъм... все пак... тако'ата :) Шайхири беше единственият, който вкара ИСФ в кюпа - дотогава разговорът вървеше *само* за колекциониране на поредици, и то дори само на една определена поредица, пък макар и в две версии, по една за език... Иначе за ИСФ и аз съм съгласен де - също както и с Галактика едно време, няма съвсем смисъл от пълното течение.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 06, 2007 5:32 pm

Е ко?
Пречука Ток и Трул?!
Че това са единствените личности, които изобщо успяват да ми създадат някъв интерес ве!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 06, 2007 5:34 pm

Еми начи над супата и нежен полъх, да не се нагълташ с горещата пара :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 06, 2007 5:35 pm

Е поне не се ли възнесоха там нещо?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 06, 2007 5:36 pm

Никак даже :mrgreen: Но пък
На Ток дори кат минаваше през портата на Хууд му липсваше едното око, което значи, че вълците не са приключили с него, а Трул забремени Серен Педак
тъй че работата не е съвсем финална ;)