Утре (сряда) - да изберем дружно новите теми в "Ефремов

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Apr 10, 2007 9:09 pm

shayhiri wrote:Се в **з, според последната инстанция. :) Един жанр обвързан дотолкова с обичната от Трип прогностика е осъден на вечно обновление - или смърт. Цитираният от мен поджанр умря отдавна, както си му е реда. Киберпънкът и той дойде и си отиде. Изобщо - фентъзи му е макята. Неслучайно има такова огромно преимущество в продажбите.

А ако можеше и то да е нещо повече от евтин чалга ескапизъм, цена нямаше да има. :mrgreen:

Пич моля те иди в ъгъла и се срамувай. Или се застреляй. Само спри да плещиш глупости.
Last edited by Yan on Tue Apr 10, 2007 9:34 pm, edited 1 time in total.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 10, 2007 9:10 pm

Ми сингулярност принципно е термин, използван във физиката за описание на точките в пространство-времето с безкрайна усуканост или нещо от сорта, но кво общо има в случая, неам концепция.

Само че от толкоз спам ся Калин няма да види предложението за Базил и Базил няма да стане звезда :)
This is it. Ground zero.

sauron
Paragon

Post by sauron » Tue Apr 10, 2007 9:32 pm

Що да не дава резултати гугъла- дава. Като му пуснах да търси "Технологичната Сингуларност" ми даде 1(един) резултат, и то - статия от вестник "Нова Зора" :oops: - прелюбопитно четиво :roll:
http://www.novazora.net/2007/issue03/story_02.html
П.С. Ма и на мен това словосъчетание ми звучи, като че трябва да ходя в ъгъла :cry:
Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Apr 11, 2007 8:44 am

Ми на мен тва словосъч'тание ми звучи като идеята, че ако технологиите продължават да се развиват в същата геометрична прогресия, в един момент в бъдещето ше се получи т.нар. сингулярност, т.е. нещо ше стане мноу фантастично и прогностично и маняшко и си му е*ало мамата. Така ги виждам аз нещата.

de3tuss
Smallfolk

Post by de3tuss » Wed Apr 11, 2007 11:15 am

Не знам кой е предлагал темата и как я е предложил, или Дилян как я е записал или къде изобщо е проблемът по веригата, но Роланд е прав - заглавието е идиотщина.

Всъщност трябва да е: "Моралното остаряване на произведенията в жанровете фантастика и фентъзи" - водещи Де3тъс (аз, демек) и Нерксис.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 11, 2007 11:20 am

Така по бива, макар че пак ще се бием, ако не внимавате :twisted:
And you can't dance with a devil on your back...

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Wed Apr 11, 2007 11:32 am

по принцип термина не е така познат на български, както го знаят на английски като Technological Singularity. Trip даде дефиницията. останалите да си вадят изводите. без да обиждате вярата ми, ако обичате.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Apr 11, 2007 11:53 am

Elan Morin Tedronai wrote:по принцип термина не е така познат на български, както го знаят на английски като Technological Singularity. Trip даде дефиницията. останалите да си вадят изводите. без да обиждате вярата ми, ако обичате.
Никой не обижда вярата ти, а изтъква очеввадната идиотщина на заглавието на български.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 11, 2007 11:54 am

Защо, терминът може да е непознат, но си е все така същият на български явно?
This is it. Ground zero.

Random
Ascendent

Post by Random » Wed Apr 11, 2007 1:07 pm

Нищо му няма на наименованието според мен. Срещал съм го точно така на български, а ако не се лъжа автори като Виндж и Строс са популяризатори на точно тази идея.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.