Това за слоновете си звучеше като глупост поне в моите уши. Честно казано, мисля, че без каквито и да било думи от страна на разказвача сцената щеше да е по-въздействаща. Разказвачът, при все че звучеше доста приятно на места(едно такова епично), и на мен ми дойде в повече. А и "труповете бяха хлъзгави"... Не знам. Нито звучи на място, нито е епично.Trip wrote:А репликите на разказвача ми бяха дразнещи с това че можеха да са по-малко. А това за слоновете не разбирам какво му е толкова тъпото - слоновете са били тежки и тромави и са се подхлъзвали на персийските трупове, които са застилали земята. Кво толкова? Нищо оригинално, но въобще не бих го сложил сред дразнещите ме неща. Едновременно демонстрира защо спартанците са успели да бутнат слоновете от скалата и факта, че са избили толкова много персийци, че склоновете са били пълни с мърша.
Roland wrote:Емо, не се подхлъзвай
С Пиратите, нали?Roland wrote:по наклонената плоскост на защитаване на филм, който умерено не ти е харесал, от човек, който МНОГО не му е харесал, че накрая ше станеш фенбойАз съм го изпитвал в обратната посока тва. и е кофти
![]()
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Trip wrote:Важността на събитието щеше да я осъзнаеш, ако имаше представа за мита за 300-те спартанци преди да си гледал филма. Важна част от общата култура е, ако не друго. Така че това с "мит или квото е" ше го пропусна покрай ушите си. Ако си имаше представа за мита, щеше да разбереш, че филмът Е по него и 90% от критиките ти отиват в кофата.
Идеята на мита е, че те забавят персийските орди и печелят жизненоважно време за останалите гърци, да се организират и прочие.
Е тука каза голяма глупост. Първо, по време на персийските войни армията не е била толкова от наемници, колкото от разни нещастни хорица докарани от всички краища на империята. Второ, наемниците са били крайно далече от "страхливо копеленце, което ламти за плячка". Особено след края на пелопонеската война oгромна част от гръцките хоплити са ставали наемници, просто защото проклятието на тяхното поколение е било, че цял живот са се занимавали с война и не е имало какво друго да правят със себе си. А и тогава те са били сред най-качествените воини където и да е, та търсенето от страна на Персия е било голямо. Класически пример е Xenophon, който е философ (ученик на Сократ), учасвал като наемник на страната на Cyrus в борбата му срещу Artaxerxes II. Въпреки че печелят битката, Cyrus загива и десет хиляди гърци се оказват сами насред пустата Персия. Xenophon поема командването и успява да ги преведе обратно до дома им, както можете да прочетете в книжката му.Наемник в древния свят = страхливо копеленце, което ламти за плячка. Поне в сравнение с воина-гражданин. И особено в сравнение с воина-гражданин-спартанец.
Ми според мен комиксът = 10/10, филмът = 8/10Muad_Dib wrote:Комиксът > Филма. Енд ъф стори.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest