Светлият боец (некоректни и без предупреждение спойлери)
- Jaar
- Mistborn
Светлият боец (некоректни и без предупреждение спойлери)
Прочетох я преди малко и реших да си споделя впечатленията.
Определено е хубава книга. И това, което ме радва най много, е, че на български автор!
Има атмосфера, макар и малко разкъсана, а стилът - който е чел Елена Павлова и преди ще го познае - едновременно разговорен език, съчетан с пълнокръвни (да, колко кръв има в тази книга )описания, които обаче бяха малко еднообразни на места, и какво ли още не. И аз се отвлякох ...
Сюжетът ме изненада и през цялото време държа вниманието ми приковано. Беше ми много интересно да науча как ще се преплетат различните сюжетни линии, макар че имах някои очаквания, които в голяма степен се оправдаха.
Но според мен романът можеше да има и млако по-цялостен и завършен вид. Предполагам, че Елена Павлова го е поорязала (дали още преди писането или след това?), за да се вмести в дадения обем, но все пак.
И това, което най-вече ми развали хубавото впечатление от книгата - краят.
*СПОЙЛЪР*
Много тъпо ми се видя, когато всички умряха.
*КРАЙ НА СПОЙЛЪРА*
Ще направя едно безумно сравнение по този повод - краят на "Светлият боец" напомни ми на края на "Тютюн". Безсмислени ми се виждат и двата, но ще се радвам да чуя и вашето мнение по въпроса.
Пък и какво мислите за книгата като цяло?
Определено е хубава книга. И това, което ме радва най много, е, че на български автор!
Има атмосфера, макар и малко разкъсана, а стилът - който е чел Елена Павлова и преди ще го познае - едновременно разговорен език, съчетан с пълнокръвни (да, колко кръв има в тази книга )описания, които обаче бяха малко еднообразни на места, и какво ли още не. И аз се отвлякох ...
Сюжетът ме изненада и през цялото време държа вниманието ми приковано. Беше ми много интересно да науча как ще се преплетат различните сюжетни линии, макар че имах някои очаквания, които в голяма степен се оправдаха.
Но според мен романът можеше да има и млако по-цялостен и завършен вид. Предполагам, че Елена Павлова го е поорязала (дали още преди писането или след това?), за да се вмести в дадения обем, но все пак.
И това, което най-вече ми развали хубавото впечатление от книгата - краят.
*СПОЙЛЪР*
Много тъпо ми се видя, когато всички умряха.
*КРАЙ НА СПОЙЛЪРА*
Ще направя едно безумно сравнение по този повод - краят на "Светлият боец" напомни ми на края на "Тютюн". Безсмислени ми се виждат и двата, но ще се радвам да чуя и вашето мнение по въпроса.
Пък и какво мислите за книгата като цяло?
Last edited by Jaar on Tue Apr 27, 2004 11:31 pm, edited 1 time in total.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them
Once you find them
Да, и мен :(
Иначе аз на Павлова съм чел само половината от Сърцето на Скиталеца Отвъд и честно казано рядко съм попадал на толкова лош стил. Делничност, ей това е най-точното описание. Епично фентъзи, разказано от готвачката от село, ей на това ми приличаше :/
Иначе аз на Павлова съм чел само половината от Сърцето на Скиталеца Отвъд и честно казано рядко съм попадал на толкова лош стил. Делничност, ей това е най-точното описание. Епично фентъзи, разказано от готвачката от село, ей на това ми приличаше :/
And you can't dance with a devil on your back...
Нищо подобно. На Фарланд преводът е куц, но стилът си е стандартен бозавеещ "бях ветеран от Виетнам и прописах фентъзи"-стил. Нейният поне в Скиталеца е в пъти по-зле. В смисъл, извинявам се, ама това е единственото фентъзи, което съм почнал и не съм изчел, а съм минал през кви ли не помии. Сори, ама никой не се намери, който да ми я похвали тая книга и на мнението ми за нея да отговори с друго, освен "Е да, ама пък Номад е много яка". Може бе, може, имам я и ше я изчета и нея, обаче Сърцето на Скиталеца Отвъд не е Номада и в крайна сметка и Зелазни е писал шедьоври наред с боклуци. Което знам, че няма нищо общо с теб, Мат, ма пък трябваше да си го изтъкна.
Протокола никой за нищо го няма :р Аз точно тебе, Ян и Пешев визирам. не стаа, личи си, че още се учи да пише епично фентъзи, то не е лесно. Трябва си бивш дърводелец, бивш ветеран от Виетнам, да имаш жена на име Хариет или *поне* да се казваш Тери...
Е, на мен пък ми беше писнало от епичност в фентъзито и затова стилът на Елена ми дойде като глътка свеж въздух. Верно попрекаляваше с ломотенията и акцентите, но се свикваше. Но всъщност и аз предпочитам "Номад".
BTW, точно преди малко я почнах новата, почва доста интересно, напомня на култовите й книжки под псевдонима Лени Кинг. Трябва и тези да си ги намеря отнякъде, особено "Балада за бръснача" рулираше просто...
А и прескочих спойлърите, защото съм умен.
И последно - най-важното да пишеш хубаво фентъзи не е да си ветеран от Виетнам, а да си учил антропология. Ле Гуин, Ериксон, още някой от любимците май също...
BTW, точно преди малко я почнах новата, почва доста интересно, напомня на култовите й книжки под псевдонима Лени Кинг. Трябва и тези да си ги намеря отнякъде, особено "Балада за бръснача" рулираше просто...
А и прескочих спойлърите, защото съм умен.
И последно - най-важното да пишеш хубаво фентъзи не е да си ветеран от Виетнам, а да си учил антропология. Ле Гуин, Ериксон, още някой от любимците май също...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- Jaar
- Mistborn
За "Сърцето на скиталеца товъд" съм съгласен, че на места беше доста объркано. Но пък ми напомняше на Мартин. Все пак не във всяко епично фентъзи добрите главни герои измират. Де този късмет???
"Номад" и на мен най-ми допадна, но пък все още не съм прочел книгите й под псевдонима Лени Кинг (не съм ги и намерил дори, но и с това ще се занимая в скоро време) и не мога да кажа със сигурност. Авселената на "Номад" си е завладяваща отвсякъде. Магия и техника, религия и киборги, пустинята и океаните и какво ли още не на едно място. Някой има ли представа дали скоро Елена Павлова ще издава/пише роман/разкази от "Номад"?
И ако трябва да се върнем на въпроса за епичното фентъзи, необходимо ли е и тя да пише като Фийст (напълно произволно избран от купчината автори)? Стилът, особено в "Светлия боец" на места е доста простоват (което обаче не е толкова зле, защото пасва на книгата и героите), но пък и не ми се чете втори Толкин.
"Номад" и на мен най-ми допадна, но пък все още не съм прочел книгите й под псевдонима Лени Кинг (не съм ги и намерил дори, но и с това ще се занимая в скоро време) и не мога да кажа със сигурност. Авселената на "Номад" си е завладяваща отвсякъде. Магия и техника, религия и киборги, пустинята и океаните и какво ли още не на едно място. Някой има ли представа дали скоро Елена Павлова ще издава/пише роман/разкази от "Номад"?
И ако трябва да се върнем на въпроса за епичното фентъзи, необходимо ли е и тя да пише като Фийст (напълно произволно избран от купчината автори)? Стилът, особено в "Светлия боец" на места е доста простоват (което обаче не е толкова зле, защото пасва на книгата и героите), но пък и не ми се чете втори Толкин.
Last edited by Jaar on Tue Apr 27, 2004 11:40 pm, edited 1 time in total.
But there never seems to be enough time
Once you find them
Once you find them
хм аз на Елена съм голям фен, в интерес на истината най-много ми допада Номад, но може би, както казва Мор, защото му се кефя от едно време. особено забавно е да го четеш и да играеш fallout.
инак светлият боец си ме кефи, обичам извратени и кървави истории без хепиенд. много е яка и вселената в която се развива сюжета, в смисъл всички измислени марки коли и други дребни детайлчета.
разбира се винаги може да се иска повече
инак светлият боец си ме кефи, обичам извратени и кървави истории без хепиенд. много е яка и вселената в която се развива сюжета, в смисъл всички измислени марки коли и други дребни детайлчета.
разбира се винаги може да се иска повече