Frank Miller's 300

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 27, 2007 5:40 pm

Ами очаквам нов подход към нещата, а не просто подобрени спец. ефекти. Щото отдавна спрях да им се трогвам.

В 300 има епика мноу ясно! Навсякъде, където древно-гръцки (древно-римски, рицари и прочее романтична сволоч) войни мрат с количества за дадена кауза има епика. :lol:

Иначе 300 е малко по-различен. Леонид остро не е мутант, нито пък някъф супермен. Изродите са изроди - не видях някой от тях да направи буря, да стреля с паяжина или да мести предмети с мисълта си. Не видях и Ксеркс да произведе нещо повече от приказките си колко бил божествен.
Т.е. липсват супер пауърс, освен ако не включим физическата сила на един от уродите и добрата организираност по време на битка, която спартанците са имали, като такива. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Tue Mar 27, 2007 5:41 pm

Така, да се включа и аз с няколко думи по един въпрос, за който спорите: ще "остане" ли 300. Като човек интересуващ се и познаващ историята на киното (особено американското), ще кажа с пълна убеденост - не, няма да остане. Защото ефектите в киното са преходни - постоянно се въвеждат нови и нови, все по-добри техники и в този процес старите започват да изглеждат глупаво и смешно, или най-малкото недодялано. А ефектите са единственото, което ни предлагат уважаемите спартанци. В историята остават филми с интересен сюжет, добра режисура и актьорска игра, и не на последно място - с някакъв вид емоционален заряд (да не се бърка с възхищение от ефектни кадри). В 300 тези неща ги няма, затова филмът просто ще отшуми след като премине първоначалния buzz около него.
:shark:
Feel the summer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 27, 2007 5:45 pm

Респект.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Mar 27, 2007 5:48 pm

Roland wrote:Да де, естествено, затова огромните ивенти на Марвел и DC са толкова разтърсващи, затова и продават такива тиражи, затова излизат супер луксозни издания... Осъзнай се или започни да говориш с факти.
Колко повече факти? Най-продаваният Спайди комикс в момента е под 150 000 (а даже бяха и под 100 000, когато аз се интересувах от темата, да не говорим пък за колапса). В страна от 300 000 000, където навремето всяко дете го е чело? Старите фенбойчета остаряват бавно, но сигурно. Кой ще ги замести, като свършат? И всичко това на фона на милиарди приходи (сумарно) от филми, които непрекъснато се умножават, ДВД-та, телевизии, мърчандайз и т.н.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 27, 2007 5:51 pm

Amelia wrote:Ами очаквам нов подход към нещата, а не просто подобрени спец. ефекти. Щото отдавна спрях да им се трогвам.
В 300 няма нов подход към нищо. Само хипертрофия на отдавна омръзнали визуални похвати.
Amelia wrote:В 300 има епика мноу ясно! Навсякъде, където древно-гръцки (древно-римски, рицари и прочее романтична сволоч) войни мрат с количества за дадена кауза има епика. :lol:
С количества? От тях видимо умря само гейчето + един-двама фонови. И накрая още... ъъъ... трима. Те тристате спартанци без друго бяха максимум двайсет човека де... А по това определение за епичност излиза, че и Троя е епичен. Пък той, милият, не беше.
Amelia wrote:Иначе 300 е малко по-различен. Леонид остро не е мутант, нито пък някъф супермен. Изродите са изроди - не видях някой от тях да направи буря, да стреля с паяжина или да мести предмети с мисълта си. Не видях и Ксеркс да произведе нещо повече от приказките си колко бил божествен.
Т.е. липсват супер пауърс, освен ако не включим физическата сила на един от уродите и добрата организираност по време на битка, която спартанците са имали, като такива. :lol:
ЙЕС! ОМГ! РАЗЛИКАТА! Ми това не е супергероичен комикс бе мацка :) Което нито прави супергероичните по калъп, нито този по-добър от тях, а само теб - по-податлива на коремни плочки и мелета с хладни оръжия, отколкото на pewpewpewlaserbeam. Впрочем, и "От Ада" е по комикс. И там няма суперсили. Бтв, дали ше са суперсили или триметрови персийци + трола от Мория, сбъркал филма, ефектите са си ефекти.

Едит: Шайхири, Ян не те ли затапи вече по тоя параграф?
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Mar 27, 2007 6:06 pm

Само едно не разбирам и това е как никой не му пука, че ОГРОМНОТО СМАЗВАЩО превъзходство на 300 пред обичайния комикс стак е просто в бруталния му фийлинг за първична мъжка сила, който изобщо остава недосегаем за никви батманяци, суперменяци и т.н. И не, Симеоне, последният Супермен изобщо не го бутай в тоя контекст :)

Това, че НЯКОИ хора смятат това явно достойнство на филма за девтокласническа малоумщина, е проблем в общи линии изцяло техен. Два пъти по толкова пък се кефят оргазмено на таз именно негова черта и по тая причина той ще остане в историята (както и с безумния хайп около него), а не заради не толкова впечатляващите си ефекти, и то дори не толкова в историята, колкото в моите спомени лично, пък боли ме фара за историята :)
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 27, 2007 6:12 pm

Ся, огромно количество хора се кефят и на чалга, някак това не е показател. Когато имаш филм, книга и т.н. продукти на интелектуалния труд, идеята е да им се кефиш на интелектуално ниво, а не на ниво "мъжки тела". За това си има плейгърл и фитнесмания.
I don't wanna die

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 27, 2007 6:12 pm

Квот каза Морви. Първична мъжественост и сила има и в, сещате се, "Първична сила" ;)

Ми да ти кажа, той и Хълк излъчваше първична мъжественост и сила, ама тва не му помогна :) И бтв, да ти върна топката - тва пък, че ти, Амелия и целокупният американски народ не сте надраснали 9-ти клас, не прави филма по-добър, нито превръща първосигналното му мъжкарск дуене в нещо особено достойно или оставащо :)

Та без абсолютизиран субективизъм, плс.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Mar 27, 2007 6:15 pm

Еми няма без, явно е че възприемането на филма опира до него :)
Аз лично мисля да си остана на девети клас, без да смятам по какъфто и да е начин, че това ме прави чалгаджия, и то с чиста съвест и неподправен кеф :)

В крайна сметка - който е дал 6 лв и му е било тъпо - кофти за него :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 27, 2007 6:16 pm

[troll mode on]Индийд :) А който е дал 6 лева за ТОВА и му се е изкефил толкова много - два пъти по-кофти за него :mrgreen: [/troll mode off]

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 27, 2007 6:16 pm

Уф, пак ли ще циклим на това? Не става дума за тъпо, ма няма да му остане нищо особено от тоя филм.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Mar 27, 2007 6:20 pm

Roland wrote:Едит: Шайхири, Ян не те ли затапи вече по тоя параграф?
Не.

Ако не броим изместването на дискусията в строго личен план - похват, който според основното философско течение във форумните дебати, автоматично затапва всеки опонент по всеки параграф. :lol:

Напомням ти, че разликата в приходите беше 500 до 1000 пъти в полза на филмите. Дори да съм хиляда пъти в грешка и всъщност да е само 1,5 пъти, конкретният спор пак е в моя полза.

Иначе не бих го и почнал. Познавате ме.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 27, 2007 6:27 pm

Btw, аз някога с голям кеф си гледах Пырвична Сила. И Разбиване сыщо. Сега сым ги поспряла, щото сым заета с други неща, а и федерацията се промени прекалено и не ме кефи вече...

Пет пари не давам за това дали филма 300 ще быде записан с нещо в анал(н)ите на кино-индустрията. Като казах "остава" имах предвид себе си. Остави ми нещо в душицата тоя филм. Оттам насетне дали ще го признае публиката и критиката ми е през некыде :)

И кфо му е лошото на пырвосигналното мыжкарско дуене? Ако идва от истински мыжкари и е куул, голям праз че е пырвосигнално. Бюти ис ин ды симплисити, както е казал някой мыдрец. :lol:

За Морви:
Продуктите на интелектуалния труд могат да те кефят и на физическо ниво. Не ме карайте да ви обяснявам биохимията на нещата - адреналини, ендорфини и прочее. Да не говорим за емоционалния и сексуалния импакт вырху тялото. От метыл музиката ми е останала обичта кым нещата, които ме надыхват. 300 ме надыха, така както отдавна не ми се беше случило да ме надыха филм. Следователно е Добро. То па аман от някакви комплицирани интелектуални удоволствия понякога! Аз лично имам нужда от време на време да си се изкефя чистосырдечно без да пускам рациото в действие. Много е освежаващо!
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 27, 2007 6:37 pm

Напомням ти, че приходите от филмите са едно, приходите оставащи за Колумбия друго (тези кина имат доста режийни, честно), а това което плащат на Марвъл съвсем друго. Нищо чудно и да са повече от последните 5 години, но в никакъв случай не стигат и процент от цитираните от теб цифромании.
В статията в Бизнес Уик, към която бях пуснала линк бяха посочени 7 милиона еднократно (от които кой знае колко са взели посредниците, ако е имало такива). Е, и?
Това по никакъв начин не прави Марвъл издържащи се от филми. Това е веднъж в историята за най-касовия му филм. А само от най-продаваните си комикси печели тройно повече годишно.
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Mar 27, 2007 6:41 pm

@ Жоро - мхъм :) Явно до субективно усещане опират нещата. Иначе и аз си падам по Първичната Мъжка сила, но както си казах в мнението, в повечето случаи не я усетих добре поради липсата на правилен контекст. Липсваше ми buildup-а, който да ми вкара буцата в гърлото по време на кулминационните сцени.

Ако бяха направили филма с половин час по-дълъг или ако бяха резнали леко спартанската сюжетна линия и на нейно място бяха сложили малко повече взаимодействие между пичагите, мисля че всички щяхме да сме много по-доволни. Хем щях да имам тая съпричастност с героите, дето мрънкам за нея, хем щеше да има повече gratuitious плочки и баджаци.

Колкото до продуктите на интелектуалния труд - всъщност и филмите, и книгите са истории, не по-различни в същността си от тия, дето пещерняците са си ги разказвали около огъня. А доста от тия истории, сигурен съм, са имали за цел да вдигнат адреналина на слушащите и да ги държат в напрежение. Това че литературата и киното предлагат много възможности отвъд тази не значи, че тя трябва да бъде пренебрегвана. Да направиш нещо силно въздействащо върху емоциите, независимо кои, не е лесна работа, а по коментарите на Жоро и Хриси, създателите на 300 явно са успели в някаква степен. Тъй че лошо няма.

Аз лично, след първото гледане, останах с впечатлението, че Зак Снайдър не е успял да напипа баланса във внушението, попрестарал се е и не е изпълнил потенциала, който филма можеше да има.