Frank Miller's 300
- BaYa
- Forsaken
Ambartanen wrote: От това наистина може да стане гениална комедияОсобено с Брус Кeмбъл в ролята на Леонидас

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
АлДим, да не би да си историк, случайно?
Ако е така, извинявай, честно! Не бих искал да разбивам илюзиите ти относно историята като "наука" и баща й.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Учтивият човек се извинява за евентуалната си грешка дори да няма последствия от нея. 

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Трее ти прата комиксчетата с негоBaYa wrote:Ambartanen wrote: От това наистина може да стане гениална комедияОсобено с Брус Кeмбъл в ролята на Леонидас
Просто блестяща идея!!!!!! Брююююююююююююс!! Буахахахахахаха!!!! Ще стане хипер-култов филм!

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Аз да отговоря вместо АлДим - да, историк е и мейджырыт му е ТОЧНО древна грыцка и римска история. Т.е. наложило му се е да изчете достатычно от Херодот и останалите древни автори, че да знае най-добре кое е истина и кое не. И грыко-персийските войни ги е учил в подробности. Така че, все си му ги разбил илюзиите. 

shayhiri, сори, че трябва да те разочаровам, но никой не поставя казаното от Херодот под повече съмнение от историците, които го изучават. Даже началото на годината водих семинар на тема дали е "баща на историята" или "баща на лъжите", в което дискутирахме различните гледни точки. Истината както обикновено е по средата. И btw каквото и да е днешното значение на думата "история", фактът е, че Херодот я използва първи в този контекст и значи "проучване".
Твоята всезнаеща и бликаща от мъдрост личност в момента единствено моли да бъде вкарана в кучи гъз.
Твоята всезнаеща и бликаща от мъдрост личност в момента единствено моли да бъде вкарана в кучи гъз.
Сега пък ще трябва да се извинявам, че съм си позволил да ти направя професионален анализ единствено на базата на горния ти пост.AlDim wrote:Чудесен пример: http://imdb.com/name/nm0340485/Аз сым чувала някои негри да говорят с глас кат на Ксеркс бтв.
Верно, експлодиращият петрол е яко фентъзи. И го мятат с възгласи "Соо-рю-кен!"sharakiri wrote:И за огнените бомби.
Тук изразът е "благодарение на", драги.каквото е останало от нея след намесата на Херодот
Но ако оставим настрана какво е и не е фентъзи, едно е сигурно - Шайхирито определено живее в някакъв филм.

Пък и, както се оказа, си също толкова наясно със степените на историческа обективност, колкото и аз. Къде е базата за спор тогава?
В това, че не смятам трактовката на събитията в "300" за историческа? Погледни още първия си пост по темата. Казваш точно това, което бих казал и аз. Защо трябва да спорим?
Мисля, че бях достатъчно ясен тук:AlDim wrote:Ми накратко - филмът е доста кух в някои отношения, но визията и екшънът са меко казано ЗВЕРСКИ и изключително свежи! Общо взето преувеличена LotR-type епика среща крещящи B-movie изродщини. Някои ще са възмутени, други ще гледат ей така, примиращи от кеф.
Не го взимайте насериозно и забавлението ви е гарантирано!
п.п. професорката му се накефиА асистентите може да бяха доста възмутени от мутантите на Ксер(о)кс, но не можаха да отрекат титаничното внушение на цицоракула!
А ако не, ето ти го през устата на самия Милър, който - както се оказа след като пуснах преди малко сърча - е на абсолютно същото мнение:shayhiri wrote:Съгласен. Естествено, че пресилвам. Въпросът е, че самите автори на филма нарочно се дърпат надалеч от историята (каквото е останало от нея след намесата на Херодот).
И са намерили изключително удачен начин да го оправдаят. Доколкото знам, във филма цялата история е разказвана от разказвача Дилиос на негови съвременници/зрителите. Значи виждаме не това, което се е случило, а това, което той е видял (или дори натъманил). Това е гениална техника в случая: оправдава и демонизирането на врага (вследствие на омраза, суеверие или чисто незнание), и хиперболите, и митологизирането на цялото събитие. Вероятно ще трябва да се измисли ново название за този суб-исторически жанр: legendary го описва добре, мисля.
INTERVIEWER: It feels like a Spartan wrote it.
FRANK MILLER: It was meant to be that way. I wanted it to sound as if it had been told by an old warrior over a campfire and to look as we would vision it while listening to him. I wrote it for that 5-year-old me.
- BaYa
- Forsaken
Охххх, да моля, моля, моля, моля! Все ще споразумим заплащане/компенсация! Ще попитам Гаро дали е удобно (ако изобщо се навият да дойдат - надявам се че да)!!!!!Xellos wrote: Трее ти прата комиксчетата с негоArmy of Darkness са си култови.

АлДим, някое напътсвие за четива? Моля!!!

Edit: Муууууууууак! (Благодаря, на испански

Last edited by BaYa on Fri Mar 16, 2007 4:50 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
на фаилове са бе; ) ще ти ги метна не са големи.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
http://kino.dir.bg/material.php?id=5828
Ето още по темата. И това:
http://kino.dir.bg/material.php?id=5827
Горките иранци.
П.П.: МуадДиб и компания го гледат в момента. А аз съм на работа.
Ето още по темата. И това:
http://kino.dir.bg/material.php?id=5827
Горките иранци.
П.П.: МуадДиб и компания го гледат в момента. А аз съм на работа.

Но ще свърша докъм 22.00 и тогава вече ще мога да отида на нощната прожекция.
Обаче първо трябва да разбера дали наистина е толкова добър!
За щастие Никола и останалите би трябвало всеки момент да се приберат и да опищят форума.
Но ако са разочаровани, ще бъда предупреден и няма да ходя.
Както виждате съм си научил урока, блъскан в главата ми в продължение на два месеца.

Обаче първо трябва да разбера дали наистина е толкова добър!

За щастие Никола и останалите би трябвало всеки момент да се приберат и да опищят форума.

Но ако са разочаровани, ще бъда предупреден и няма да ходя.

Както виждате съм си научил урока, блъскан в главата ми в продължение на два месеца.