Oscars 2007

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 05, 2007 7:51 pm

Demandred wrote:Най-очевидното доказателство за това е колко голям процент от филмите по кината имат дебилен сценарий, но са поне прилични във визуално отношение. докато обратното е твърде рядко срещано.
Всеки кинотворец ще ви каже, че нищо не може да спаси лошия сценарий
Това просто не е вярно. Много голям процент от тях никога не биха казали подобно нещо. Примерите за добри филми със слаби сценарии са безброй. Пък и самия факт, че се съмнявам много от вас да могат да изброят дори трима известни сценаристи (които не режисират) , без да направят справка с IMDB, а всички знаят имената на стотици режисьори, актьори и дори десетки композитори на филмова музика говори достатъчно за колко "престижен" и "важен" в киногилдията и сред публиката е смятан сценария и труда по него.
Дем, бях обещал да ти отговоря, но след горното вече не виждам смисъл. Просто ще ти припомням чат-пат думите ти, защото причината да не харесаш някой филм най-вероятно ще бъде в сценария му. И след като не отдаваш дължимото на сценаристите, си заслужаваш боклуците, които без съмнение все някога ще пресекат пътя ти, колкото и да подбираш филмите с най-добрите сценарии (Notes on a Scandal, Departed, etc.). :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Mar 05, 2007 7:58 pm

Пак четеш постовете ми като дявола евангелието. Къде съм казал, че трудът на сценаристите не е важен? Просто реалността е, че и сред масовата публика, както и сред кинаджиите, техният труд далеч не е толкова престижен и оценяван като този на актьорите и режисьорите. Истина е също, че е много по-вероятно един филм да постигне успех при малоумен сценарий и впечатляваща визия, отколкото в обратния случай.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 05, 2007 8:35 pm

Тоя спор не го ли приключихме преди няколко дни, изяснявайки, че това, че Дем не съди филмите единствено по сценариите? Останалото са някви свободни интерпретации нямащи особено общо с думите му...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 05, 2007 10:20 pm

Какви интерпретации, бе? :? Пуснал съм цитат, който дори не съм коментирал.

Добре, Дем, разбрах какво смяташ, че смятат хората и гилдията за сценариите. Сега остава да кажеш дали и ти смяташ същото. Е?

Един пример за добър филм с, цитирам, "малоумен сценарий" също би помогнал на тезата ти. :?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Mar 05, 2007 10:29 pm

Епизод 2 на Star Wars. Ето ти пример. Или Командо на Шварценегер.

Иначе, както мисля, споменах нееднократно досега, аз смятам, че работата на сценаристите е важна, заслужава уважение, обаче не е най-важната при правенето на един филм.
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 05, 2007 11:05 pm

Много добър пример Войните. Направо мога да взема да млъкна, но не и преди да ви обърна внимание, че това не е добър филм и никога няма да бъде смятан за такъв.

http://www.rottentomatoes.com/m/star_wa ... =creamcrop

Ако не беше легендарната първа трилогия, подобна смешка никога нямаше да види бял свят. Дори взимайки предвид, че си го е писал самият Лукас.

Същото важи и за всички други филми от този тип.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Mar 05, 2007 11:28 pm

Виж сега, хич не ми пука колко критици са го оплюли, важното е, че за мен е добър. И все пак Rotten Tomatoes е просто един сайт, не някакъв ултимативен оценяващ на качеството в проценти без право на обжалване. Не казвам отличен или дори много добър, имай предвид. Но пък е прекрасен пример как с много пари и усилия, хвърлени за визия, ефекти, екшънсцени и т.н. дори при едни монументално глупави сюжет и диалог (плюс безлични актьорски изпълнения) филмът е добър. BTW, сега видях, че третият Star Wars, който за мен има също толкова глупав, а може би и повече, сценарий, има рейтинг 81% на RT, за това какво ще кажеш? ;)

Това, разбира се, са само два примера. Мога да дам други - примерно Герой, в който като махнем визията, няма нищо, но стана огромен хит.
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Mar 06, 2007 3:10 pm

- Доматите не е просто сайт, а събирателна на всички специализирани такива. Оценката е средна от 150-200 ревюта.

- Епизод 3 има по-висока оценка от Епизод 2 точно защото е значително по-добре като сценарий. (Поне се случва нещо съществено и смислено) Другото е същото.

- Герой има точно 100% на Доматите (и навсякъде). След като не само, че не оценяваш заслугата на сценария му за това, а и смяташ, че е много лош - като същевременно твърдиш, че Епизод 2 е добър филм - наистина вече можем да приключим обсъждането.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 06, 2007 3:24 pm

Сценарият на Герой е интересен с няколкото гледни точки, които представя, но самата история, по която е изграден филмът е клиширана до болка. И ако от този филм махнеш визията нямаше да събира и една четвърт от положителните си мнения сега.
Що се отнася до това, ако ще се радваме на цифри, за същото в imdb има над 3000 коментара и над 95 000 вота... и все пак трябва ли това да значи нещо?
I don't wanna die

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Mar 06, 2007 4:13 pm

Доматите не е просто сайт, а събирателна на всички специализирани такива. Оценката е средна от 150-200 ревюта.
Всички? Бре, аз все си мислех, че в Интернет има повече от 150 сайта за киноревюта и че английският не е единственият език на света. ;)
И в крайна сметка това е мнението на 150 човека, много от които не разбират кой знае колко от кино (включени са и ревюта от разни вестничета от селски тип по американските мащаби). Не виждам защо трябва да го приемам като последна инстанция.
Епизод 3 има по-висока оценка от Епизод 2 точно защото е значително по-добре като сценарий. (Поне се случва нещо съществено и смислено) Другото е същото.
Смислено? Let's agree to disagree.
Аз лично си обяснявам високите оценки най-вече с това, че Star Wars видят ли Дарт Вейдър с костюма и тежкото дишане, дори и за секунди само, и нещо им става. ;)

Герой за мен има много слаб сценарий. Първо, целият начин, по който е разказана историята, е грубо откраднат от Рашомон на Куросава, с тази разлика, че в Рашомон от този похват имаше смисъл, а тук е просто gimmick. Второ, сценарият е груба пропаганда - "Най-важно е единството на държавата и силната централна власт, дори когато за това трябва да се избият милиони", нещо, с което аз определено имам проблеми като послание.
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Mar 06, 2007 5:38 pm

А! Добре. :) Хубаво, че се мотивира, това е друга работа.

Точно "фашизмът" в Герой би могъл да бъде проблем, да. И аз съм изключително чувствителен на тази тема и хич не ми беше лесно да преглътна саможертвата на Безименния (милионите са статистика :wink: ). Но като се замислиш, друг изход от ситуацията просто няма. Това прави краят му толкова по-трагичен.

Освен това масата хора не ги усеща тия неща. Справка "Илюзиониста". :lol:

Да не би в Рашомон за пръв път да е използванa специфичната "unreliable narrator" структура? Просто до излизането на Герой той беше най-известният филм от този тип. :wink: А точно употребата й в Герой се е харесала на Морви. :)

Приеми Доматите като представителна извадка, не последна инстанция. Добра работа вършат като такава.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Mar 07, 2007 8:15 am

Нищо толкова лошо му няма на сценария на Герой, плюс това няма ли да се научите, че в източните филми поантата не е заплетеният и оригинален сюжет, а представянето на емоциите на преден план :)
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 07, 2007 9:21 am

Дръжки :) Големите емоции, дето ги има в Герой. Поантата поне в него е да видим колко шаренко и естетичничко може да се заснеме и как хвърчат :)

Иначе и аз съм на мнение, че Епизод 3 е с в пъти по-добър сценарий от Епизод 2, ако тва има значение...
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Mar 07, 2007 9:39 am

Има си емоции на килограм.. за емоционалните :o
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Mar 07, 2007 9:43 am

Добре де, има си, не е там въпросът. А ти сам казваш, че поантата не му е сюжетът...
I don't wanna die