- Spoiler: show
- На мен също като на Жоро ми хареса финала. Това че полицаят видя нещата по този начин съвсем не ме накара да си мисля, че са станали така. Той си падаше по фокусите и мистичното и това че реши да повярва в един приказен фокус като завършек на историята съвсем не ни задължава да мислим като него. Аз лично предпочитам да си мисля, че нещата не са станали така както той си ги представя.
Илюзионистът
Ланис, отговорно заявявам, че не може да има хубава история, която не следва принципите на справедливостта. Точно заради тези принципи хората неотменно търсят убежище в историите, защото истинският свят им е твърде алогичен, грозен и жесток. (Религията е на същия принцип.)Рол, една история не трябва непременно да е основана на справедливост, за да е хубава.
Историята на "Илюзионистът" можеше да просъществува само по два начина. Първият:
П.П.: Мор и Дел, какво тогава е станало?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
shayhiri, на мен явно ми остава безотговорно да повторя, че не справедливостта прави една история хубава. Изкуството дава различни отражения на живота. Няма да влизам във философски спорове за справедливостта на живота. Но историите в него биват най-различни и това конкретно отражение ми хареса - като филм... като разказ... като визия. Радвам се, че за разлика от теб, нито една сцена не предизвика желание за връщане на последното ядене. Филмът беше удоволствие. Беше магичен, а това, че го представиха като реалност, всъщност го направи още по-вълшебен. Представянето на последните сцени през мислите на полицая също бе плюс. Една история има много гледни точки. Цялата тази дискусия показва, че сме избрали различни, а наличето на такава възможност за мен прави филма още по-стойностен:).
Юда, егоист, луда и wow-холик 

- BaYa
- Forsaken
Миии, и аз го гледах! Хареса ми доста! Съгласна съм с Ланис, Мор и Никито!!
Или поне, моето мнение е по на тяхна страна!!!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Ланис, просто дадох пример за правилно използване на клишета. "Илюзионистът" не печели от липсата им, защото е замислен като клише. Това, че режисьорчето не може да използва правилно клишетата, с които работи, не означава, че ги няма.
В хубавите истории клишетата работят. В калпавите седят насилено (ако авторът е неумел или елементарен) или сбъркано (ако ги изкривява неуместно).
Филмът може да си е бил колкото иска магичен (Дем, визията и актьорите биват), но историята му я няма. Всичко, което имаме в този му вид е
Или просто се кефите, че
БаЙа, права си. Две необходими уточнения.
Първо, ако бях просто зрител, щях да кажа: кефи ме/не ме кефи, толкоз. Всичко отвъд това наистина е излишно. Само че на мен това ми е работата. Да правя истории. И като видя хубава, да се уча от нея. А като видя лоша, да не повтарям грешките й.
Второ, намерих за нужно да се обоснова, само защото иначе щяхте да ме обвините в сляпо отрицание на филма. Това си е моята обосновка, нищо повече. Вие си го харесвайте колкото искате, нямам нищо против и дори напълно ви разбирам, както се вижда абзац по-горе.
В хубавите истории клишетата работят. В калпавите седят насилено (ако авторът е неумел или елементарен) или сбъркано (ако ги изкривява неуместно).
Филмът може да си е бил колкото иска магичен (Дем, визията и актьорите биват), но историята му я няма. Всичко, което имаме в този му вид е
Или просто се кефите, че

БаЙа, права си. Две необходими уточнения.
Първо, ако бях просто зрител, щях да кажа: кефи ме/не ме кефи, толкоз. Всичко отвъд това наистина е излишно. Само че на мен това ми е работата. Да правя истории. И като видя хубава, да се уча от нея. А като видя лоша, да не повтарям грешките й.
Второ, намерих за нужно да се обоснова, само защото иначе щяхте да ме обвините в сляпо отрицание на филма. Това си е моята обосновка, нищо повече. Вие си го харесвайте колкото искате, нямам нищо против и дори напълно ви разбирам, както се вижда абзац по-горе.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Да, объркващо е така.
На мен филмът ми хареса, въпреки всичките недостатъци. Ланис добре го е казала
А и не съм съгласна, че Едуард Нортън е играл зле - в смисъл, след като се изключи личното впечатление, трябва да се запитаме дали това въобще е възможно :Р
На мен филмът ми хареса, въпреки всичките недостатъци. Ланис добре го е казала

PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Аз май ще се повторя, но не чувствам че специално за този филм трябва да се търси някакво дълбоко морално послание, или някакви особено елегантни поврати в сюжета. За мен историята си остава нито повече, нито по-малко от една (сравнително) съвременна приказка. А все пак, в приказките светът обикновено е разделен на черен и бял, и добрите герои няма нужда да доказват защо те са прави. Така е според мен и в "Илюзионистът". Наистина, доста е наивно, даже несправедливо от нашата гледна точка. Но не мисля, че това е пречка филмът да прави добро впечатление. Разбира се, това е строго индивидуално, и не очаквам на всички да им допадне, както очевидно не е станало на shayhiri.
За мен, филмът си е непретенциозен, и може би точно затова ми хареса. Аз лично не почувствах някаква нужда да анализирам безкрайно дупките в сюжета, или неизяснената мотивация на героите, тъй като не смятам, че това е най-важното. Но както се казва, разни хора, разни идеали.
За мен, филмът си е непретенциозен, и може би точно затова ми хареса. Аз лично не почувствах някаква нужда да анализирам безкрайно дупките в сюжета, или неизяснената мотивация на героите, тъй като не смятам, че това е най-важното. Но както се казва, разни хора, разни идеали.

This signature is not yet rated
- Moridin
- Global Moderator
Пълен провал е мене ако питаш, поне малце по-дебел глас трябваше за тази роля, а и с тая брада наистина е нелеп. Измъченият вид горе-долу го докарваше, ама дотам.Demandred wrote:Успокои ме, тъкмо вече си мислех, че идва края на света, щом дори Ед Нортън е почнал да играе зле.![]()
This is it. Ground zero.
Абе якото ... такова де горещата сцена някак опровергава това 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”