Траксас и идиотските презумпции
- armageddon
- Forsaken
Всъщност Траксас поредицата не претендира за нещо сериозно? Мартин Скот си пише и други книги (и под друго име всъщност).
А като говорим за клишета, в колко фентъзи книги дракона го претрепват още във втората глава? И вместо да провъзгласят убиеца за герой, го арестуват? И фентъзите е по скоро в епоха наподобяваща древен Рим отколкото намек за средновековието? Да не говорим за доста утопичната атмосфера на Тюрай, град в който се шири корупция и наркомания. 7ма и 8ма книга също са доста различни от останалите, като цяло обстановката е доста по мрачна от предишните 6 книги. Хуморът в поредицата е на доста високо ниво и въпреки че не смятам, че пародира нещо специфично, в един момент почва да бие на пародия на разни героични фентъзита.
А като говорим за клишета, в колко фентъзи книги дракона го претрепват още във втората глава? И вместо да провъзгласят убиеца за герой, го арестуват? И фентъзите е по скоро в епоха наподобяваща древен Рим отколкото намек за средновековието? Да не говорим за доста утопичната атмосфера на Тюрай, град в който се шири корупция и наркомания. 7ма и 8ма книга също са доста различни от останалите, като цяло обстановката е доста по мрачна от предишните 6 книги. Хуморът в поредицата е на доста високо ниво и въпреки че не смятам, че пародира нещо специфично, в един момент почва да бие на пародия на разни героични фентъзита.
Хм мисля че април ще излезе новият Траксас и на бг.
Колкото до темата за заемките и черпенето на идеи от чужди книги не ми се вижда чак такъв грях. Не е задължително да не може да се роди по-съвършено копие от оригинала. А и в крайна сметка няма нищо ново под слънцето, според мен почти всико във фентъзито е измислено и на авторите им остава да правят някакви амплитуди от оригиналните идеи, които да прилагат. В крайна сметка накрая може да излезе че самата магия, както и самите магически артефакти(пръстена) са клише и новите автори на фентъзи, ако искат да са новативни нямат право да я ползват в книгите си (!).
Освен това Зелазни е черпил идеи в почти всичките с и книги от различните митологии, а сам споменава че вдъхновението му за "Хрониките на Амбър" е от "Светът на нивата" (май така беше). Някой смее ли да каже че Зелазни е клиширан/некадърен автор/занаятчия/писач???
П.С. Ако смее да избере времето и мястото на дуела.
Колкото до темата за заемките и черпенето на идеи от чужди книги не ми се вижда чак такъв грях. Не е задължително да не може да се роди по-съвършено копие от оригинала. А и в крайна сметка няма нищо ново под слънцето, според мен почти всико във фентъзито е измислено и на авторите им остава да правят някакви амплитуди от оригиналните идеи, които да прилагат. В крайна сметка накрая може да излезе че самата магия, както и самите магически артефакти(пръстена) са клише и новите автори на фентъзи, ако искат да са новативни нямат право да я ползват в книгите си (!).
Освен това Зелазни е черпил идеи в почти всичките с и книги от различните митологии, а сам споменава че вдъхновението му за "Хрониките на Амбър" е от "Светът на нивата" (май така беше). Някой смее ли да каже че Зелазни е клиширан/некадърен автор/занаятчия/писач???
П.С. Ако смее да избере времето и мястото на дуела.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
Рол, смятам, че това отговаря на първия ти въпрос.shayhiri wrote:Не бе, нали ви казвам, проблемът (ми) е на жанрово ниво. Още на 12 бях изчел толкова мистърита, уестърни, комедии, ужаси и романсчета, че не виждах смисъл да чета други. В твърдите жанрове просто няма място за новости и развитие. Имаш само темплейт. Сега съм на 30 и нямам време за губене. А ако остане, ще го запълня с нещо смислено.

Лошо нема, кой ще го издава?Хм мисля че април ще излезе новият Траксас и на бг.
Този момент е някъде около първата страница. ако питаш мен. Самият факт, че някакъв дебелак на средна възраст натръшква поне по десетина противници на томче говори достатъчно. Или моментът с великата магьосница, която по съвместителство е и безнадеждна наркоманка. А доколко сполучлива е пародията, това е съвсем друг въпрос.Хуморът в поредицата е на доста високо ниво и въпреки че не смятам, че пародира нещо специфично, в един момент почва да бие на пародия на разни героични фентъзита.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- armageddon
- Forsaken
Трябва да прочета последната книжка за Траксас,която си взех значи
оффтопик: Тъмната кула я започнах преди време,обаче стигнах до трета книга някъде.Май е единствената книга на Стивън Кинг,която не можах да прочета...Пак трябва да се пробвам скоро.

оффтопик: Тъмната кула я започнах преди време,обаче стигнах до трета книга някъде.Май е единствената книга на Стивън Кинг,която не можах да прочета...Пак трябва да се пробвам скоро.
Слънчевата светлината мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.
Ами... След като сте толкова убедени всички, честно и аз започвам да се колебая... Просто имам спомен че за панаира, така и така нямаше нищо интересно за мен, си бях набелязал 3 книжки - нов Траксас, втора част от Чужденецът на госпожа Фрай и още една, която в тая късна доба не мога да се сетя, обикалях по щандовете и тормозех хората да ми кажат кога аджаба най-после ще бъдат издадени, и за всичко ми обещаха края на март - април. (Много дълго изречение, възмутен съм от себе си.)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
Еми дано да си прав. Надеждата умира последна все пак.Corwin wrote:Ами... След като сте толкова убедени всички, честно и аз започвам да се колебая... Просто имам спомен че за панаира, така и така нямаше нищо интересно за мен, си бях набелязал 3 книжки - нов Траксас, втора част от Чужденецът на госпожа Фрай и още една, която в тая късна доба не мога да се сетя, обикалях по щандовете и тормозех хората да ми кажат кога аджаба най-после ще бъдат издадени, и за всичко ми обещаха края на март - април. (Много дълго изречение, възмутен съм от себе си.)