Траксас и идиотските презумпции

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Jan 31, 2007 9:01 pm

Всъщност Траксас поредицата не претендира за нещо сериозно? Мартин Скот си пише и други книги (и под друго име всъщност).

А като говорим за клишета, в колко фентъзи книги дракона го претрепват още във втората глава? И вместо да провъзгласят убиеца за герой, го арестуват? И фентъзите е по скоро в епоха наподобяваща древен Рим отколкото намек за средновековието? Да не говорим за доста утопичната атмосфера на Тюрай, град в който се шири корупция и наркомания. 7ма и 8ма книга също са доста различни от останалите, като цяло обстановката е доста по мрачна от предишните 6 книги. Хуморът в поредицата е на доста високо ниво и въпреки че не смятам, че пародира нещо специфично, в един момент почва да бие на пародия на разни героични фентъзита.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Feb 01, 2007 1:21 pm

Мен поредицата за Траксас си ме кефи. Супер приятни и четивни книжки. И ме е яд, че за съжаление май няма да мидим още книжки с него на български. Надвам се поне да ги внесат на английски да си ги прочета.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Feb 01, 2007 2:23 pm

Хм мисля че април ще излезе новият Траксас и на бг.
Колкото до темата за заемките и черпенето на идеи от чужди книги не ми се вижда чак такъв грях. Не е задължително да не може да се роди по-съвършено копие от оригинала. А и в крайна сметка няма нищо ново под слънцето, според мен почти всико във фентъзито е измислено и на авторите им остава да правят някакви амплитуди от оригиналните идеи, които да прилагат. В крайна сметка накрая може да излезе че самата магия, както и самите магически артефакти(пръстена) са клише и новите автори на фентъзи, ако искат да са новативни нямат право да я ползват в книгите си (!).
Освен това Зелазни е черпил идеи в почти всичките с и книги от различните митологии, а сам споменава че вдъхновението му за "Хрониките на Амбър" е от "Светът на нивата" (май така беше). Някой смее ли да каже че Зелазни е клиширан/некадърен автор/занаятчия/писач???

П.С. Ако смее да избере времето и мястото на дуела.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Feb 01, 2007 2:32 pm

Corwin wrote:Някой смее ли да каже че Зелазни е клиширан/некадърен автор/занаятчия/писач???

П.С. Ако смее да избере времето и мястото на дуела.
И после да си остане у тях и да не идва, щото ще нося базука...
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Feb 01, 2007 6:44 pm

Ей, нова мисъл ми дойде. А уестърнът също ли е затворен жанр? И как се комбинира с фентъзито? Тва конкретно към Шайхири въпрос.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Feb 01, 2007 6:58 pm

shayhiri wrote:Не бе, нали ви казвам, проблемът (ми) е на жанрово ниво. Още на 12 бях изчел толкова мистърита, уестърни, комедии, ужаси и романсчета, че не виждах смисъл да чета други. В твърдите жанрове просто няма място за новости и развитие. Имаш само темплейт. Сега съм на 30 и нямам време за губене. А ако остане, ще го запълня с нещо смислено.
Рол, смятам, че това отговаря на първия ти въпрос. :)

Хм мисля че април ще излезе новият Траксас и на бг.
Лошо нема, кой ще го издава?
Хуморът в поредицата е на доста високо ниво и въпреки че не смятам, че пародира нещо специфично, в един момент почва да бие на пародия на разни героични фентъзита.
Този момент е някъде около първата страница. ако питаш мен. Самият факт, че някакъв дебелак на средна възраст натръшква поне по десетина противници на томче говори достатъчно. Или моментът с великата магьосница, която по съвместителство е и безнадеждна наркоманка. А доколко сполучлива е пародията, това е съвсем друг въпрос.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Feb 01, 2007 7:00 pm

Аха, начи и уестърните не стават за смесване с фентъзито. Тюх, замина Тъмната кула...

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Feb 01, 2007 11:05 pm

Това вече е добра новина. Нов Траксас, април месец. Съмнителна, но все пак добра.

Saliin
Commoner

Post by Saliin » Fri Feb 02, 2007 9:10 am

Трябва да прочета последната книжка за Траксас,която си взех значи :D
оффтопик: Тъмната кула я започнах преди време,обаче стигнах до трета книга някъде.Май е единствената книга на Стивън Кинг,която не можах да прочета...Пак трябва да се пробвам скоро.
Слънчевата светлината мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Feb 02, 2007 10:05 am

armageddon wrote:Това вече е добра новина. Нов Траксас, април месец. Съмнителна, но все пак добра.
Супер ама нещо ме съмнява. Доколкото си спомням когато бачках на панаира на книгата ми казаха, че следващ Траксас на български няма да има и като оправдание измънкаха нещо от сорта че не се продавал. :(

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Feb 02, 2007 10:43 am

Ами аз, може да се каже, работя с Хермес, а не знам да имат планове да издават още Траксас. Но от друга страна не са ми на отчет, така че може просто да е забравила да спомене лелката...

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Mon Feb 05, 2007 1:07 am

Ами... След като сте толкова убедени всички, честно и аз започвам да се колебая... Просто имам спомен че за панаира, така и така нямаше нищо интересно за мен, си бях набелязал 3 книжки - нов Траксас, втора част от Чужденецът на госпожа Фрай и още една, която в тая късна доба не мога да се сетя, обикалях по щандовете и тормозех хората да ми кажат кога аджаба най-после ще бъдат издадени, и за всичко ми обещаха края на март - април. (Много дълго изречение, възмутен съм от себе си.)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Feb 05, 2007 9:38 am

Corwin wrote:Ами... След като сте толкова убедени всички, честно и аз започвам да се колебая... Просто имам спомен че за панаира, така и така нямаше нищо интересно за мен, си бях набелязал 3 книжки - нов Траксас, втора част от Чужденецът на госпожа Фрай и още една, която в тая късна доба не мога да се сетя, обикалях по щандовете и тормозех хората да ми кажат кога аджаба най-после ще бъдат издадени, и за всичко ми обещаха края на март - април. (Много дълго изречение, възмутен съм от себе си.)
Еми дано да си прав. Надеждата умира последна все пак.